menu
Топ 10 най-посещавани страни в света
Топ 10 най-посещавани страни в света
А вие били ли сте в тях?

 

Световният туризъм достигна нов връх, като в световен мащаб повече от 1,4 милиарда пътувания бяха отчетени през 2018 г. 

 

Самолетите направиха пътуването толкова лесно и популярно, колкото никога досега.  Можете просто да се качите на самолет и след това да стигнете до всяко място на Земята, което искате, обикновено в рамките на един ден.  

 

Като се има предвид това, все пак има някои държави, които са значително по-популярни за посещение от други.  Причините за това може да са климата, културата или забележителностите, които тези държави предлагат на своите гости. 

 

В настоящето време, в което пътуващи блогъри и международни пътешественици заливат социалните медии с невероятни разкази за техните прекарвания, няма как да не се чудите точно коя е най-посещаваната страна в света. 

 

Чия зашеметяваща природа трябва да видим? Кое място да отбележим на нашата карта на света? Кои са най-добрите дестинации за пътуване? 

 

Нека бързо разгледаме някои статистически данни за пътуванията, преди да преминем към класацията на най-посещаваните страни в света, за да видим какво ги прави толкова примамливи. Ако не се интересувате от статистиката и искате да преминете директно към класацията, продължете директно надолу.

 

Според годишния доклад на Световната туристическа организация, през последните 10 години е имало ръст от 7% при международните туристически пътувания. Европа съставлява 51% от 1326 милионната цифра, следвана от Азия и Тихия океан с 24%. 

 

Икономическата печалба от туризъм е достигнала 1340 милиарда щатски долара, като тази сума е разделена между Европа, Азия и Тихия океан и Америка. 

 

Докато Европа е водеща както в броя туристи, така и в последващите пътни разходи, Азия и Тихия океан започват да затварят предишната голямата пропаст със значително увеличение на туристическите пътувания. 

 

Интересното е, че Близкият изток се оказва силен претендент, тъй като показва най-голямо увеличение- огромните 13%. 

 

Изследвания също показват, че до края на 2019 година Китай е имал експлозивен растеж, и в е водил международните класации за приходи от туризъм. 

 

За съжаление, Световната туристическа организация заяви, че международните туристически числа на Китай са паднали с до 80% през 2020 г. поради кризата с COVID-19. Страната затвори границите си, още през март на 2019, което доведе до спад на туризма. 

 

Да се надяваме, че 2022 г и 2023г. . ще бъдат много по-добри за туристическата индустрия. 

 

Междувременно тук е дългоочакваният списък на най-посещаваните страни.

 

Ако искате да актуализирате списъка си за дестинации, не търсете повече, а вижте следните държави. 

 

Накарайте следващите си дни за ваканция да си струват, като отскочихе до някое от тези различни места на уникална природа и богата история. 

 

(Този списък на Топ 10 на най-посещаваните държави в света се основава на най-скорошно отчетения брой посетители, които дадена страна е получила през цяла календарна година)

 

1. Франция: 89 милиона посетители Франция е най-посещаваната страна в света с рекордните 89 милиона посетители през 2019 г.! Изпъстрена с идилични села и романтични градове, Франция носи своята култура както в емблематични забележителности, така и дори в обикновени сгради. 

 

Малцина имат дързостта да позлатяват всичко в злато, но благородните замъци, вили и катедрали в страната показват такъв декор, което се приписва на дългите векове на кралска история в страната. 

 

Франция е най-посещаваната страна в света, благодарение на китните пазари на селата й, терасите на кафенетата й и ежедневните ритуали за кафе и кроасан на жителите й.

 

Не пренебрегвайте и дейностите на открито; Лирическите гори на Корсика и топлите води на Френската Ривиера са доста често избирани бягства за жителите на града. 

 

Атракции: Айфелова кула, Версайския дворец, Френска Ривиера, Шамони, Мон Сен Мишел, Париж Бриджис. 

 

2. Испания: 84 милиона посетители 

С много страсти и пламъци в Испания, тя е страна, сякаш създадена за добрия живот. Може би затова Испания печели 2-ро място в списъка за най-посещаваните страни в света. 

