menu
10-те най-бързо развиващи се града в светa
10-те най-бързо развиващи се града в светa
Градове на бъдещето

 

Градовете са бъдещето – и най-бързо развиващите се градове на планетата ще бъдат като лаборатории за тестване на нови инфраструктури и методи за развитие на общността. Човечеството се е преместило от буйни джунгли към претъпкани бетонни “джунгли”. И светът се променя с все по-бързи темпове.

Тенденцията към урбанизация се ускорява всяка година, като днес 54% от човечеството живее в градовете. През 2010 г. за първи път беше отчетено, че повече хора живеят в градовете, отколкото в селските райони. Тази тенденция е по целия свят. Богатите метрополитни градове привличат хора почти толкова бързо, колкото и доста по-бедни градове. Дори разкъсани от войни градове привличат много нови жители. 

 

Ето и кои са 10-те най-бързо развиващи се града в света: 

 

1) Бейхай, Китай

Население: 1 539 300 души

Растеж: 10.58%

 

Най-бързо развиващият се град в света все още е относително малък - поне за Китай. Милион и половина души едва се регистрират в списъка на големите градове в най-населената държава в света предвид, че и 14-те най-големи града в Китай имат над 10 милиона души. Но ако Бейхай беше в Съединените щати, той щеше да се конкурира с Филаделфия за петия по големина град в страната.

Пристанищният град Бейхай е бил исторически център за големи търговски зони в Гуанси, Хунан, Хубей, Съчуан, Гуейджоу и Юнан. От 2006 г. Бейхай, обаче, си връща предишната си слава на търговски център. Най-бързо развиващият се град в света в момента отразява силната икономика на родната си страна, която е и втората по големина икономика в света.

 

2) Газиабад, Индия

Население: 2 381 452 души

Растеж: 5.20%

 

Газиабад често е наричан „Вратата на Утър“ поради местоположението си между столицата на Индия Делхи и близкия щат Утър Прадеш. Градът е със скромни размери (по стандартите на Индия), но се разраства много бързо поради ролята си на административен център на своя щат, както и поради водещата си роля в образованието, търговията и индустрията на Индия. Градът се благоприятства от близостта си до Делхи и стратегическото си местоположение покрай ключови железопътни линии. Тези линии позволяват на стоките, както и на хората, да преминават свободно, от и през бързо развиващия се град. План за разширяване на линиите на метрото в Делхи до Газиабад изглежда да бъде допълнителна гаранция, че градът ще продължи да расте.

 

3) Сана, Йемен

Население: 1 937 451 (през 2005 г.)

Темп на растеж: 5%

 

Най-големият град в Йемен има тежка история, която продължава и в днешни дни. През 2014-2015 г. има преврат в града, който довежда до международното седалище на правителството на Йемен да се премести в Аден. 

Старият град е бил обитаван непрекъснато повече от 2500 години и е толкова красив, че е обявен за обект на световното наследство на ЮНЕСКО. Сградите в него често се споменават като “най-старите небостъргачи в света”. 

Части от това международно съкровище, обаче, бяха оставени в руини след въздушни удари от Саудитска Арабия. Въпреки насилието, Сана продължава да се разраства през последното десетилетие, най-вече защото цивилните имат малко други опции, където да избягат. Това е пример, че растежът на градовете може да бъде следствие както на положителни икономически причини, така и на трагични причини. 

Остава да видим какво ще се случи с града, докато насилието продължава да обхваща нацията.

 

4) Сурат, Индия

Население: 4 501 610 души

Растеж: 4,99%

 

Сурат е най-големият град в този списък досега. Градът в южната част на Индия е осмият по големина в страната, но едва 34 -ият по големина в света. През последното десетилетие мегаполисът нарасна главоломно, както като население, така и като БВП. 11,5% годишен ръст на БВП от 2001 г. до 2008 г. позиционира града като основен бизнес и технологичен център.

Градът спечели наградата „най-добър град“ в годишно проучване за индийските градски системи през 2013 г. Независимото проучване разпознава като позитивни черти на града неговите правни системи, политики, институции и механизмите за отчетност на града. Microsoft пък избра да си партнира със Сурат, за да го превърне в първия „умен град” в Индия.

