menu
Лабораторното месо
Лабораторното месо
Бихте ли опитали пържола, която никога не е била жива?

Лабораторното месо

Това е спорна тема, макар първият бургер създаден изцяло в лаборатория да е сготвен и изяден още през 2013 г. От скоро в света се продава месо, отгледано в лабораторни условия. Не си представяйте трагична сцена на мазен свински бут, набучен с игли и изоставен на някоя хромирана маса. Отглеждането на месо е прецизна дейност.

Малко физиология

Месото, което традиционно ядем представлява мускулите на животното. За да се развият тези мускули, те имат нужда от определени вещества, които постъпват в клетките чрез кръвоносната система. За да се отгледат извън тяло, е нужно да им предоставим подобни условия.

В изцяло стерилна среда, се поставят няколко специални стволови клетки, взети от мускул на животното чрез биописия. При ниски нива на кислород, точно определена температура и концентрация на хранителните вещества, клетките започват да растат и да се делят, като се удвояват горе долу на всеки 24 часа. Така можем да отгледаме точно копие на мускулните клетки на съответното животно.

Хранителен състав

Месото обаче не е само мускули. Мазнината, която обичайно е част от естественото месо има нужда от други условия на отглеждане, така че все още не можем да отгледаме цяла пържола. По химичен състав обаче, лабораторно отгледаната маса клетки е достатъчно подобна на истинско месо, за да има напълно съпоставима хранителна стойност. Вкусът също е точно като на месо и няма причина да не бъде –вкусовите качества са изцяло резултат от химичния състав и обработката.

Рискове и ползи

Тъй като лабораторното месо се отглежда при изключителни санитарни мерки, защото всяко замърсяване би разрушило крехката среда, има по-малък риск то да бъде замърсено с бактерии, както се случва при истинските животни. С увеличаването на населението, ще се увеличава и консумацията на месо, особено в развитите страни. Това поставя околната среда под изключителен натиск, заради увеличението и на животновъдните ферми. Лабораторно отгледаното месо може да се превърне в алтернатива и дори да се произвежда с определени характеристики, по желание на клиента.

Лабораторното месо изисква много енергия и усилия, а още не знаем как това ще се промени при масово производство. За отглеждането му в ранните стадии е необходима много специална среда, която досега е била извличана от самите крави, но това е скъп и ненадежден метод.

Бъдещето

Относно притесненията за здравето, между естествено отгледаните мускулни клетки и лабораторните такива няма никаква разлика. Едните са копие или клонинг на другите. С напредването на технологията, производството малко е поевтиняло, тъй като изследователите успяват да модифицират дрожди да произвеждат необходимата за развитие среда. Продажбата на лабораторно месо започва през 2020 г. но засега делът му е малък и незначителен.

Независимо дали бихте пробвали лабораторна пържола или предпочитате традиционния метод, отглеждането на месо което никога не било част от истинско животно ще присъства в бъдещето ни. То има потенциал да ни помогне да решим проблеми, с които тепърва започваме да се сблъскваме, като климатични промени, увеличаване на популацията и загуба на биоразнообразие.

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!