menu
Топ 10 на митовете за косопада
Топ 10 на митовете за косопада
Никой не е застрахован от косопад. Какво трябва да знаем за него?

Косопадът може да засегне всеки един човек най-неочаквано. Битуват много митове около появата му и е добре да знаем кое е истина и кое не, независимо дали сме засегнати от него или не. Ето топ 10 на най-разпространениоте митове за косопада. 

  1. Носенето често на шапка предизвиква косопад. Твърди се, че заради шапката скалпа не може да диша и това води до косопад при някои хора. Това е мит, защото космените фоликули си набавят кислород от кръвта, а не от въздуха наоколо. Носете шапка без притеснение. Особено през лятото тя защитава косата от вредните ултравиолето лъчи и така тя ще се запази жизнена.
  2. Косата пада от стрес. В това има доза истина, но много по-малка, отколото се твърди в повечето случаи. Ежедневният стрес няма как да ви докара косопад. По-скоро някакво изключително стресиращо еднократно събитие, като например катастрофа. В тези случаи косопадът е само временен и отминава от само себе си.
  3. Косата пада заради възрастта. Това абсолютно не е вярно. Много млади хора, дори децa страдат от косапад. Важни са първопричините, а не възрастта на човека.
  4. Почне ли веднъж косопад, няма спасение. Не е така, напротив. Косопадът може да се дължи на най-различни причини и съответно тяхното повлияване да реши и проблемa с падането на косата. Такива могат да бъдат хормонални проблеми, болест, травма.
  5. Гените няма значение. Абсурдно твръдение! Гените имат значениe за абсолютно всичко в нашия организъм. Генетичният косопад често се предава в семейството, като това може да се случи и по майчина, и по бащина линия.
  6. Плешивите мъже са по-потентни. Ако беше вярно, щеше да е перфектна утеха за плешивите господа, но просто няма истина в това твърдение. Проучванията показват, че няма никаква разлика в нивата на тестостерона при плешивите и при мъжете с коса. Няма разлика в потентността и сексуалното желание, която да върви заедно с кодопада.
  7. Прекомерно миене или измиващите продукти са виновни за косопада. Миенето на косата, както и шампоаните не оказват влияние върху растежа или загубата на коса. Щеше да е хубаво да е вярно, тогава лесно бихме могли да решим проблема с падащата коса, но за съжаление причините са по-сложни.
  8. Само мъжете страдат от косопад. Естествено, че не. Просто при жените косата пада по по-различен начин, в някаква степен по-малко видим. При жените няма релефни линии на косата. По-често тя просто оредява и изтънява равномерно по скалпа.
  9. Честото подстригване прави косата по-гъста  помага за по-бързия й растеж. Не, няма данни, че това твърдение е вярно. Така изберете прическата си по ваш вкус без да робувате на този мит.
  10. Витамините ще помогнат при косопад. Пиенето на витамини не може да помогне, защото косата е основно мъртва тъкан и каквото и да слагате като витамини върху нея или пиене не достига до нея.

Ако страдате от косопад, причината е едва ли е нещо, което вие правите грешно По-добре потърсете лекарска помощ.

     

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!