menu
Човешкият микробиом – второто ни аз
Човешкият микробиом – второто ни аз
В човешкото тяло съжителстват в равновесие около 5000 вида бактерии, гъби, вируси и археи. Какво знаем за тях?

Човешкият микробиом – второто ни аз

Телата ни не са стерилни, навсякъде върху и вътре в нас живеят милиони микроорганизми. Ние сме еволюирали заедно с тях и тяхното съществуване, освен че е напълно естествено и полезно, ни е необходимо, за да сме здрави.

Те обитават предимно стомаха, червата, кожата, устната кухина, белите дробове и половите ни органи, но няма място по тялото ни, където да не се срещат.

Какво знаем за съквартирантите си микроорганизми и колко важно е то?

Микробиомите са уникални

Наричаме ги „втори геном“, защото всеки човек има напълно уникална комбинация от микроорганизми. Те не са постоянно съобщество, влияят се от храната, която ядем, както и от мястото където се намираме и хората, с които комуникираме. Ако сменим града или прекараме само няколко дни заедно с един човек, гарантирано е, че микробиомът ни, ще се промени, но пак ще си остане уникален.

Ползата от микробите

Най-интересни са микробите, които живеят в стомаха и червата ни. Те използват част от храната, която ние не можем да усвоим и отделят вещества, които са ни полезни. Смята се, че микробите ни помагат да извличаме и усвояваме от храната редица микроелементи, витамини и дори захари, които иначе биха били недостъпни за нас

Връзка с мозъка?

Поради големият брой нервни окончания в стомаха, е установено, че веществата, отделени от микробите, може да имат пряка връзка с работата на мозъка. Тяхната промяна ще се отрази на начина, по който той работи. Микробите ни са от съществено значение за ума.

Подкрепа за имунната система

От раждането ни, собственият ни микробиом „обучава“ имунната ни система да разпознава различни заплахи. Голяма част от нейните клетки се намират в стомаха, така че двете си комуникират постоянно и промяната в микробния състав може да повлияе директно върху имунната ни система.

Микробиомът еволюира

Знае се, че микробите заселват телата ни още от преди да се родим, но по време на раждане и в следващите години, микробиомът ни се обогатява и развива заедно с нас. По този начин не само че оформя имунната система и мозъка ни, но и определя здравословното ни състояние. Установено е, че хора с увреден микробиом, страдат от повече заболявания.

Антибиотиците

Микроорганизмите в телата ни са в баланс. Затова, когато приемаме антибиотици и те унищожат една част от полезните микроби, често получаваме странични ефекти – нарушава се балансът между различните видове и в зависимост от това колко стабилна е „екосистемата“ може да е много трудно да се възстанови. Това ще навреди на цялостната работа на организма ни.

Нямаме точни данни какъв е оптималният микробиом, но със сигурност знаем, че той е един своеобразен отделен „орган“ в човешкото тяло, който играе много важна роля в живота ни. Както всичко, микробите ни се влияят най-вече от това което ядем, независимо че обитават всички части от телата ни. Изследването на микробиома и участието му различните метаболитни пътища ще ни помогне да подобрим здравето си, а защо не и да изобретим нови лекарства.

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!