 

Тръгвайки от Севиля се впуснете в епично пътуване, от Барселона до Мадрид.

 

Съберете се около готическите квартали на Барселона и разгледайте произведенията на Гауди, преди да тръгнете за мистериозната Алхамбра в Гранада или за залите на Фламенко в Севиля. На север пък са и Билбао и Сан Себастиан, готови да заситят глада ви с вкусна Pinxtos и да ви впечетлят с авангардна архитектура.

 

 За природа, която се трансформира всеки сезон, посетете хълмовете на Пикос де Европа и заснежената Сиера Невада, както и пясъчните възвишения на Менорка. 

 

От брега до планините и сухите вътрешни части със сигурност ще усетите, че въпреки цялата си история, дебнеща в ъглите й, Испания също живее и на момента. 

 

Атракции: La Familia Sagrada, парк Guell, The Alhambra, El Retiro, Музей Гугенхайм, Реал Алказар, плажовете на Майорка

 

3. Съединени щати: 79 милиона

посетители 

Америка винаги е била популярна дестинация за пътуване поради разнообразието си от прелести на Метрополиси до чаровности на малкия град; 

 

Миналата година тя посрещна внушителното число от 82 милиона посетители. 

 

Ню Йорк, Лос Анджелис, Лас Вегас, Чикаго и Бостън са все градове на преходност и имат непрекъснато развиващи се градски пространства, които се славят със смесените си култури и кухни. 

 

Освен това САЩ има и музикалния Остин и интересния Портланд, Сан Франциско, динамичен като крайбрежните му вълни, и Маями, който може да ни забавлява с плажове и нощен живот. Има и тихата жега на Гранд Каньон, както и километри на буйни тропически гори и селски алеи. 

 

И докато се настройвате към различните атмосфери, радиото, джазът, кънтри, хип-хоп, рок и поп ще са ви компания през тази миш-маш каша от забележителности. 

 

Атракции: Ню Йорк, Национален парк Йелоустоун, Национални паркове и паметници в Аризона, Гранд Каньон, Ню Орлиънс, Маями плажове. 

 

4. Китай: 66 милиона посетители Невъзможно е да се улови нито необятността на Китай, нито историята на неговото съществуване; Именно това му качество примамва хората да идват отново и отново. 

 

Китай е енигматичен и впечетляващ и страната се запомня от всички и не се забравя от никой.

 

До развитите му градове се рушат села, а износената от времето Китайска стена се извисява измежду будистки храмове.

 

Когато сте пък сте приключили с археологията, може да преминете към модерни молове и изпълнени с артефакти музеи, или прекарате свободно време гледайки великолепните пейзажи на Китай.  

 

После може да минете между криволичещите реки на Янгшуо, бетонната джунгла на Хонконг, преследващата пустиня в Монголия и флоралната корона на езерото Кингхай. 

 

Или може би е по-добре да се насладите на историческите ценности на Забранения град на Пекин, или пък тези на Шанхай. 

 

Независимо, за какво дойдете, сигурно ще останете поне за храната; Защото според кулинарните тенденции на Китай всичко може да се яде и то да се яде с наслада. 

 

Атракции: Забранения град, Голямата стена, френската концесия на Шанхай, Теракотовите воини на Сиан, река Ли, Гранд Буда на Льо Шан. 

 

5. Италия: 65 милиона посетители 

Изкуствата веднага идват на ум, когато мислим за Италия, 5-тата най-посещавана страна в света.

 

От византийските архитектури, стенописите на Падуа, Давид на Микеланджело и най-големият от творбите на Да Винчи до Пиаца Навона в Рим, древен Рим и последващите империи, останали под формата на руини, археологически обекти, църкви и имения. 

Просто местата, носещи наследство, в Италия са норма, а не изключение.

6’

Вниманието към естетиката се изразява и във всички ежедневни детайли.

 

Италия също така е дом на едни от най-големите модни къщи. 

 

В по-естествения спектър има изключително геоложко разнообразие. От тюркоазените корали-рифове до ледените Алпи, Италия цъфти в цветове и зеленина. 

