menu
Щраусите и техните братовчеди
Щраусите и техните братовчеди
Не летят, големи са и могат да бягат бързо.

Щраусите и техните братовчеди

Едва ли има човек, който да не се е възхитил поне веднъж на тези огромни птици. Щраусите обитават Африка, но се отглеждат често във ферми. Тяхната кожа, пера и яйца са търсени, а животът им е интересен и вълнуващ. Заедно с братовчедите си ему, нанду, казуар и киви, те са една от многото мистерии в науката, които въпреки че са почти разкрити, не спират да поставят още въпроси за еволюцията на живота.

Нелетящи птици

Щраусите са описани още по времето на Дарвин и са направили впечатление с размера и начина си на живот. Те са част от една група нелетящи птици, които имат общ еволюционен предшественик. Днес се счита, че той е можел да лети, но поради мутация в регулаторните гени, неговите наследници загубват тази способност. Общото между птиците от тази група е, че им липсва част от гръдната кост, към която се захващат летателните мускули и така не могат да летят чисто механично.

Големи и бързи

Щраусите са най-големите птици на света, достигат до 2,70 м. височина и тегло 150 килограма. Техните яйца също държат рекорда в птичето царство с тегло до килограм и половина. Хората ядат щраусови яйца от векове, а и днес те са търсен деликатес.

Щраусите живеят в саваната, където са обект на лов от страна на големите котки. Тяхната стратегия за оцеляване е бягство и то бързо. Един щраус може да развие до 70 километра в час, а при нужда силните им крака се превръщат и в оръжие за защита. Те живеят в стада, където има йерархия и двама водачи – мъжки и женски.

Заравят ли си главите в пясъка?

Един от най-популярните митове, превърнал се в нарицателно, идва от друга защитна стратегия на щраусите – при опасност, от която не могат да избягат, те с снишават до земята. Тъй като изкопават гнездата си, понякога могат да надникнат в тях и изглежда тези две особености водят до заблудата, че си заравят главите в пясъка. Не го правят, но изразът остава в популярната култура.

Братовчедите

Ему и нанду са близки братовчеди на щраусите, обитаващи съответно Австралия и Южна Америка. Киви и птицата казуар също споделят „роднинска“ връзка с щраусите. Всички братовчеди си приличат по телата, големите очи, здравите крака, пригодени за бягане и хранителния режим – предимно вегетариански. Поради това, че са големи и лесно се улавят, нелетящите птици винаги са били обект на лов и изследване, а днес от тях научаваме интересни подробности за изключителното приспособление – летенето. Смята се, че то възниква само няколко пъти в еволюцията, но е лесно организмите да го изгубят, както става с щраусите и пингвините.

Днес някои от братовчедите са обект на опазване, други се отглеждат индустриално, а всички са търсена атракция в зоопарковете. Те са симпатични, предизвикват въображението с размерите си, а и са забавни за наблюдение, особено за децата. 

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!