menu
Пробиотиците – древна мъдрост и съвременна наука
Пробиотиците – древна мъдрост и съвременна наука
Те са важни за чревната микрофлора, а съвременната наука ги превръща в инструмент за подобряване на здравето.

Пробиотиците – древна мъдрост и съвременна наука

Антибиотиците са един от най-популярните медикаменти, които революционизират медицината и помагат да се преброим с редица бактериални инфекции, които са били смъртоносни. Те произхождат от микроорганизми и влияят върху развитието на други микроорганизми. Често заедно с антибиотиците приемаме и пробиотици – иначе ще унищожим и много полезни микроорганизми, което ще повлияе негативно на здравето ни. Пробиотициите са другата страна на монетата. Тяхната роля е да поддържат баланса на микрофлората, а в някои случаи дори могат да подобряват здравето.

Древно познание

Пробиотиците съпътстват развитието на цивилизацията от хилядолетия, макар да не са наричани така. Древните общества използвали ферментирали храни, в които се съдържат бактерии и вещества, подпомагащи здравето. В началото на 20 век, когато изследователите започнали да разкриват тайните на микросвета, един изследовател от института Пастьор в Париж и по-късно Нобелов лауреат – Иля Мечников – направил интересно откритие. Той забелязал, че в България има много столетници, а те ядат кисело мляко ежедневно. Именно в киселото мляко за първи път били открити полезни бактерии, които имат способността да подобряват здравето. По-късно са идентифицирани и други щамове, а вече знаем и кои точно вещества са полезни.

Съвременни пробиотици

Днес се счита, че макар ферментиралите храни да са вкусни и да са чудесен източник на полезни бактерии, те не са достатъчни, в случай на по-сериозно заболяване. Чревната микрофлора е от съществено значение за здравето ни, защото бактериите отделят вещества, които са ни необходим, а също и такива, които потискат развитието на патогени. Ако по някаква причина – прием на антибиотици или други медикаменти, се наруши баланса на чревната микрофлора, това ще се отрази върху цялото ни тяло. Съвременната наука успява да създаде разнообразие от пробиотици, които съдържат бактериите, необходими, за да се възстанови баланса в червата ни.

А как точно действат

Стомахът е силно киселинна среда, което неизбежно ще унищожи част от бактериите, които постъпват там с храната. Това обикновено е полезно свойство – някои патогени не могат да оцелеят в стомаха и ако случайно си хапнем от тях, няма да се разболеем. За съжаление същото се случва и с полезните бактерии, които приемаме с ферментиралите храни. Хранителни добавки са създадени с идеята, че трябва да преодолеят стомашната киселина и да достигнат до червата. Там те ще с установят на различни места и ще започнат да се хранят и отделят вещества в средата. Именно тези вещества ни трябват. Те ще контролират развитието на патогени, а в случаите, когато собствените ни полезни бактерии са унищожени, ще „помагат“ като ги заместят. Повечето хранителни добавки съдържат и пребиотици – храна за бактериалните щамове, която ние не усвояваме, но за тях е жизненоважна.

Микроорганизмите са неразделна част от живота ни от зората на времето; ние не можем да живеем без тях, но и не можем да им позволим да ни вредят. Пробиотиците са изключително добър помощник в стремежа ни да контролираме патогените, като не допуснем да навредим на себе си.

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!