Не е изненадващо, че хората се стичат към този перспективен технологичен център.

 

5) Кабул, Афганистан

Население: 3 678 034 души

Растеж: 4.74%

 

Кабул може да стои в общото обществено съзнание като столица на разкъсвана от война нация, но той е много повече от това. Градът е служил като основен търговски център в Централна Азия повече от 3500 години. Дори докато градът и нацията все още са обхванати от бунтовнически атаки и племенни сблъсъци, националното население бързо успява да се урбанизира след водената от САЩ инвазия през 2001 г.

Най-популярната място за засечване за тези, които искат да бъдат градски жители, разбира се е столицата. Опитите на НАТО и афганистанското правителство да възстановят града вървят с уверени крачки и като цяло градът бързо се подобрява. И изглежда хората са съгласни. Те се стичат в града, което го прави петият най-бързо развиващ се в света.

 

6) Бамако, Мали

Население: 1 809 106 души

Растеж: 4,45%

 

Най-бързо развиващият се град на африканския континент, Бамако е третият град в този списък, който е свързан с истории за насилие. През последното десетилетие Мали се бори с дългогодишно сепаратистко движение на север, гражданска война и ислямисти. Като цяло, конфликтите в страната са ограничени предимно до северната половина на Мали, оставяйки централно разположени градове относително невредими. Но атаките засегят градс Бамако. Дори по време на раздора, обаче, хората продължават да се стичат в града, търсейки защита и шанс за по-добър живот.

Градът има богата история, започваща от епохата на палеолита, през възхода и падението на империята Мали, ранното средновековие и постколониалната ера.

Тъй като градът е бързо развиващ се градски център, човек, който се разхожда из Бамако, може да види и типични черти на аграрен град и модерен оживен индустриален център. Градът също така е известен в региона като център на музиката, след като местните артисти Saalif Keita и Ali Ali Farka Touré  постигнат международна слава през 90-те години на миналия век. Изглежда, че този бързо развиващ се град ще продължи да просперира. 

 

7) Лагос, Нигерия

Население: 13 123 000 души

Растеж: 4.44%

 

Лагос е вторият по големина град на африканския континент, след Кайро в Египет. Всъщност „град Лагос“ е много трудно да се дефинира. Националното правителство се бори да определи точните граници и населението на тази бързо разпростираща се агломерация. Според национално преброяване на населението от 2006 г. в градът живеят 8 милиона души. Друго проучване, обаче, определя населението на града като възлизащо 16 милиона души. Според оценка от 2015 г., пък там живеят около 21 милиона души. Затова и Лагос може да бъде откроен като отличен пример за това колко трудно може да бъде да се определят границите на един „град“ в съвременната епоха на градско разрастване.

На която и цифра да вярвате, Лагос е огромен. Скоростта му на растеж е общопризната. И централната му икономическа роля за нацията е безспорна. По-голямата част от търговията на страната се извършва в централния бизнес район на града. Освен това, пристанището на Лагос е най-големият търговски център на страната износител на петрол и едно от най-големите пристанища на континента.

Лагос се разраства и ще продължи да расте. Единствената мистерия е как точно да се определят неговите разширяващи се граници и да се преброи постоянно нарастващото му население.

 

8) Фаридабад, Индия

Население: 1 404 653 души

Растеж: 4.44%

 

Третият (и последен) град в този списък от Инди е Фаридабад, който е икономическият двигател на щата Харяна в Индиия. Преди години е изчислено, че градът осигурява над 50% от данъчните приходи, събрани в неговия щат. Подобно на Сурат, Фаридабад се намира близо до столицата Делхи и е част от инициативата на премиера Моди за създаването на интелигентни градове в Индияз 

По-рано тази година Индия изпревари Китай като най -бързо развиващата се икономика в света. До 2022 г., ООН прогнозира, че Индия също ще изпревари Китай и с най-голямото население в света .

Логично е, че в тази бързо развиваща се нация ще има множество бързо развиващи се и динамични градове като Фаридабад.

