menu
Лесни начини да изпитаме ползата от медитацията
Лесни начини да изпитаме ползата от медитацията
Не само древна практика, за която се изискват неимоверни усилия.

Лесни начини да изпитаме ползата от медитацията

Медитацията е известна практика от азиатските култури, с която повечето от нас свързват монаси, облечени в широки дрехи, кръстосали крака в неудобна поза и прекарващи часове наред без да мърдат. Това е само екстремна версия, която едва ли може да намери място в ежедневието на един човек от 21 век. Това не означава, че не можем да се възползваме от ползите на медиацията. Трябва ни само малко постоянство.

Същността

Медитацията като ментално упражнение се използва от много хора за преодоляване на стрес, безпокойството, безсъние; за контрол върху емоциите; след негативни преживявания или просто за да се почувстваме по-удобно в кожата си.

Не ни трябва никаква екипировка и специални умения. Можем да медитираме навсякъде, дори докато се разхождаме. Най-често начинаещите избират тихо и удобно място, където да се отпуснат в каквато поза им е комфортно.

Начини за медитация

Има няколко варианта за медитация, които могат да се практикуват заедно, по отделно или да се редуват. Може да седите неподвижно и да се фокусирате върху дишането си; може да си повтаряте на ум дума или фраза, която означава нещо специално. Може да визуализирате някаква околност и да се опитате да я изпитвате с всичките си сетива – да я помиришете, докоснете, чуете. Целенасочените движения на тялото, като йога или тай-чи, съчетани с определена последователност на мислене, също са форма на медитация. Можете да медитирате докато бягате на пътека или в гората, трябва само да фокусирате ума си върху нещо конкретно.

Който и начин да изберете, основният елемент на медиацията е фокусът на вниманието и тялото върху нещо, което вие сте избрали. Можете да правите това няколко минути, по няколко пъти на ден, или по-рядко. Във всички случаи, ще има положителен ефект, а ако го практикувате често, ще забележите че става по-лесно и може би ще откриете неподозирани качества у себе си.

От ума към тялото и обратно

Извън мистичните аспекти на медитацията, това е упражнение, което има чисто физиологични измерения. Концентрацията, която се стремим да постигнем чрез медитация, влияе пряко и непосредствено върху начина по който работи мозъка, не само ума ни. Всичките ни мисли, емоции и преживявания предизвикват биохимичен отговор в мозъка, който се предава на тялото – всичките ни емоции имат изражение върху тялото. Чрез целенасочено фокусиране на ума ние променяме отговора, а тялото от своя страна изпраща сигнал на мозъка за новото си състояние. Така чрез съвсем малко усилие, можем да подобрим цялостното си усещане за света, а от там ще се променят и реакциите ни върху следващите ни преживявания.

С напредване на практиката ще дисциплинираме ума си да контролира по-добре този процес и ще го пренесем в ежедневието си. Ще се подобрят способностите ни да се концентрираме, да се владеем в напрегнато ситуации, да преживяме настоящия момент по-интензивно и не на последно място – ще изпитваме повече увереност в себе си, тъй като ще се познаваме по-добре. 

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!