menu
Топ най-важни събития и тендеции през 21-ви век
Топ най-важни събития и тендеции през 21-ви век
Светът се е променил значително

Много добри и много лоши неща са се случили досега през настоящия век.

Началото на 21 век ще бъде запомнено с глобалните опасения относно тероризма, глобалното затопляне, възхода на световната икономика и частните предприятия, само да назовем няколко. 

 

Много природни и причинени от човека бедствия оказваха и все още оказват влияние върху света, също както и технологичният и научен напредък.

 

 Въпреки че остават още около 80 години от века, изглежда, че много важни неща вече са се случили. 

 

Трудно е да се повярва, че изминаха почти 20 години, откакто през 2000 г. започнахме новия век с гръм и трясък. 

 

Вече сме две десетилетия навътре в 21 век. През последните 20 години разтърсващи Земята, пречупващи съзнанието и променящи битието промени преобърнаха начина, по който живеем и работим. Ние се храним различно. Ние играем различно. Общуваме различно. Ние, в много, много отношения, просто сме различни от това, което бяхме в последните дни на края на 20 век. С тази скорост дори няма да разпознаем нашия свят през 2040г. Нещата се промениха; някои за по-добро, а други, несъмнено, за по-лошо. 

 

Това е нашият избор от някои от най-важните събития през 21 век. 
Избирането на Доналд Тръмп 

Доналд Тръмп: Ако бяхте казали на някого в Съединените щати през 2000 г., че той ще бъде президент на САЩ, щяхте да  бъдете определен като луд. 

Въпреки това Тръмп успя да спечели президентските избори през 2016 г. в САЩ. 

 

Подобно на политиците протекционисти и изолационисти, които бяха силно влиятелни в САЩ през 19-ти и началото на 20-ти век, президентът Тръмп съсредоточи усилията си върху балансирането на външните отношения на САЩ и намаляването на фиксираните ангажименти на САЩ в чужбина. 

Освен това много от неговите политики имитират популистки политики от други части на света.

 

Спечелвайки малко повече от 46% от общия вот и побеждавайки Хилари Клинтън, Доналд Тръмп стана 45-ият президент на Съединените щати. 

 

Преди да влезе в политиката, Тръмп беше известен като бизнесмен и водещ на своето риалити шоу, наречено „Чиракът“. 

 

Раждането на Facebook 

Facebook революционизира начина, по който хората от цял ​​свят се свързват и общуват помежду си. 

През 2004 г. Марк Зукърбърг и Дъстин Московиц стартираха сайт за социални мрежи, който промени света, какъвто го познаваме, наречен Facebook.  

 

Легализация на еднополовите бракове

През 2019 г. управляващите органи в Северна Ирландия, Австрия, Еквадор и Тайван легализират еднополовите бракове, ставайки част от към нарастващ списък от държави, които разрешават законния съюз на партньори независимо от пола. Към края на 2019 г. 30 държави по света са предоставили законни брачни права на еднополови двойки, движение, което започна в Холандия през 2000 г. 

 

САЩ пък легализираха еднополовите бракове през 2015 г. след решение на Върховния съд.

 

Еднополовите бракове бяха легализирани в Ню Йорк и 17 други американски щата, както и 20 други страни по света, символизирайки голямата крачка напред по отношение на приемането на еднополовата любов и нейната институционализация. 

Държавите, които се въздържат засега включват цяла Централна и Източна Европа, Италия, Швейцария, цяла Африка (с изключение на Южна Африка) и почти цяла Азия.

 

Земетресението в Хаити Трагедията от земетресението в Хаити обедини целия свят в една единствена цел – да си помагат взаимно. 

Много национални правителства и благотворителни организации изпратиха помощ и доставки на продукти в засегатите зони в Хаити. 

 

С помощта на приятели от цял ​​свят хората на Хаити успяха да преодолеят най-мрачния ден в историята на страната. 

Изборът на Барак Обама 

 

През 2009 г. Барак Обама беше избран пред Джон Маккейн и стана първият афроамерикански президент. 

Тези избори бяха символични по посока преодоляването на расовото неравенство в Америка. 

 

Той беше 44-ият президент от 2009 г. до 2017 г. 

 

Без повече видеорекордери 

След повече от 40 години VHS VCR живот, това революционно изобретение достигна края на живота си през 2016 г., като Funai (последният останал производител на VHS) прекратява производството си и слага край на една ера на домашно забавление. 

 

Все още има милиони устройства, които се използват по света, но златният им век е далеч зад нас и са заменени от много нови технологии.

 

Плутон е джудже 

Преди четиринадесет години Международният астрономически съюз реши, че Плутон вече няма да се счита за планета, а за планета джудже.

Астрономите откриха много други по-малки планети във външната слънчева система, някои от тях дори по-големи от Плутон. 

 

Това решение беше взето, защото нямаше ясни стандарти по отношение на размера и масата, чрез които космически обект може да бъде класифициран като планета или планета джудже.  

 

Ураганът Катрина 

Ураганът Катрина беше смъртоносен тропически циклон, който причини щети и смърт в югоизточната част на Съединените щати.

Ураганът се случи през август 2005 г. и отне повече от 1800 живота и струваше милиони долари, класирайки се като най-скъпото природно бедствие, случвало се някога в Съединените щати. 

 

9/11 

Атаките от 11 септември бяха редица терористични самоубийствени атаки извършени на американска земя.

Те бяха извършени през 2001 г. и бяха свързани с Ал Кайда и други ислямски екстремистки групи. 

 

Най-забележителната сред тези серии от атаки беше катастрофата в Световния търговски център. 

