menu
Хигиената през вековете
Хигиената през вековете
Колко често са се къпели баба ви и дядо ви? А техните родители?

Хигиената през вековете

Днес знаем, че личната хигиена е неразделно свързана със здравето ни, както и с начина, по който ни възприемат другите. Повечето хора поддържат добра лична хигиена по културни, социални или дори обективни причини: за да правим добро впечатление. Но това не винаги е било така. Къпането със сапун става популярно около 18 век. Какво са правели преди това?

Древните общества

Имаме достатъчно запазени източници, за да оценим хигиената в древен Рим или обществата преди него. Къпането в обществени бани е било ежедневие, а чистотата е била въпрос на лично достойнство, не само за богатите, а и за обикновените хора, дори за робите, които били обичайна част от обществото. Не така стоят нещата в по-близки времена. Можем да спекулираме за причините, но нека хвърлим поглед към личната хигиената в Европа, люлката на цивилизацията и основа на съвременния свят.

Средновековието

До около 16-17 век в европейските държави, къпането с цел почистване не било никак популярно сред населението. Хората смятали, че бельото, което сменяли и перели често, почиства кожата и на никой не му идвало на ум да се къпе редовно с вода. Сапунът бил за пране. Някои хора миели лицето и ръцете си веднъж в месеца, знаем и за такова „редовно“ почистване на зъбите, но за тогавашните хора „хигиена“ значело смяна на бельото с чисто.

18 век

Около 18 век това бавно започнало да се променя. Хората си дали сметка, че някои от причините за болестите били свързани с ниска хигиена, а развитието на инфраструктурата позволило достъп до вода на повече хора. Къпането вкъщи с хигиенна цел станало популярно сред по-богатите. С грижата за тялото си, те се разграничавали от по-„нисшите“ слоеве на обществото, а и учените започвали да наблягат на чистотата като начин за предпазване от болести. Скоро и средната класа започнала да приема този „ритуал“ като нещо хубаво и постепенно той се предал и на останалите. Къпането станало дейност, която показва, че си човек, достоен за уважение.

Маркетинг от 20 век

С откриването на патогените и развитието на микробиологията, личната хигиена се превърнала от престижна дейност в необходимост.

Днес дори е немислимо да не си мием ръцете по няколко пъти на ден. Но това не е резултат само от откритията на науката. С развитието на обществото, много компании започват да предлагат сапуни и различни почистващи и измиващи препарати. Те трябвало някак да ги продават и на помощ дошъл маркетинга, за да убеди хората, че не само трябва да се къпят, и то със сапун, ами и трябва да го правят колкото може по-често.

Днес повечето от нас считаме ежедневната лична хигиена за нещо нормално, но много дерматолози и имунолози предупреждават, че прекаленото миене на кожата може всъщност да ни навреди. Това е така заради микрофлората по кожата ни. Буквално сме покрити с микроби, които живеят в баланс върху всички части от тялото ни и усвояват по-голяма част от отпадните продукти, които кожата и самите те отделят. Това и причината човечеството да е оцеляло векове без да се къпе, а нарушаването на баланса с прекомерно къпане и търкане по-скоро ще ни навреди. 

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!