menu
6 научнообосновани съвета за самоусъвършенстване
6 научнообосновани съвета за самоусъвършенстване
За да имаме успех, трябва да се насочим в правилни те посоки и да имаме правилните цели.

Пълноценният живот предполага непрекъснато развитие. Ние се променяме и е добре тази промяна да е в положителна посока. Винаги има какво да подобрим в себе си.

Това че имаме мотивация за самоусъвършенстване показва, че сме е добро състояние на духа и искаме още от себе си и от живота. И все пак това не означа, че ще е лесно. Най-важното след вътрешното желание за развие, е намирането на правилния път към него.

Самоусъвършенстването може да включва подобряване на който и да е аспект на себе си - например лични качества, умения и дори ролите, които играем (като съпруг или съпруга, син или дъщеря).

Когато започнем да мислим за самоусъвършенстване, може да е полезно да имаме някаква стратегия за това къде и как влагаме усилията си, за да не губим време в погрешни стъпки.

Някои аспекти от нас са относително променливи, докато други са доста фиксирани. Така че най-добрата стратегия е да съсредоточим усилията си върху тези апекти от личността ни, които са най-променливи.

За щастие, водещият изследовател по психология Мартин Селигман, провежда прочуване и въз основа на него разделя апектите, които можем да променим от тези, които не можем. 

Ето кои наши аспекти  според Селигман са добри кандидати за самоусъвършенстване, тъй като са доста променливи:

  • паника
  • сексуални затруднения
  • настроение
  • депресия
  • оптимизъм

Други изследователи са смятат, че специфични аспекти от нас могат да бъдат променени или подобрени. Някои от тези аспекти включват:

Благосъстояние (напр. самоприемане, положителни отношения с другите, автономност, цел в живота и личностно израстване).

Личностни фактори (напр. екстравертност, приветливост, добросъвестност, невротизъм, отвореност към опит).

Лични отношения (напр. бракове).

Постижения (напр. успех в училище или работа).

За да започнем нашето пътуване  към самоусъвършенстването, тези няколко съвета може да са ни от полза:

1. Саморефлексия.

Самоотражението е важна част от самосъзнанието. Без саморефлексия може да нямаме ясна представа за себе си – т.е. как виждаме себе си може да не съвпада с това как ни виждат другите. Като се занимаваме със саморефлексия, можем да разберем по-добре областите от себе си, които бихме искали да подобрим.

2. Осъзнатост.

Съзнателността е актът на привличане на вниманието към преживяването на всеки момент. То също така включва отношение на любопитство и приемане и виждане на мислите и емоциите като преходни състояния. Подобно на саморефлексията, насочването на  вниманието върху себе си и осъзнатостта потенциално може да ни направи по-отворени към преживявания и възможности, които пък от своя страна могат да помогнат да се самоусъвършенстваме.

3. Вяра.

Необходима ни е нагласа, при която вярваме, че можем да растем и да подобрим нашите способности. Ако вярваме, че можем да се надскочим себе си, е по-вероятно да положим действително необходимите усилия, за да учим и да растем. Ето защо искрената вяра в успеха може да ни помогне да постигнем много от нашите цели и да се подобрим по начините, които желаем.

4. Признайте чувството на срам.

Истината е, че много от нас имат мотивацията да участват в самоусъвършенстване поради обществен натиск, външни очаквания или дори срам, че не са достатъчно добри в някои области. Но ако се стремим да подобрим себе си, просто за да угодим на другите, вероятно ще се почувстваме неудовлетворени, дори ако успеем в целите си за самоусъвършенстване.

Така че си струва да помислите за причините си да се ангажирате със самоусъвършенстване, да признаете защо и от какво се срамувате, да преосмислите целите си за самоусъвършенстване, за да сте сигурни, че те са в съответствие с личните ви основни ценности.

5. Изградете умения за преоценка.

Преоценката е стратегия за регулиране на емоциите, която може да ни помогне да преосмислим стресовите ситуации по по-положителни начини, които ни помагат да намалим отрицателните емоции и да увеличим положителните емоции.

 За да го направите, опитайте се да мислите за текуща трудна ситуация по начин, който е по-малко лош (напр. „поне имам покрив над главата си“) или по-добър (напр. „това е възможност да се уча и надграждам“ характер"). Колкото повече практикувате това умение, толкова по-лесно ще става.

6. Намерете и използвайте силните си страни.

Когато се стремим да се подобрим, ние често се фокусираме върху нашите слабости – нещата, които може да не правим толкова добре, колкото бихме искали. Но надграждането върху нашите силни страни също може да бъде добра идея. Надграждайки силните си страни, също се самоусъвършенстваме.

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!