menu
Интересни факти за кралицата
Интересни факти за кралицата
Разберете повече за тази икона в историята

Нейното покойно кралско височество живя пълноценно. 

 

Още преди да поеме трона като най-дълго управлявалия британски монарх след смъртта на баща си, крал Джордж VI, през 1952 г., животът на кралица Елизабет II е изпълнен с царствени приключения и вълнения. 

 

От първото пресичане на пътищата с любовта на живота й, принц Филип (който почина на 99 години през април 2021 г.) на 8 години до това да се научи да шофира на 18, докато служи във Втората световна война и по този начин да стане единственият гражданин на Обединеното кралство, на когото е законно разрешено да управлява превозно средство без шофьорска книжка, това е списък с някои от най-очарователните, вероятно малко известни факти за наскоро починалата кралица, която напусна този свят на 96 години. 

 

Нейно Величество е най-дълго управлявалият монарх, титла, която тя официално пое на 9 септември 2015 г.

По време на своето впечатляващо 70-годишно управление тя е преживяла много епохи, видяла е смяната на министър-председатели и президенти, присъствала е на множество кралски ангажименти , и постигна цял набор от признания, както и много първи.

 

Докато някои кралски фенове може да знаят всичко, което трябва да знаят за кралицата, включително любимото й мото, други може да искат да научат повече. Така или иначе, има много забавни факти за нейно Величество, които може просто да ви изненадат.

 

Тя е била умница

Въпреки че тя беше добре запозната с външните работи, религията, конституционната история и правото, тя никога не е посещавала училище - нито е имала диплома от колеж. 

Вместо да се дипломира в институция заедно с деца на нейната възраст, кралицата, която по време на детството си беше известна като принцеса Елизабет, и нейната по-малка сестра принцеса Маргарет, която почина през 2002 г. на 71-годишна възраст, са били обучавани у дома от най-добрите учители във Великобритания – включително Хенри Мартен, който стана ректор на Итън Колидж. 

Курсовете по религия на изгряващата кралица пък са били водени от архиепископа на Кентърбъри и тя се е научила да говори свободно френски от различните си гувернантки.

Тя е карала доста често 

Кралица Елизабет II за първи път се научава да шофира на 18, докато работи като механик по време на Втората световна война. 

 

Въпреки че кралският шофьор винаги беше послушно под нейна ръка, кралицата си обичаше да си слижи чифт шикозни слънчеви очила и копринен Hermès шал и да скочи зад колелата на любимия си Jaguar или Range Rover, за да се повози.

 

Тя обаче никога не е притежавала шофьорска книжка. През 1944 г., на 18-годишна възраст, тогавашната принцеса Елизабет настоява да се присъедини към армията и се научава да шофира като механик за женската помощна териториална служба по време на Втората световна война. 

 

Нейно височество не е била длъжна да има книжка, регистрационен номер на колите си или паспорт за международни пътувания 

Що се отнася до паспортите, по-конкретно, официалният уебсайт на кралското семейство обяснява: „Тъй като британският паспорт се издава от името на Нейно Величество, не е необходимо кралицата да притежава такъв.“ 

 

Всъщност всички други членове на кръвната линия на кралицата, включително нейният син принц Чарлз, имат паспорти. 

 

Булчински бал с ограничен бюджет 

Цялата облечена в бяло за годежа си с принц Филип в Уестминстърското абатство на 20 ноември 1947 г., бъдещата кралица на Англия е облякла ослепителна рокля от Норман Хартнел, която тя е купила с купони за дажби след Втората световна война. 

 

Поради продължаващата финансова криза в страната през годините след войната, британското правителство е въвело купони за дажби по това време, за да гарантира, че всеки гражданин има достъп до „справедливи дялове“ от храна, стоки и материали - включително коприната, тюла и шифона, използвани за създаването на рокля за големият ден на Величеството. 

 

Въпреки благородния си статут, тогавашната принцеса Елизабет използва купони за дажби от Втората световна война, за да закупи материал за сватбената си рокля през 1947 г. 

Жени от цяла Великобритания са подарявали своите купони за дрехи на бъдещата кралица, с надеждата, че ще може да използва ваучерите за мечтаната рокля; въпреки това е незаконно да се споделят купоните по това време и всички те са върнати.

 

Също така, в деня на сватбата си, бъдещата кралица носи диамантената тиара на баба си Queen Mary. Но само два часа преди церемонията деликатната корона се счупи, когато фризьорът на кралица Елизабет се опитва да я прикрепи към нейния 3-футов воал. 

 

За щастие тиарата е транспортирана под полицейски ескорт до кралската работилница за бижута, където е поправена точно навреме за размяната на клетви. 

