menu
Покоряването на Еверест
Покоряването на Еверест
Вече повече от един век, най-високата планина в света не спира да ни предизвиква.

Покоряването на Еверест

Връх Еверест, както всички знаем още от началното училище, е най-високият връх на света – 8849 метра. Намира се в Хималаите, на границата между Тибет и Непал и въпреки че е популярна дестинация за търсачи на силни усещания, катерачи и авантюристи, е и въплъщение на несломимия човешкия дух и издръжливост.

Далечна и близка история

Хималаите са се образували от сблъсъка на тектонските плочи. Това събитие започва преди повече от 200 милиона години и – изненадващо – продължава и до днес, тъй като тектонските плочи на планетата винаги са в движение. Еверест е идентифициран като най-високата точка на сушата през 1856 г. като част от британско проучване на ландшафта и топографията на индийския субконтинент. Наречен е на един от главните изследователи, но местните народи са му дали имената „Богинята-майка“ и „Небесното чело“. Първи опити за покоряване се правят през 1921 г., но алпинистите достигат едва до 7000 метра. През 1922 г., нова експедиция достига до 8300 метра, а участниците в третата – през 1924 г. изчезват безследно, така че и досега не се знае дали са успели да стигнат върха.

Първата регистрирана успешна експедиция е през 1953 г. Едмънд Хилари, заедно с един водач-шерп се записват в историята като първите хора, стъпили на върха на света.

Популярна култура

В края на 20 и началото на 21 век, покоряването на върхове се превръща в популярна дейност, привличаща много любители-планинари. След като Непал отваря границите си за чужденци, експедициите до Еверест зачестяват, като днес над 6000 души са достигнали до върха. Най-голямото предизвикателство, освен суровите метеорологични условия, е и ниското атмосферно налагане и липсата на достатъчно кислород. Теренът над 8000 метра е наречен „зоната на смъртта“ защото именно там се случват най-много инциденти. Ниските нива на кислород могат да предизвикват замайване, дезориентация и увреждане на мозъка или белия дроб, затова по пътя към върха има няколко лагера, където алпинистите се аклиматизират към условията.

Изкачването без допълнителен кислород е още по-голямо предизвикателство. Първият човек изкачи Еверест без допълнителен кислород е Рейнолд Меснер, през 1978 г. Най-младият човек, изкачил Еверест е на 13 години, а най-възрастният – на 80. Често експедициите целят привличане на внимание към наболели проблеми или поставяне на различни рекорди. На Еверест са се осъществявали сватби, спускания със ски, скокове с парапланери и други, нетипични за подобни условия дейности.

Вечните катерачи

Желаещите да изкачат Еверест стават все повече, а много от тях остават завинаги в планината, най-често застинали в зоната на смъртта. Поради тежкия терен, премахването на телата на загиналите е почти невъзможно и в момента там има над 200 замръзнали трупа, които алпинистите понякога използват като ориентири. В контекста на глобалното затопляне и отдръпването на вечните ледове, тези трупове представляват заплаха за здравето, замърсяват планината и създават международни затруднения.

Еверест е символ на триумфа на човешкия дух, но и напомняне за силата и мощта на природата. На височина 8 километра и с пориви на вятъра над 300 киломера в час, с температура до минус 60 и 3 метра сняг, Земята ни напомня, че сме част от нещо велико, страшно и вдъхновяващо.

 

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!