menu
Ползите от ученето на чужд език
Ползите от ученето на чужд език
Чудите се дали има смисъл да учите друг език?

Ползите от ученето на чужд език

В условията на глобализация и интернет на върха на пръстите ни, владеенето на поне още един език е не просто предимство, а задължителен елемент от образованието. Английският е най-често срещания избор, но ползата от научаването и практикуването на втори или дори трети език надхвърля намирането на по-добра работа и по-лесното навигиране на съвременния свят. Ето няколко причини да научите нов език, дори ако смятате, че сте „минали възрастта“.

Ще опознаете друга култура

Ученето на нов език неизменно идва с опознаването и на друга култура. Така ще разширите светогледа си, ще подобрите способността си да изпитвате емпатия, ще се „запознаете“ с хора, различни от вас, което неизбежно ще ви накара да станете и по-толерантни към тях, а може би ще ви вдъхнови да пътувате, защото вече няма да се притеснявате, че не можете да говорите с местните. Това е особено важно за хора, които идват от малки страни или родният им език е труден за научаване или не много разпространен в света.

Подобрява комуникационните умения

Ученето на нов език ще ви направи по-добри и в други области, например комуникацията. На различен език ще трябва да усвоите нови начини да общувате с другите, така че ще имате възможност да приложите старите си умения в нова среда и да изградите нови, а потопяването в непознати дейности може да ви открие области, в които досега не сте имали интереси. Като бонус, сравняването на чужд език с български и превключването между двата, ще подобри и уменията ви по родния език.

Подобрява паметта

Ученето на език включва запомняне на нови думи, произношение, граматични и пунктуационни правила. Независимо на колко години сте, това ще доведе до създаване на нови връзки в мозъка, а използването им ще допринесе за подобряване на процесите на паметта.

Според някои изследвания, ученето помага за поддържане на когнитивните способности в непреднала възраст, а какво по-добро от това да го съчетаете с нов начин за свързване с хората.

Подобрява организационните умения

Ако включите в ежедневието си такова приключение, като изучаването на цял нов език, това ще изисква планиране на уроци и практика, така че ще започнете да организирате времето си по-добре.

Освен това, стимулирането на мозъка с нови неща ежедневно ще подсили умението ви да разпределяте и останалите задачи. Нищо чудно да станете и малко по-успешни в другите сфери, в които имате интереси.

„Минал съм възрастта“ аргумент

Да, ученето на език когато сме деца е почти безпроблемно. Ученето като цяло е процес, който се случва по-лесно на по-ранна възраст. Това е така по две причини: мозъците на децата по-лесно се променят, тоест по-лесно се изграждат нови връзки за новите знания и ежедневието на децата се състои в усвояване и тестване на нови знания. Но мозъкът е в състояние на непрекъсната промяна и след като минем този период и ни се налага да разпределяме времето си и за други неща. С малко усилие, търпение и добро планиране можете да научите нов език за месеци, дори ако имате ограничено време.

 

 

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!