menu
Набавяме ли си достатъчно витамини
Набавяме ли си достатъчно витамини
Нужно ли е да приемаме хранителни добавки.

Набавяме ли си достатъчно витамини

Заобиколени сме от реклами на хранителни добавки и продукти, които ще подобрят здравето ни. Витамините са сред най-предпочитаните добавки, а на някои им се приписват почти магически свойства. Какво всъщност са витамините, как можем да си ги набавим и наистина ли имаме нужда от добавки.

Преди витамините

Още от древни времена хората са наясно, че храненето и здравето са в пряка връзка. През периода на географските открития, когато технологията позволявала дълги плавания, храната на корабите била еднообразна и се състояла предимно от месо и сухари. Моряците развивали различни заболявания, най-известното от които било скорбут – резултат от липса на витамин С или аскорбинова киселина. Тогава започнали да свързват липсата на определени храни с конкретни заболявания.

Изследвания

Витамините като вещества, необходими за здравето ни, са открити в началото на 20 век и почти веднага започва промишлено производство и предлагане в аптеките. Витамините са органични съединения, които се набавят с храната и имат съществена роля за много процеси в телата ни. Те участват в клетъчната регулация, предаването на нервни импулси, мускулната дейност и метаболизма. Витамините са част от различни ензими, хормони и други биологично активни вещества. Повечето витамини идват от храната и е необходимо тя да бъде разнообразна и да включва плодове, зеленчуци, ферментирали и животински продукти.

Видове

Идентифицирани са всички витамини, от които имаме нужда. Те могат да са мастно-разтворими, което означава, че имат нужда от мастни киселини, за да се извлекат от храната и тялото може да ги съхранява няколко дни в мастната тъкан. Такива са витамините А, D, E, K. Другият вид са водоразтворими, които, ако не се усвоят веднага, ще напуснат тялото с урината – C и В.

Митове

В телата ни съществува хомеостаза. Това е баланс, който включва и нивата на различните съединения, участващи в метаболизма. При заболяване или системно недохранване може да се получи недостиг на даден витамин. Това са случаите, при които имаме нужда да приемаме таблетки витамини. Ако нямате заболяване и се храните разнообразно, е почти сигурно, че си набавяте всички необходими витамини. Хранителните добавки често се не се усвояват добре, защото приемайки таблетки, не си набавяме останалите вещества от храната, които помагат да усвояваме витамините.

Популярни са и митовете за лечебните свойства на високите дози от някои витамини. Важно е да помним, че витамините, както и много други вещества имат точно определена биологична роля и активност, която се контролира от нуждата на телата ни. Излишните витамини ще напуснат тялото, независимо от желанията ни.

Друг популярен мит е за наличието на „витамин В17“ или веществото амигдалин, на което се приписват лековити свойства. Това вещество не е витамин, а свойствата му граничат с тези на цианида тъй като е негов предшественик и е потенциално опасно за здравето.

Желанието за здравословен живот ни тласка към крайности, а рекламите помагат да се объркаме и да влагаме време и енергия в излишни дейности. Най-успешният начин за набавяне на точното количество витамини е като се храним разнообразно и спортуваме често, за да стимулираме метаболизма си. 

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!