 

Тук, както природата е в изобилие, така и има и множество кулинарни изкушения.

Отдайте се на тънкото тесто на пици и сладкиши, или като напълнете стомаха си със стриди и рикота и ги допълните с прекрасни вина. 

 

Атракции: Римския форум, лозята на Тоскана, руините на Помпей, крайбрежието на Амалфи, базиликата Свети Петър, Дуомо. 

 

6. Турция: 51 милиона посетители

Този брои посетители се забавляват в страната, с тлееща се пустинна жега, руини, нажежени от слънцето и примамлив блясък на оживените градове. 

 

Тъй като е била завладявана от римляните, византийците и османците, Турция пренася много история, от пламенния Истанбул до романтичния средиземноморски бряг. 

 

В Турция има магически пейзажи, които варират от скални образувания до блестящи езера и маслинови горички, 

 

Планините Какер, плажът Патара и езерото Егирдир са само няколко от нейните лирически щ пейзажи. 

 

Междувременно, можете да опитате каяк, парапланеризъм, и други видове туризъм.

 

Тези уроци по физическо и културно знание правят Турция едно от най-посещаваните места в света. 

 

Сякаш Турция не e достатъчно примамлива, но кулинарните й специалитети произхождат както от регионални, така и от крайбрежни източници. Подправени кебапчета, зеленчуци, приготвени с масло и сладка баклава, са едва някои представители на местните ястия. Яжте ги сърдечно и се усмихвайте много. 

 

Атракции: Дворецът Топкапи, джамията Сюлеймания, Ая София, Акрополиса в Бергама, Пещерите на небето и ада, Национален парк Немрут Даги. 

 

7. Мексико: 45 милиона посетители 

Ярки и изпъстрено с цветове, Мексико е като фиеста. Там има както тълпи, такос и партита, така и философска тишина.

 

Също така, местната общност е съпричастен домакин и с яростна гордост представя своята страна. Именно тази гордост и изразителна природа са позволили изграждането както на архитектурни уникати (като пирамидите на Теотиуакан, храмовете на маите и колониалните градове), така и майсторски изкуства като домът на Фрида Кало и Диего Ривера. 

 

Отвъд безкрайните културни богатства на града, също привличащи вниманието са джунгли, вулкани, пустини и крайбрежието. 

 

Безграничната природа на Мексико предлага приключения както за туристи, така и за водолази. Мащабните планински хребети на Оахака могат да бъдат заменени с гмуркане надълбоко в Карибите.

 

После пък може да се насладите на всякакви деликатеси.

 

 Мексико има също така и значителен брой обекти на световното наследство на ЮНЕСКО. Те включват древни руини, колониални градове и природни резервати, както и много произведения на съвременната архитектура.  

 

Туризмът е много важна индустрия в Мексико.

 

Освен че Мексико традиционно е една от най-посещаваните страни в света, според Световната организация по туризъм тя и е втората най-посещавана страна в Северна и Южна Америка след Съединените щати.

 

Атракции: Tulum, Cabo Pulmo, Palenque Ruins, Teotihuacan, Palacio de Bellas Artes, Edzna, Oaxaca сити. 

 

8. Тайланд: 39,7 милиона посетители 

Тайланд се нарежда на 8-мо място от 10-те най-посещавани страни в света. Туризмът има икономически принос за Кралство Тайланд.  

 

Смята се, че приходите от туризъм допринасят пряко за БВП от 12 трилиона бата, който пък варира от един трилион бата (2013 г.) до 2,53 трилиона бата (2016 г.).

 

ЖОсвен това страната има красиви плажове, невероятни гледки и няколко спиращи дъха прекрасни водопада.  В допълнение към естествената красота, има и археологически обекти за посещение като руините на Аютая, будисткия Wat Benchamabophit Dusit Wanaram, и исторически значими места като Phimai Historical Park в Тайланд.  Всички тези неща изобразяват колоритната история и култура на страната.

 

Освен това причините за увеличаването на туризма включват стабилния политически климат и развитието на Банкок като кръстопът на международния въздушен транспорт.  

