menu
Какви мерки да вземете, за да бъде вашето пътуване безопасно?
Какви мерки да вземете, за да бъде вашето пътуване безопасно?
Всяко пътуване носи известен риск. Как да го минимализираме?

Независимо дали пътувате по работа или през ваканцията си, най-важното нещо за вашето пътуване е да сте в безопасност. Има основни неща, които е добре да имате предвид, за да се предпазите от излишни нерви и беди. Ето нашите съвети:

Задължително информирайте някой, ако пътувате до опасна дестинация.

Някои райони не са безопасни за всички пътуващи или могат да ви изложат на риск. Трябва да има поне един човек, който знае, че сте на това конкретно място и дори точния час на вашето тръгване и планирано връшане. Ако не се върнете по уговореното време, лицето ще знае, че нещо се е случило с вас и може да сигнализира на съответните власти. Може също да помислите за това, ако пътувате сами, дори ако отивате в сравнително безопасна зона.

Човекът, който изберете, трябва да е човек, който е отговорен, спокоен и като цяло способен да се справи с търсенето вместо вас, ако е необходимо.

Дръжте ценностите си близо до тялото ви.

Джебчиите често се насочват към туристите, защото често те са разсеяни или дезориентирани от заобикалящата ги среда. Особено при международни пътувания използвайте колан за пари или друга подходяща дреха, за да защитите вашите документи за самоличност, пари и кредитни карти.

Когато сте навън, не вземайте нищо със себе си, което няма да ви трябва. Например, ако отивате на плаж, може да вземете малка сума пари и някакъв личен документ. Ако няма да имате нужда от вашите електронни устройства, кредитни или дебитни карти, не ги взимайте с вас просто по навик.

Ако сте отседнали в хотел или хостел, използвайте сейфа, за да съхранявате ценности, които не носите лично. Съхранявайте копия на всичките си важни документи в сейфа, както и малка сума в брой. Можете също така да запазите допълнителна кредитна карта или предплатена карта за всеки случай.

Бъдете внимателни, когато използвате обществен WiFi

Много държави имат обществен WiFi, но мрежата е несигурна и уязвима за хакери. Ако трябва да използвате обществен WiFi, избягвайте достъп до защитени акаунти, като например чрез приложение за банкиране или кредитна карта.

Задайте силни пароли за всички електронни устройства, които планирате да вземете със себе си, така че да не могат да бъдат достъпни от никого освен вас.

Много хотели разполагат с WiFi за гости. Обикновено трябва да въведете парола за достъп до тези мрежи, но някои са по-сигурни от други. Попитайте за криптирането в мрежата и колко често се променя паролата за достъп.

Избягвайте да разкривате местоположението си в социалните медии

Може би искате  веднага да споделите снимки и информация с приятелите си. Въпреки това публикациите, показващи, че сте далеч, могат да превърнат дома ви в мишена за крадци.

Като цяло е най-добре да изчакате да се върнете от ваканцията си, за да публикувате снимки или друга информация за вашето пътуване.

Никога не публикувайте конкретни подробности за вашия маршрут в социалните медии, включително датите, на които ще отсъствате.

Дръжте авариен комплект в колата, която шофирате

Комплектът за спешни случаи означава, че сте подготвени, ако се случи злополука на пътя. Дори ако имате пътна помощ чрез вашата застраховка или автомобилен клуб, може да отнеме много време, докато тази помощ пристигне. Може също така да се окажете в район, където няма сигнал за вашия мобилен телефон.

Можете да закупите евтини крайпътни комплекти онлайн или в магазини с намалени цени, които разполагат с всички инструменти и оборудване, от които се нуждаете. Запознайте се с комплекта, за да знаете как да използвате всичко, което е в него.

Бъдете внимателни с непознатите

Колкото и банално да звучи, много хора забравят този прост съвет когато отидат на друго място. Емоциите, вълнението, които често ни обземат когато стигнем желаната дестинация, често ни правят по-непредпазливи.

Не допускайте това! Внимателно преценявайте хората, с които общувате и не се предоверявайте а никого. Не се казвайте просто така в чужди коли, не ходете с не толкова познати ви хора на отдалечени места, викайте си такси, вместо да вървите сами в тъмното.

 

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!