menu
Когато учените сгрешат
Когато учените сгрешат
Науката не винаги се движи по права линия.

Когато учените сгрешат

За последните 300 години, науката ни е довела до познанието за космоса, еволюцията, човешкото тяло. Благодарение на нея се е случила индустриалната революция – причината за съвременния свят. Напредъкът обаче се съпътства и от грешки. Ето пет от тях:

Център на вселената

Около 5 век, някои гръцки философи смятали, че Слънцето е центъра на Вселената. Впоследствие, донякъде благодарение на църквата и религията, се наложила концепцията, че всичко обикаля около Земята. През 16 век,  Коперник пръв разработва хелиоцентричния модел, според който Земята и другите планети обикалят около Слънцето. В следващите години Галилей, Нютон и Кеплер успяват да го докажат, развивайки математическия апарат и телескопите за наблюдение. Въпреки съпротивата на Църквата, този модел се налага, защото отговаря на реалността.

Марсианските канали

През 19 век, с технологията, която имали за наблюдение, няколко ентусиазирани изследователи видели по повърхността на Марс някакви ивици и заключили, че става дума за построени от интелигенти същества съоръжения – канали.

Дълги годни тази тема подхранва литературата, театъра и другите изкуства, но е източник и на яростни спорове. С развитието на технологията, се оказало, че „каналите“ по-скоро са плод на въображението на наблюдателите, отколкото нещо реално.

Хомеопатия

В края на 18 век, когато още не било ясно от какво се причиняват болестите, един изследовател направил серия от експерименти и установил, че някои тогавашни медикаменти предизвикват подобни на болестта симптоми, когато се приемат в големи дози. Решил, че приемането им в силно разредени дози, ще доведе до лечение и изградил цяла „теория“ върху това. Когато причинителите на болестите били идентифицирани, станало ясно, че те могат да бъдат повлияни само от медикаменти, реално съдържащи активно вещество. Днес знаем, че хомеопатията работи на принципа на плацебо и може да бъде опасна, тъй като отлага реалното лечение.

Лоботомия

В средата на 20 век, за лечение на шизофрения и друго подобни състояния, било използвано пробиването на малки дупки в черепа и прекарването дълъг заострен шиш през мозъка. Смятало се, че това облекчава симптомите на болестта. В действителност, пациентите, имали късмета да оцелеят, били с достатъчно увредени мозъчни функции, за да не проявяват предишните симптоми. Смята се, че над 50 хиляди души са подложени на това „лечение“. Вече не се практикува.

Мазнините

В края на 20 век, когато все повече хора започнали да натрупват излишни килограми, науката запретнала ръкави да разбере защо това е така. Набедили мазнините в храната и до днес, много храни се произвеждат с намалено съдържание на мазнини. В действителност, както се установило в десетилетията след това „откритие“, хората консумиращи храни с намалено съдържание на мазнини, по-често страдат от наднормено тегло, от тези от нас, които не се лишават от мазнините в храната.

Науката днес също допуска множество грешки, макар те вече да не толкова фундаментални. Благодарение на начина, по който се разпростряняват информацията, както и големият брой изследователи, грешките все по-лесно се установят и поправят.

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!