 

9) Дар ес Салам, Танзания

Население: 4 364 541 души

Растеж: 4,39%

 

Влиянието на Дар ес Салам се простира далеч отвъд Танзания. Градът е икономически център за Източна Африка и регионален културен център. Според някои изчисления, културата на Дар ес Салаам определя стандарта за голяма част от африканската култура. Телевизионните програми, произведени и заснети в столицата на Танзания, са популярни на целия континент. Ролята на града в регионалната и международна търговия също го прави много космополитен.

Плажовете, нощните заведения, музиката, пазаруването и цялостното усещане за забавление в Дар ес Салам го превъщат в популярна дестинация за хора от цял ​​свят. Лесно е да се разбере защо този процъфтяващ икономически център привлича хора от цялата страна, региона и дори света.

 

10) Читагонг, Бангладеш       

Население: 2 581 643 души

Растеж: 4,29%

 

Ако имате нужда от повече доказателства, че Южна Азия се разраства много бързо, ето едно: Читагонг, разположен в Бангладеш. С него, субконтинентът има 4 града в този списък на топ 10. Ако включим Афганистан към Южна Азия, тогава 50% от най-бързо развиващите се градове в света ще са съседи. Икономическата и социална сила, която този регион е, води до това, че той бързо се урбанизира и расте с рекордни нива.

Читагонг е икономическият център на Бангладеш. Начало на много от най-старите компании в нацията, той е и оживен търговски център за региона. Пристанището на Читагонг пък е най-голямото в Бенгалско море, което го прави от решаващо значение за съседните нации.

Самият град се е разраснал значително, но е изправен пред предизвикателства, свързани с нарастващото социално-икономическо разделение. Градът и околностите имат ниво на бедност около 26 процента, като половината от хората в града живеят в крайна бедност . Въпреки това, не е изненада, че Читагонг все още е желана дестинация, тъй ксто нивото на бедност в страната е около 32 процента. Читагонг вероятно изглежда много по-привлекателен за хората, които си създават по-добър живот от най-лошата 

 област на страната Рангпур и нейните 42,3 процента бедност и 27,7 процента крайна бедност.  

 

10 нови мегаполиса

Според ООН, светът най-вероятно ще има 43 мегаполиса до 2030 г. Два от 10-те града, за които се предвижда да станат мегаполиси между 2018 и 2030 г., вече са достигнали 10 милиона жители: Киншаса и Хайдерабад.  Девет от 10-те града се намират в развиващи се страни:

 

 Киншаса, ДРК, текуща оценка на населението: 15,6 милиона

 • 2030: 21,9 милиона

 

 Хайдерабад, Индия, текуща оценка на населението: 10,5 милиона

 • 2030: 12,7 милиона

 

 Луанда, Ангола, текуща оценка на населението: 8,9 милиона

 • 2030: 12,1 милиона

 

 Хо Ши Мин, Виетнам, Текуща оценка на населението: 9 милиона

 • 2030: 11 милиона

 

 Нанкин, Китай, текуща оценка на населението: 9,4 милиона 

• 2030: 11 милиона

 

 Дар ес Салам, Танзания, текуща оценка на населението: 7,4 милиона

 • 2030: 10,8 милиона

 

 Чънду, Китай, текуща оценка на населението: 9,5 милиона 

• 2030: 10,7 милиона

 

 Ахмедабад, Индия, текуща оценка на населението: 8,4 милиона 

• 2030: 10,1 милиона

 

 Техеран, Иран, текуща оценка на населението: 9,4 милиона

 • 2030: 10,2 милиона

 

 Лондон, Обединеното кралство, текуща оценка на населението: 9,5 милиона

 • 2030: 10,2 милиона

 

Континентални промени

Що се отнася до растежа на населението като цяло по континенти, Африка се очаква да нарасне най-много (2,46%) до 2025 г. в сравнение с Азия (0,75%), Южна Америка (0,85%), Централна Америка (1,13%), Северна Америка (0,71)  %) и Океания (1,23 %). Европа е единственият континент, за който се прогнозира спад (-0,02%).

 

Светът се променя с все по-бързи темпове. Градовете ще бъдат ключът към бъдещето на човечеството. Тенденциите на продуктово потребление и качеството на живот за всички най-вероятно ще се определят от градовете, които най-бързо се развиващит. Начинът, по който те отговарят на нуждите за инфраструктура и обществени услуги, вероятно ще създаде модела, който светът ще следва през следващия век.ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!