menu
Най-опасните отрови
Най-опасните отрови
Най-отровните вещества в света са създадени от природата с малко помощ.

Най-опасните отрови

Природата ни е дала първите лекарства, а и днес растенията, животните и гъбите са източник на безброй вещества, които се използват във фармацията и медицината. Природата е създател и на едни от най-опасните за човека вещества. Измерваме токсичността им, като определяме какво количество от отровата е необходимо на килограм тегло, за да убие организма. Ето 5 от най-отровните вещества, познати на човека.

Ботулинов токсин

Той се синтезира от един вид бактерии, които се срещат навсякъде около нас и са безопасни. При определена температура и ниско съдържание на кислород, бактерията започва да синтезира ботулин. Това е протеин, който блокира освобождаването на ацетилхолин – невротрансмитер, участващ в мускулните контракции. При поемане на по-голямо количество, мускулите, които контролират белите дробове се парализират и дишането спира. Ботулинът се използва в медицината с различни цели, а в козметичната индустрия е по-познат с търговското си име – Ботокс – и се ползва успешно в подмладителни процедури.

Митотоксин

Това е вещество, изолирано за първи път от един вид тропична риба, но всъщност то се синтезира от водораслите, с които тези риби се хранят. За рибите веществото не е отровно, но се натрупва в телата им и ако си хапнете от тях, при по-висока доза може да бъде смъртоносно. Митотоксинът влияе върху работата на калциевите канали в клетката и така индиректно може да разруши цялата клетка и то бързо. Тази му способност се изследва активно, защото е потенциална възможност за унищожаване на ракови клетки.

Батрахотоксин

Това е вещество, което се отделя по кожата на някои жаби, обитаващи Южна Америка. То обаче не се синтезира от тялото на жабата, а достига до там с храната – отровни насекоми. Попадайки в кръвоносната система на бозайник, то се свързва с натриевите канали в мускулните и нервните клетки и това причинява спазми, гърчове и смърт. Знае се, че местните хора използвали този токсин, за да мажат върховете на стрелите и копията си при лов и вероятно в битки.

Рицин

Това е отрова, която се съдържа в семената на обикновения рицин, растение, използвано повсеместно в паркове и за декорация. От семената му се добива рициново масло, като се третира, за да се премахне отровата. Самата отрова блокира протеиновия синтез в клетките, води до разрушаването им и отказ на органите, последвани от смърт. Предполага се, че рицинът, поради достъпността си и високата си потентност, е използван в няколко политически убийства през 20 век.

VX

Това е единствената синтетична отрова, достатъчно потентна, за да се нареди до природните вещества. Тя е създадена като пестицид и действа на нервната система като пречи на един ензим да разгражда невротрансмитера ацетилхолин. В резултат, нервната система е непрекъснато стимулирана и това води до мъчителни минути на интензивно потене, конвулсии, колапс на белите дробове и смърт. Използвана е за политически убийства в 21 век.

Макар науката да е допринесла за разбирането на отровните вещества, все още не сме успели да създадем нещо много по-токсично от вече създаденото от природата. Не сме успели и да открием ефективни начини за противодействие на отравянето с най-опасните отрови; това, което медицината може да направи, в повечето случаи не е достатъчно.

 

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!