menu
Какво ни носи „уау“ усещането
Какво ни носи „уау“ усещането
Емоцията, която изпитваме, когато срещнем нещо величествено, може да ни помогне да живеем по-добре.

Какво ни носи „уау“ усещането

Всички см изпитвали това грандиозно чувство, че пред нас се случва нещо величествено, че вселената ни разкрива най-дълбоките си стайни и надникваме зад завесата на мирозданието, за да открием там нещо повече, от всичко, което сме очаквали. Това усещане за величественост се свързва с допаминовите рецептори и цялостно чувство за благополучие, но според последни изследвания, то може би е много по-комплексна емоция и ще ни помогне да научим нови неща за себе си или дори ще ни покаже пътя напред.

Кое ни кара да изпитваме “уау“ чувство

Когато нещо ни впечатли, усещането което изпитваме може дa бъде радост, доволство, щастие. Усещането за величественост обаче е по-дълбоко. Според автори на последното проучване, което разглежда темата „хората изпитват усещане за величественост, когато срещнат нещо физически или ментално „по-голямо“ от тях, което изисква да адаптират представите си, за да включат в тях новия стимул.“

Такъв ефект например може да има музиката, която слушаме всеки ден, ако я чуем на живо. Тогава в гърдите се надига емоция която не можем да опишем, но знаем, че тя произлиза от нещо велико и всеобхватно. Природата също може да има подобен ефект върху нас. Последните метри преди върха, гледката към планинско езеро, делфин, изскачащ от водата, всички тези преживявания могат да предизвикат такова усещане.

Негативната страна

Сблъсъкът със събития с подобни измерения може да предизвика и обратния ефект и да ни накара да се чувстваме дребни, нищожни или незначителни. Вероятно всеки от нас, при величествена гледка е изпитвал усещане, че всичко, което е постигнал досега в живота си всъщност няма никакво значение; гледайки голямата картина, често се чувстваме малки.

Тази двойственост на усещането го прави трудно за оценка, и авторите на проучването не могат да кажат дали то има повече положителни или повече отрицателни ефекти върху нас. Както винаги, истината е някъде по средата и зависи от моментното ни състояние и това, което срещаме.

Ползата

Усещането за „уау“ обаче има едно по-интересно и неоспоримо последствие. То ни кара да се издигнем над тривиалната ни представа са света и себе си и да достигнем до ново разбиране за реалността, в която живеем. Ако сте изпитвали такива противоречиви емоции, когато срещнете величественото в света, вероятно разбирането за всеобща свързаност, надхвърляща рамките на отделния човек е „пробило“ досегашната ви представа и сте получили прозрение, което е разширило гледната ви точка.

Да търсим ли усещането?

Според проучването, можем много лесно да си спомним моментите на това усещане, но не можем да го предизвикаме. Авторите изследват усещането във връзка със стремежа да бъдем себе си. Ако по-често търсим нещата, хората и събитията, които ни вдъхновяват, изумяват и ни карат да надскачаме ежедневието си, по-често ще изпитваме усещане за „уау“ и вероятно ще успеем да се докоснем до най-дълбоките си емоции и представи и да опознаем себе си „отвътре“.

Усещането за „уау“ е познато на всички, но отскоро е обект на изследване, заради връзката с личностното израстване и себепознанието. Можем да му се насладим, като по-често вършим нещата, които обичаме, пътуваме, отворени сме за света и активно се стремим към по-добро разбиране на процесите, които ни правят каквито сме.

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!