menu
Защо трябва да си поставяме малки цели, за да постигнем големите мечти?
Защо трябва да си поставяме малки цели, за да постигнем големите мечти?
Искате ли да осъществите най-големите си мечти? Знаете, че за това е необходимо време и усилия и перспективата да вложите години по-скоро ви плаши.

Защо трябва да си поставяме малки цели, за да постигнем големите мечти?

На пазара има стотици книги, филми и програми за самоусъвършенстване, развитие, забогатяване и постягане на мечтите. Някои от тях работят, други пък са обикновен бизнес, но всички имат нещо общо: помагат ни да разберем концепцията за поставянето на цели.

Ето защо е важно да си поставяме цели, макар и малки.

Ежедневните усилия

Големите мечти изискват и големи усилия. Искате да имате един милион? Да отслабнете с 30 килограма? Да се снимате в Холивуд? Да напишете книга? Всичко това ще изисква години отдаденост, огромни усилия и много от нас биха загубили мотивация, опитвайки се да постигнат нещо подобно от нулата. Но именно от там се налага да започнем. Не с големи усилия, а с малки, ежедневни и постоянни. Поставаме си малка цел, която можем да осъществим в близкото бъдеще. Така усилията ни бързо ще бъдат възнаградени, ще останем мотивирани и ще се вдъхновим да поставим следващата си цел.

Страхът от провал

Несъмнено стремежът към големите мечти носи и страх от провал. Ако се „хвърлим в дълбокото“, а се окаже, че не можем да плуваме, това ще срине самочувствието ни, ще ни донесе негативни емоции и никакъв резултат. Затова си избираме малки цели, които постепенно ни учат да плуваме и скоро се оказва, че „дълбокото“ не е толкова страшно, колкото сме си мислели. Всички сме правили нещо за първи път, което ни се е струвало ужасно страшно, докато не го усвоим. Правим това от деца, още откакто се учим да караме колело.

Промяната в плана

Животът често ни тласка не точно в посоката, която сме избрали и в това няма нищо лошо. Поставянето на малки цели, които можем да осъществим или, ако се наложи дори да изоставим временно без сериозни последствия, ще ни позволи да сме гъвкави и да се справим с неочакваните промени, които животът ни носи. Ако всички стъпки са планирани, нямаме място за импровизация, а импровизацията често е това, което ни открива нови възможности, понякога дори по-добри, от тези, които имаме.

Самодисциплината

Разбира се, без усилия няма да стане. Постигането и на малките и на големите цели ще изисква от нас да полагаме усилия, да вършим каквото трябва, когато искаме например да излезем с приятели. Спортът е чудесен начин да изградим самодисциплина, а и помага да видим само в рамките на няколко месеца как малките усилия се превръщат в големи резултати. Ако не успявате да сте достатъчно дисциплинирани, опитайте да спортувате, или пък да си поставяте съвсем мънички цели, които може да изпълните в рамките на ден-два. Дисциплината също се гради с усилия, но се превръща в навик.

Независимо колко големи са мечите ни, осъществяването им ни прави щастливи. Малките цели по пътя към големите мечти ни учат, че няма нищо непостижимо, стига да вложим достатъчно усилия и постоянство. А когато се обърнем назад и видим резултата от тези усилия, следващите цели изглеждат още по-п

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!