menu
Ковид картата – вече има 10 области в жълто
Ковид картата – вече има 10 области в жълто
Заболеваемостта в София е най-висока - 228.23 на 100 хиляди заразени

Вече има десет области в страната в жълтата зона с над 100 на 100 хиляди заболели от COVID-19 на двуседмична база, пишат от DarikNews.bg – това са градовете Бургас, Варна, Враца, Добрич, Перник, Пловдив, Разград, София, София-град и Ямбол.

В София е най-висока – 228.23 на 100 хиляди заразени, което ги изстрелва на първото място по заболеваемост. Държавата ни е на ниво 2 и по този признак двуседмичната заболевамост във вторник приближават до 127.39 на 100 хиляди души.

Смяна има в чертежа на епидемичната обстановка по области. Западният регион 1 е пристъпил в зеления първи етап, дневната програма от 5 дни сочи, че в него се предвижда да встъпят и обаст 5 и 3. Те включват регионите Силистра, Добрич, Разград, Търговище, Шумен, Варна, Сливен, Бургас, Ямбол и Стара Загора.

Началният етап от проекта за развитие на пандемията е насочен към увеличаване на обхвата на обекти и дейности, върху които са въведени противоепидемични мерки, контрол дали те се спазват,създаване на организация за контролирането и наблюдаването на тези мерки. В областта на образованието също са заложили на такъв тип правила: изследване с бързи антигенни тестове  веднъж в седмицата както на учениците, така и на учителите и на другия персонал. Прекратяват се изпълнението на дейности с ученици, които включват обиколки из музеи, изложби, природни обекти и други такива дейности с опознавателна и възпитателна цел, организираните екскурзии, зелени училища, туристически пътувания и много други.

От DarikNews.bg споменават, че в петък от Министерството на здравеопазването искат от Регионалните здравни инспекции да наложат в болниците носенето на предпазни маски от лекари и пациенти. С писмо до Инспекциите, от ръководството настояват пациентите, болни от COVID-19, да не бъдат връщани от болниците и спешните заведения.

 

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!