menu
Как да поставяме граници
Как да поставяме граници
Очакваме определено отношение от хората около нас, но дали им показваме ясно какво искаме?

Как да поставяме граници

В социалните си отношения ежедневно се сблъскваме с хора, различи от нас, които имат различни виждания и очаквания. За по-добра комуникация, а и за да запазим емоционалното си здраве, е необходимо да поставим ясни граници относно очакванията си от дадена връзка. Границите ни определят допустимото поведение, реакции и действия на останалите спрямо нас, но в повечето случаи е трудно да го поставим без да засегнем нечии чувства.

Какви граници има

Можем да имаме физически, емоционални, интелектуални, сексуални граници, като те се променят в зависимост от периода, в който се намираме в живота си и варират според културата и конкретното общество. В най-общия си вид, те отразяват доколко сме склонни да „дадем“ от себе си, времето, енергията и усилията си в общуването с другите и какво очакваме от тях.

Защо е трудно да поставим граници

Макар границите да ни дават сигурност и спокойствие, че останалите няма да се отнесат към нас по начин, който ще ни нарани, поставянето им може да предизвика негативни емоции у другите. Важно е да обърнем внимание, че ние имаме право да изискваме от другите определени неща в общуването си и ако те не са готови да ги приемат, е полезно да преосмислим взаимоотношенията си. Повечето хора, с които ни се налага да обсъждаме границите си, обичайно не намират смисъл от поставянето им, така че самото дефиниране на граница изисква повече усилия и повторения.

Няколко съвета

Бъдете директни. Не оставяйте съмнение у другата страна, защото може да не ви разбере както очаквате и да обезсмисли усилията ви.

Очаквайте да отрекат границата ви, така че не се отказвайте от първия път. Измеренията на границите на различните хора също се различават, така че може да срещнете искрено неразбиране. Бъдете уверени в позицията си.

Не се обяснявайте. Няма нужда да рационализирате причината, поради която желаете комуникацията ви да бъде по точно този начин. Имате право да се чувствате така и уважаването на границата, която поставяте е равносилно на уважение към вас.

Не се отмятайте. Често поради отричане или неразбиране от страна на другите, се отказваме от намерението си да сложим граници, което влияе негативно върху самите нас. Бъдете упорити и си напомняйте по-често, че границите които вие поставяте, касаят вашето здраве, вашите чувства и вашите цели в комуникацията и вие имате пълно право да изискате от другите да се отнасят с вас така, че да се чувствате удобно с тях.

Поставянето на граници може да е предизвикателство, особено на нови такива, или ако имате нов човек в живота. Но ние можем и трябва сами да определяме как да се осъществя комуникацията ни с другите; можем и трябва да зададем „тон“, за да сме сигурни, че ще извлечем максимална полза от общуването си и то няма да ни навреди. Разбира се, комуникацията е взаимен процес, така че ако искаме другите да не нарушават границите, които ние сме им поставили, ще трябва и ние да спазваме техните.

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!