menu
Летни вируси - как да се предпазим?
Летни вируси - как да се  предпазим?
Винаги е неприятно да се боледува, но особено много през лятото. Как да се предпазим от летните вируси?

Есента и зимата са сезоните, които свързаме с повишено боледуване. Истината е, че и лятото също върлуват много вируси. Предимно са такива, които водят по симптоми като повръщане, разстройство, висока темемпература, но не е изключено да изкараме и някоя типична за зимата хрема, кашлица или ангина. 

Най-заразни през лятото са рота, ентеро и адено вирусите. Всички те се предват по въздушно-капков път или чрез физически контакт с болен. Това е най-вероятно да се случи на места с много хора, каквито през лятото са курортите. Именно затова много често хората се разболяват по време на дълго чаканата си почивка. Избягвайте доколкото ви е възможно тълпите. 

Вирусите, гъбичките и бактериите се чувстват прекрасно във влажна среда. Ако искате да посетите басейн наистина внимателно преценете дали всички хигиенни норми се спазват и водата е чиста. Това може да ви спести много главоболия.

Децата най-често се разболяват от зараза с ротавирус. Това води до диария и повръщане, болки в корема, понякога температура. При някои деца нещата се усложняват и се налага дори хоспитализация, заради тежко обезводняване на организма. Симптомите започват буквално час, два след заразяване. За ротавирусите има орална ваксина за децата, така че тя може да ги предпази. От изключителна важност е хигиената, защото вирусът се предава по пътя ръка-уста или при контакт с изпражнения на болен, който може да се случи и в замърсената морска вода.

За да се предпазите от вирусите лятото, мийте често своите ръце, както и тези на децата. Измивайте изключително добре плодовете и зеленчуците, тъй като по тяхната повърхност също може да има болестотворни агенти. Дори може направо да ги белите като превантивна мярка. Пийте много вода, за да сте хидратирани добре. Прекарвайте време навън на чист въздух и слънце, така че подсилите имунната си система.

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!