menu
Какво знаем за трансплантацията
Какво знаем за трансплантацията
Знаете ли, че трансплантацията на органи спасява хиляди хора годишно, а с напредване на науката ще става все по-лесна.

Какво знаем за трансплантацията

Загубата на човешки живот е едно от най-тъжните събития, независимо дали става дума за близък или не. Но за хората, чакащи да получат орган за трансплантация, чуждата смърт има по-различни измерения. Трансплантацията на органи помага на хиляди хора да живеят по-пълноценно, за някои това е единственa възможност за живот, а така необходимите органи идват предимно от донори, които са починали.

Какво се трансплантира

Още през 19 век започват опити с трансплантация на различни тъкани. Първата успешна трансплантация на човешки бъбрек е през 1954 г. Днес най-често се трансплантират бъбреци, сърце и черен дроб. Освен тях, може да се присаждат кожа, бели дробове, тънки черва, роговица, кръвоносни съдове, сухожилия, кости. Почти няма човешка тъкан, която да не може да се трансплантира. В края на 20 и началото на 21 век вече може да се присаждат дори ръце, които изпълняват всичките си функции, а през 2014 г. е родено първото дете от трансплантирана матка.

Какво значи съвместимост

За да може да ви бъде присаден орган от друг човек, трябва да има опредена съвместимост между двамата. Това се установява чрез изследване на кръв, тъкани и елементи от имунната система, като антигени, за да се установи вероятността пациентът да отхвърли органа. Имунната система, когато получи информация за наличие на чужди тъкани, ги третира като заплаха и ги атакува, така че всички трансплантирани пациенти трябва да приемат медикаменти за потискане на имунната система. Това води до редица проблеми и е един от факторите, правещи трансплантацията изключително несигурен процес.

Етични притеснения

С увеличаването на броя трансплантации и нуждата от такива, възниква въпросът доколко критериите, по които се определя кой може да получи нов орган са обективни и как ще се дефинира смъртта, ако част от органите на починалия все още функционират. Нарастването на търсенето на донори пък създава ужасяващ черен пазар на органи, което поставя в риск много хора и е предпоставка за сериозни злоупотреби.

Бъдещето на трансплантацията

Тъй като самата трансплантация и всички следоперативни грижи сами по себе си вече не представляват трудност, основните въпроси върху които се фокусира науката са как да се осигурят достатъчно донорски органи за всички чакащи и как да се предотврати отхвърлянето на новият орган. Възможните решения се коренят в технологията на 21 век. Разработват се методи за директно създаване на нови органи, които да са идентични с увредения, както и върху цялостна терапия, която да позволи пациентът да приеме органа, без да се налагат медикаменти. С напредващото ни познание относно имунната система и по-лесният достъп до изследвания, ще се подобри и откриването на подходящ донор, а подобряването на образоваността по темата пък ще допринесе все повече хора да изберат да спасят друг живот след смъртта си.

Трансплантацията на органи е област, която съществува от десетилетия, а с напредването на технологията се откриват и нови посоки за развитие. Но най-голямата и безспорна полза от трансплантацията, разбира се, е възможността за спасяване на човешки живот.

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!