menu
Почти изчезнали заболявания
Почти изчезнали заболявания
Съвременната медицина е успяла да превърне опасните болести в скучни неразположения.

Почти изчезнали заболявания

Макар здравословните проблеми на човечеството никак да не са намалели, има някои страховити болести, които са били смъртоносни в миналото, но днес, с напредъка на медицината, са напълно лечими и е много малко вероятно да ги срещнете в развитите страни. Битката със заболяванията няма да спре, но е редно да признаем усилията на стотиците лекари които през годните са работили за подобряване на здравето на обществото и отделният човек.

Вариола

Единствената заразна болест, която сме успели да премахнем напълно засега. Вариолата е вид шарка, която се причинява от вирус и е силно заразна и смъртоносна. През вековете епидемиите от вариола са засягали цели градове, а опитите да се излекува рядко завършвали с успех. Ваксината, разработена през 20 век била толкова успешна, че  буквално заличила вируса след провежданата над две десетилетия профилактика по целия свят. През 1978 г. е последният случай на вариола и от тогава щамове се пазят само в няколко лаборатории.

Чума

Болестта, покосила две трети от Европа през средновековието и Ренесанса и вдъхновила хиляди произведения на литературата и изкуството, днес е скучно и рядко срещано заболяване. Чумата се причинява от бактерия, която се пренася при ухапване от гризачи. Разбираемо е защо е била разпространена преди въвеждането на стандарти за хигиена. В 21 век ежегодно има по няколко случая в отдалечени части на света и се лекува с антибиотици.

Морбили

Това е друг вида шарка, причинявана от вирус. Освен смърт, може да предизвика тежки и необратими увреждания на нервната система, имунната система и дори на когнитивните функции. Това е опасно и изключително заразно заболяване. Децата които не са ваксинирани се зарзават дори ако само се намират в стая с болни. Протича тежко и болезнено и в миналото е било предизвикателство за лекарите.

Ваксина срещу морбили се прилага навсъде по света и в резултат на това епидемиите намаляват и спрат. Днес локални епидемии се установяват в развиващите се страни, където все още профилактиката не е достатъчно разпространена.

Тетанус

Причинява се от бактерия, която естествено живее навън и навлиза в тялото през наранявания или драскотини. Преди въвеждането на правила за хигиена в болниците е била често срещано състояние при пациенти, на които са им правени манипулации. Бактерията отделя токсин, който предизвиква мускулни спазми, парализа на мускулите на врата и главата и може да доведе до тежки усложнения.

Днес ваксината против тетанус е обичайна и се прилага в спешните кабинети, когато пациентите имат рани, които са били в контакт с външната среда. 

Детски паралич

Познато по света като полиомиелит, това заболяване осакатява до живот десетки хиляди деца по цял свят. Засяга нервната система и в много случаи белите дробове на пациента спират да работят. През 50-те и 60-те годни на 20 век е имало епидемии в различни градове. След разработването на ваксина, полиомиелитът не се среща в развитите страни. Редки случи има в отдалечени региони, където профилактиката е ново явление.

Вероятно някои болести никога няма за изчезнат, но с напредъка на медицината има голяма вероятност да станат лесно лечими и не толкова опасни.

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!