menu
Има значение кога ядем
Има значение кога ядем
Науката, която свързва метаболизма на хранителните вещества с циркадните ритми ни дава нов поглед върху храненето.

Има значение кога ядем

За да оптимизираме метаболизма си, нямаме нужда от специални напитки, добавки или храни, а и те рядко ще свършат работата, която претендират, че вършат. Метаболизмът е способността на тялото да разгражда хранителни вещества и да ги използва в процесите си – за производство на енергия, складиране на мазнини, усвояване на захари и т.н. Не можем да променим процеса значително, но можем да се постараем да го синхронизираме с биологичния си часовник и така да дадем на тялото си възможност да работи максимално ефективно.

Кое е грешното време за ядене

Ние сме различни, така че няма универсална рецепта за правилното време за хранене. Има няколко принципа, които могат да ни помогнат да разберем дали успяваме да синхронизираме храненето с циркадните си ритми. Апетитът и усвояването на храната се контролират от три хормона – лептин, грелин и инсулин. Те са във връзка с мозъка и му подават обратна информация: „сити сме, не яж нищо“ или „гладни сме, хапни“. Те обаче са в синхрон с главния биологичен часовник в мозъка и когато отклоним храненето си от времето, в което биологичният часовник е „настроен“ да яде, метаболизмът ни спира да бъде оптимален. Според науката, правим това когато ядем прекалено много калории вечер, пропускаме хранене или ядем повече от 4 пъти на ден; когато преяждаме или прекаляваме с обработваните и съдържащи добавена захар храни.

Как да „тренираме“ метаболизма

Някои хора предпочитат да не закусват и ако вие сте сред тях, помислете дали това е навик или резултат от биологичния ви ритъм. При повечето хора, усвояването на глюкоза е засилено в сутрешните часове до около 15 ч., така че се препоръчва основната храна за деня да бъде приета през този период. Не яжте 3-4 часа преди 9 вечерта, когато тялото започва да се подготвя за сън. Счита се, че храносмилането работи най-добре, ако се храним в 12 часов прозорец през деня, между 7 ч. и 19 ч. Ако сте от хората, които обичат да ядат вечер, помислете дали не можете да промените навиците си.

Повторение

Ключът за оптимизация на храносмилането обаче е в рутината. Мозъкът свиква да се събуждате в определен час и да заспивате в определен час, така че напасва оптималното си храносмилане спрямо този интервал. За съжаление, циркадните ни ритми са „вградени“ и според изследванията най-добре е да синхронизираме живота си с тях, а не да се опитваме да ги заобикаляме. Обичайното време за събуждане е след изгрев слънце, така че спането до късно или ставането в различни часове със сигурност ще затруднят и храносмилането ви.

От десетилетия изследователите търсят връзката между спортните резултати и времето за хранене. Макар да има твърде малко доказателства за такава връзка, имаме достатъчно данни, за да знаем, че времето, в което се храним, е от значение за това как тялото ни усвоява храната. Ако искате да оптимизирате храненето си, опитайте да го свържете с динамиката на денонощието ви, като имате предвид изискванията на биологичния си часовник и избягвайте да приемате храна в часовете, в които тялото би трябвало да спи.

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!