 

Това катастрофално събитие ще бъде запомнено като едно от най-важните през 21 век. 

 

Apple пуска първия iPhone 

Сигурни сме, че някои от вас имат приятели, които дори не могат да си представят живот без смартфон, залепен за ръцете им.

Откакто iPhone направи своя дебют през 2007 г., смартфоните постепенно превзеха нашата планета, комбинирайки ръчен компютър и мобилен телефон в един пълен антисоциален пакет. 

 

От дебюта на iPhone (първият смартфон на Android дебютира година по-късно) смартфоните станаха по-големи, по-сложни, по-умни и по-вездесъщи, отколкото някой би си представил. Средностатистическият смартфон има над 100 000 пъти по-голяма изчислителна мощност от компютъра, който насочи Аполо 11 до Луната. През последното десетилетие в Америка процентът на хората, които използват смартфон, се е увеличил повече от три пъти, до над 71 процента. Вече повече от 3,2 милиарда души по света използват смартфони... доближавайки се до половината човешка раса.

 

Сайтовете за социални медии са навсякъде 

С удобния компютър в джобовете ни социалните медии се превърнаха в метод за комуникация за милиарди по света. Най-голямата социална мрежа, Facebook, стартира през 2005 г. и сега има 2,45 милиарда активни потребители месечно по целия свят. Сега Twitter има 330 милиона активни потребители месечно. Услугата за незабавни съобщения WhatsApp има 1,6 милиарда. Китайското приложение за съобщения WeChat може пък да се похвали с повече от 1 милиард. И не забравяйте сайтовете за онлайн запознанства. Според eHarmony 40 процента от американците използват уебсайтове за онлайн запознанства. 

 

Доброто на социалните медии: по-взаимосвързан свят. 

 

Лошото: дезинформация, тормоз и липса на поверителност.

 

Сега се свързваме чрез WiFi 

„Стоим“, заяви списание Wired през 2003 г., „на ръба на трансформация“. Статията беше озаглавена „Wi-Fi революцията“ и технологията наистина разтърси земята.

 

 Възможността да получите кабелен интернет от доставчик на интернет услуги (ISP) и да получите достъп до мрежата, без да сте физически включени - чрез радиовълни в локална мрежа - позволи на интернет да стане мобилен, независимо дали е във вашия дом (на лаптоп на дивана), в местното кафене (на вашия смартфон в ъгловото сепаре) или в училище (на задния ред, гледайки видеоклипове). 

 

Дори с нарастването на все по-бързите клетъчни технологии, WiFi пак властва. 

 

Според Wi-Fi Alliance Wifi е най-често използваната безжична технология в света и е основният начин за глобален достъп до интернет. Около 13 милиарда WiFi устройства са били използвани през 2021 г.

 

Миймове и емотикони

Усмихнатите лица, свиващият рамене си човек, пистолетът с пръсти, сълзите на радост.

 

Сега ги познаваме като азбуката. Всъщност те често заместват думите в нашия дигитално ориентиран начин на живот. 

 

Емоджитата започнаха да се появяват в края на 90-те години на миналия век в Япония и сега са стандартна функция във всеки смартфон в света.

 

Изпращане на текстово съобщение за одобрението ви за нещо? Използвайте палец нагоре. 

 

Мислите, че нещо мирише?. Усмихнатата купчина изпражнения винаги е добър избор. 

 

Стриймингът превзема света

Възможността да се изпращат всякакви медии до потребителите чрез интернет предприе първите си буферни стъпки в края на 90-те години. 

От началото на 21-ви век обаче стриймингът не само се научи да ходи, но и да лети. 

 

Музикалните услуги (Pandora, Spotify, Apple Music и т.н.) спират почти безпроблемно продажбите на компактдискове. 

 

Същото важи и за видео стриймърите (YouTube, Netflix, Hulu, Disney+и т.н.), които намалят продажбите на DVD дискове, броя на зрителите на по-традиционната телевизия и бъркат в здравето на филмовата индустрия. 

Netflix започна като компания за поръчка на DVD по пощата, но се насочи към стрийминг през 2007 г. След това продуцира първия си пълнометражен игрален филм през 2017 г. и сега има повече от 158 милиона платени членства по целия свят.

 

GPS стана масова

Системата за глобално позициониране преди беше строго в сферата на правителството на САЩ и управлявана от военновъздушните сили. 

 

Но през 2000 г. президентът Бил Клинтън нареди да бъде прекратена нейната функция, тъй като пречеше на някои неправителствени институции. 

 

Сега GPS (наред с други по-нетрадиционни приложения) ни показва пътя, докато шофираме, казва ни къде сме, когато се изгубим, посочва ни най-близкото кафене, дава ни разстоянието до голф игрището, и ни казва колко време ще ни отнеме да стигнем до различни места. 

 

Съзвездие от най-малко 24 спътника осигурява световно покритие. След като GPS устройство приеме сигнал от поне четири от тези сателити, то може да определи къде се намирате по дължина, ширина и надморска височина.

 

9/11 Разпалва войната срещу тероризма

Новият век едва беше започнал, когато невъобразим ужас разтърси света и коренно промени начина, по който живеем. 

 

Когато свързаните с Ал Кайда терористи отвлякоха четири търговски самолета на 11 септември 2001г. и ги използваха като оръжие, за да убият почти 3000 американци, така наречената война срещу тероризма започна по целия свят, централно в Ирак (2003-11) и в конфликт в Афганистан , който продължава и до днес. 

 

Кампанията струва на САЩ трилиони долари.ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!