menu
Опитите с животни
Опитите с животни
Колко са важни лабораторните животни и можем ли да спрем експериментите с тях?

Опитите с животни

Дебат за опитите с животни съществува още от 19 век, когато са и първите закони, касаещи използването на животни за научни изследвания. От тогава досега много неща са се променили, но все още в някои сфери се налага да се ползват опитни животни. Доколко това е правилно, от гледна точка на морала и доколко е полезно?

Първи опити

До средата на 18 век, на никой не му правело особено впечатление, че животните се ползват за различни експерименти. С навлизането на все повече домашни любимци в домовете, хората започнали да изразяват притеснението си за подобни на техните животинки, които обаче биват наранявани или отглеждани в ужасни условия.

Развитието на науката изисквало много тестове върху животни, така че се налагали регулации. Такива относно процедурата вивисекция поставят началото на борбата за прекратяването на опитите с животни.

Защо е нужно?

През 20 век, с разработването на все повече медикаменти и терапии, имало нужда от много повече животни, върху които да се тестват.

Това най-често били примати, кучета, зайци, плъхове и мишки. Разликите с хората не били съществени при определянето на някои от свойствата на препаратите.

Друга сфера, в която се ползват опитни животни е козметиката. Животни също се изпращани в космоса, за да се провери как им се отразяват условията.

Повечето лекарства на пазара днес са тествани върху животни. Немислимо е нов медикамент и да бъде даден на хора, преди да бъде установено как действа върху животно.

Регулации

Но за разлика от 18 и 19 век, днес имаме ясни регулации които не само регламентират кои животни в какви опити могат да бъдат използвани, но и поставят критерии как точно да бъдат използвани. Така се гарантира, че животните ще бъдат включени само когато е необходимо и към тях ще се отнесат внимателно.

Успех е забраната за внос на козметика, тествана върху животни, която е в сила в ЕС от 2013 г., а в световен мащаб съществува в над 40 държави.

Днес вече имаме достатъчно други методи да тестваме козметичните продукти, а историята помни изключителни жестокости, свързани точно с този бизнес.

Мишките

Ситуацията е малко по-различна с лабораторните мишки. Макар те също да са обект на строги регулации, използването им в медицината и фармацията е на практика задължително. Напредъкът в областта на биохимията и генетиката е немислим без мишките. Макар да са различни от хората, гените им действат на същия принцип. Те се отглеждат по специален начин, имат точно определени характеристики и тяхната помощ е изключително ценна. Милиони мишки годишно дават живота си за науката, а отношението към тях е като към ценни помощници.

Въпреки това, остава моралният аспект – мишките се отглеждат с една цел.

Не е ясно дали някога ще спрем изцяло опитите с животни. Те все още са изключително ценен и засега незаменим ресурс при изследванията. В много области обаче животните вече са напълно ненужни, а забраните и регулациите допринасят за развитието на технологии, които ще ни позволят някой ден поне да намалим драстично използването на опитни животни.

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!