menu
Какво знаем за сънната апнея
Какво знаем за сънната апнея
Хъркането може да бъде симптом на опасно заболяване.

Какво знаем за сънната апнея

Ако вие или партньорът ви хъркате по време на сън, вероятно сте чували, че това може да бъде симптом на заболяването сънна апнея. Не винаги това е вярно, но все пак си заслужава да обърнем внимание на състоянието, защото то може да допринесе за необратими увреждания на сърдечно-съдовата система, черния дроб и дори да помогне за развитие на диабет тип 2. Последствията могат да се проявяват постепенно и да не им обърнем внимание, а хъркането е един от основните симптоми, които помагат за диагнозата.

Какво е сънна апнея

При сънна апнея, по време на сън се отпускат мускулите, които поддържат гърлото отворено, то се затваря и засегнатият не може да си поеме достатъчно въздух. Той ще хърка силно, ще се задушава в съня си, а мозъкът, усещайки, че не получава достатъчно кислород, ще го събуди, за да диша. Болният не усеща това събуждане, но то може да се случи до 30 пъти на час, което води до едно изключително тежко последствие – мозъкът не може да достигне до фазата на дълбок сън, която е от съществено значение за цялостното здраве на организма.

В по-редките случаи на сънна апнея се получава „грешка“ и мозъкът не подава сигнал за дишане, така че болният пак ще се събужда по няколко пъти на час, за да не се задуши.

Понякога отпускането на мускулите и невъзможността да се поеме въздух се дължат на генетични особености като стеснена трахея, големи сливици или други различия в околните тъкани.

Симптоми

Хъркането е най-разпространеният симптом на заболяването, но има случи на сънна апнея, при която засегнатият не хърка, така че диагнозата може да се усложни. Другите симптоми, които се свързват с липсата на сън, резултат от това заболяване, включват сухота в устата при събуждане, умора през целия ден, главоболие, трудности в концентрацията и раздразнителност.

Усложнения

Липсата на кислород или постоянните колебания в нивата му влияят върху кръвното налягане, нервната система, храносмилането и целия метаболизъм. Ако това не са достатъчно сериозни проблеми, хроничната липса на най-важната фаза от съня ще доведе и до когнитивни проблеми и ранни дегенеративни изменения в мозъчната тъкан.

Лечение

С повишен риск към заболяването са мъжете, жените в менопауза, по-възрастните хора и хората с наднормено тегло. Честата употреба на алкохол, цигари и опиати, включително и медикаменти, може да допринесе за влошаване на състоянието.

Ако вие или ваш близък хърка силно и подозирате, че може би докато спи, често се „дави“ за въздух, най-доброто решение е да потърсите лекарска помощ. Сънната апнея може да се повлияе положително от промяна в начина на живот, медикаменти или специална машина, която поддържа поток въздух към трахеята, така че гърлото да не се затваря и засегнатият да не се събужда. Изследването за това заболяване може да включва изследване на фазите на съня, за да е сигурно, че диагнозата е правилна.

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!