 

Нейно височество получава нежния прякор „Зеле“ от съпруга си принц Филип

Докато обикновените хора отвъд стените на Бъкингамския дворец не смееха да се обръщат към Елизабет извън нейните кралски наименования, в грандиозното й жилище тя е известна като „Зеле“ по време на 74-годишния си брак с принц Филип. 

 

През 2006 г. британският биограф и исторически консултант в „Короната“ на Netflix, Робърт Лейси, потвърди, че принцът често е заимствал името на зеления листен зеленчук, за да се отнася нежно към съпругата си. 

 

И докато някои спекулират, че името на домашния любимец произлиза от френската фраза „mon petit chou“, което в свободен превод означава „моето малко зеле“ или „моето малко сладурче“, не е ясно защо принц Филип – третият братовчед на нейно величество от Корфу, Гърция , когото за първи път тя среща на сватба на кралското семейство през 1934 г. - избира това име. Въпреки това, това е доказателство за тяхната здрава любов. 

 

Парите й се движеха

Елизабет, която ръководеше огромното богатство на кралското семейство, почти никога не носеше пари - освен ако не броим изгладена и сгъната банкнота, която да даде като принос в църквата. 

 

Поради факта, че лицето й е изобразено върху банкноти в най-малко 33 държави, парите никога не са били проблем за кралицата - която, като висш ръководител на кралското семейство, се оценява на приблизително 50 милиарда долара или 10 милиарда долара повече отколкото Кока Кола.

 

В допълнение към Бъкингамския дворец и други имоти, се твърди, че кралица Елизабет също е притежавала красив апартамент за 8 милиона долара в сърцето на Голямата ябълка. 

 

През 2015 г. беше съобщено, че тя дори е похарчила страхотните 8 милиона долара за разтегнат апартамент с три спални в центъра на МанхатънГовори се, че нейното не особено скромно жилище, с гледка към комплекса на Обединените нации, вътре в 43-етажна сграда от затворен тип, която включва архитектура и интериор от възхваления британски творец Норман Фостър.

Серенада при изгрев 

Всяка сутрин, в 9 сутринта, кралският гайдар свиреше 15 минути пред прозореца на монарха, което означаваше, че е време да започне деня. 

 

Съобщава се, че традицията, започната за първи път от пра-пра-бабата на Елизабет, кралица Виктория, в средата на 1800 г., се провежда в резиденциите на кралицата в Бъкингамския дворец, Уиндзор, Холирудхаус и любимия ваканционен дом в Балморал, Шотландия. 

 

Кой има нужда от будилник, когато имате талантливи музиканти в екипа?

 

Наздраве за нейна светлост 

Нейно високопреосвещенство се наслаждаваше на една или две глътки от различни напитки всеки ден. Тя започваше всеки ден с коктейл от джин и завършваше вечерите си с мартини. 

 

Независимо дали денем или нощем, кралицата харесваше питиетата. 

 

И като поздрав към слънцето, монархът не можеше да откаже чаша джин и коктейл Dubonnet с лимон и лед всяка сутрин, разкри бившият кралски готвач Дарън Макгрейди през 2017 г.

 

С напредването на деня, нейно кралско височество се наслжадава на постния си протеинов обяд - хранене, по време на което печената риба, пиле или гълъб е основното изкушение - с чаша вино или шампанско. 

 

И преди да отпусне короната си след дълъг ден на царуване и управление, кралица Елизабет завършва вечерите си със сухо мартини и още една чаша пенливо шампанско. 

 

И макар тези напитки да са нейните ежедневни лакомства, за нейно величество се казва, че понякога пие ром Bacardi, джин Gordon, сайдер Bulmers и ликьор Pimm.

 

Кралицата и Бонд

Кралица Елизабет се запознава с легендарния актьор на 007 Даниел Крейг, когато е срещу него по време на Олимпийските игри в Лондон през 2012 г. 

 

Тя също така има епизодична роля заедно с него във филм Джеймс Бонд. 

 

Когато режисьорът на скеча на Олимпийските игри в Лондон през 2012 г., посветен на 007, поисква разрешение от кралицата да използва нейно подобие във филма си, нейно величество отвръща на запитването с предложение да се появи в клипа и да поеме ролята, разкри кралският тоалет Анджела Кели в нея Мемоари от 2019 г. „Другата страна на монетата: кралицата, скринът и гардеробът.”

 

За продукцията кралицата изрецитира майсторски репликата си „Добър вечер, г-н Бонд”, преди тя и шпионинът да се качат на хеликоптер. (Няколко от любимите кученца корги на Елизабет също успяха да си проправят път във филма.) 

 

Кралицата и на глутницата

С огромно сърце за животните, кралица Елизабет притежаваше над 30 коргита и дори ги отглеждаше сама. 

 

Първоначално тя се влюбва в четириногите любимци, след като баща й, крал Джордж VI, се сдобива с първото корги на кралското семейство, Дуки, през 1933 г.

 

 По-късно, когато дакелът Пипкин на сестра й принцеса Маргарет се чифтосва с едно от коргитата на кралицата, за нейно величество започва да се смята, че е помогнала за създаването на хибрида „дорги“. 

 

Страстен любител на животните, кралица Елизабет притежава множество от домашни любимци, включително 30 малки корги. 

 

В допълнение към нейния афинитет към малките любимци, страст, която й спечели ролята на патрон на организацията за хуманно отношение към кучетата Dogs Trust в Обединеното кралство, кралица Елизабет също притежаваше всички видове лебеди, китове и делфини на територията си. 

 

От 12-ти век короната претендира за собственост върху всички лебеди в страната, тъй като птиците са били „високо ценени като деликатес на банкети и пиршества“, според Reader's Digest.

 

 А преобладаващият законов статут, датиращ от 1324 г., позволява на владетеля на Англия „да има китове и есетрови риби, уловени в морето или другаде в кралството“. Според този закон китовете и делфините са почитани като „кралски риби“.

 

Шапки долу за нейния стил 

Пълна с моден усет, кралица Елизабет е известна с това, че подчертава своите смели цветни ансамбли със също толкова привлекателна шапка. 

 

И кралската модистка Рейчъл Тревър-Морган, базирана в Сейнт Джеймс, Лондон, беше отговорна за изработката на всяка глава. Но склонността на Елизабет към ярко украсени шапки не се корени единствено в страстта й към висшата мода - шапките бяха за представяне пред хората. „Тя трябва да се открои, за да могат хората да кажат. . . те видяха част от шапката на кралицата, докато тя минаваше покрай тях“, каза снахата на монарха Софи, графиня на Уесекс, в документалния филм „Кралицата на 90“. 

 

Въпреки това, според нейния кралски тоалет, Елизабет не е искала в и около Бъкингамския дворец да се знае какъв цвят облекло или аксесоари планира да носи на важно събитие и е искала да запази ключови подробности за предстоящия си външен вид в мистерия. 

 

Кралицата е много пътуваща кралска особа

Кралицата е посетила множество страни по света по време на 70-годишното си управление, от кралски ангажименти в Обединеното кралство до кралски обиколки по целия свят.

 

Може да не е изненада за някои, че Нейно Величество е описана като „по-добре пътувана“ от всеки друг британски монарх.

 

Според уебсайта на кралицата, тя е посетила над 100 страни като монарх, и е посетила Британската общност над 150 пъти. 

 

Канада и Франция са сред най-посещаваните страни, до които тя е пътувала, откакто направя първото си посещение в чужбина като принцеса Елизабет през 1947г. Уебсайтът обяснява: „Първото официално посещение на Нейно Величество в чужбина беше през 1947 г. като принцеса Елизабет, когато тя направи турне в Южна Африка, Южна Родезия (днешно Зимбабве) и британския протекторат Бечуаналенд (Ботсвана) с крал Джордж VI и кралица Елизабет.

 

Колко кралски ангажименти е изпълнила кралицата?

Може да изглежда, че няма седмица, в която член на кралското семейство да не изпълнява своите кралски задължения.

 

Напоследък се появиха опасения относно здравето и благосъстоянието на кралицата, което направи присъствието на някои събития малко по-трудно, въпреки че винаги се е гарантирало, че тя може да присъства безопасно за нея. 

 

Въпреки това, Нейно Величество все пак е успяла да натрупа 21 000 ангажимента по време на управлението си, което включва над 180 градински партита в Бъкингамския дворец в Лондон от 1952 г., въпреки че оттогава кралицата е напуснала кралската резиденция в замяна със замъка Уиндзор.

 

14 промени в ръководството

70-годишното управление на кралицата е видяло 14 президенти на Съединените щати, с всички от които тя се е срещала, с изключение на президента Джонсън.

 

Тя също е била обслужвана от 14 министър-председатели в Обединеното кралство, като първият министър-председател е Уинстън Чърчил.

 

Стотици титли

Познаваме кралицата под различни имена; Кралица Елизабет II, кралицата, нейно величество, британският монарх, но тя е придобила още повече титли в наследството си.

 

Майката на принц Чарлз е патрон на над 500 организации. Кралският уебсайт на Обединеното кралство гласи: „Нейно Величество в момента е патрон на над 500 организации, включително: над 70 организации за образование и обучение; над 60 спортни и развлекателни организации; над 30 религиозни организации; и над 40 художествени и културни организации.“

 

Кралицата е също защитник на вярата и върховен управител на Англиканската църква, което е титла, издържала изпитанието на времето и датираща от управлението на крал Хенри VIII.ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!