 

Търсенето на туристи е довело до бързо разрастване както на хотелиерската индустрия, така и на търговията на дребно.  

 

Международният туризъм същп се е превърнал в тенденция, тъй като общия жизнен стандарт на живот се повишава по света и пътуванията стават по-бързи и по-надеждни с въвеждането на нови технологии в сектора на въздушния транспорт.

 

 Докато проследявате великолепните имения и блестящите храмове и светилища, може би ще се спънете в корените на древни банянски дървета, покрай статуи на Буда и флорални красоти. 

 

Природата никога не е далеч. Натуралното сърце на Тайланд се състои от дълбоки пещери, величествени водопади, красиви оризови тераси и хълмове. 

 

Хаотичения градски живот и спокойната земеделска земя настрана, посетителите идват и за динамичното крайбрежие на Тайланд. 

 

Над хиляда острови изпъстрят бреговете му и нежните води, даващи живот на корали и китови акули. Морските скали и пясъчните ленти канят пътниците да останат, докато ваканционните градове Ко Тао, Ко Самуи и Ко Фи-Фи предлагат наслада чрез релаксиращи масажи и тропическа кухня.

 

 Атракции: Wat Pho, Grand Palace, Chiang Mai, Национален парк Erawan, региона Phuket. 

 

9. Германия: 39,5 милиона посетители 

Германия е едно от най-популярните места в света за посещение и се нарежда на 9-то място в списъка на 10-те най-посещавани страни в света за 2022 г. 

 

Тези, които желаят да видят или изпитат изкуство, трябва да се насочат към метрополните райони на Германия като Мюнхен, Франкфурт  или Хамбург.

 

Освен това, страната предлага туристически дейности като речни круизи по дефилето на Майн и Рейн и наслаждаване на бира събитието, известно като Октоберфест. 

 

Докато някои туристи обичат да изследват германската провинция с нейните стари замъци и обширни лозя, други предпочитат нощния живот на космополитния град Хамбург.  Други пък се възхищават на класическата архитектура в Ерфурт.

 

Според проучвания, трите основни причини туристите да посещават Германия са немската култура, дейностите на открито и провинцията и германските градове.

 

Германия може да бъде запомнена с някои ужасяващи трагедии, но това е и родното място на велики мислители, изобретатели и творци, които са допринесли много за съвременното изкуство. От съвременните архитектури на Франк Гери и Даниел Либескинд до големите музеи и автомобилни фабрики, можете да проследите множеството културни отпечатъци на страната. 

 

Долините се разгръщат в гори и огромни лозя, достигайки до северните дюни и мразовитите Алпи. 

 

Разтегнете сетивата си, за да опитате и от регионалното кулинарно разнообразие на Германия. 

 

Атракции: Музей на Пергамон, Шлос Нойшванщайн, Цвингер, Колнер Дом. 

 

10. Обединеното кралство: 36 милиона посетители 

Обединеното кралство винаги е било популярна туристическа дестинация.  Това е 10-ата най-посещавана страна в света с над 39,4 милиона посетители.

 

От тучните зелени хълмове на Уелс, планинските райони на Шотландия и известните скали на Мохер до забързания град Лондон, Кралството предлага нещо интересно за всякакъв тип туристи.

 

 Освен това Обединеното кралство е посещавано заради многобройните си престижни университети и колежи като Университета на Кеймбридж и Оксфордския университет, сред още много други. Затова и студенти от цял ​​свят отиват в Обединеното кралство за да получат своето обучение.

 

Основните туристически дестинации на страната са Лондон, Единбург, Оксфорд, Кеймбридж, Йорк и Кентърбъри.  Също така, Обединеното кралство е домакин на общо 32 обекта на световното наследство, като е на 8-о място в света. 

 

Освен това, в Lonely Planet Travel Guide Англия е избрана за номер 2 след Бутан като една от най-добрите страни за посещение през 2020 г. Някои от най-популярните градове включват Лондон, Единбург и Манчестър.

 

Картините на следобеден чай, шикозни акценти и разбира се, кралицата, носят Великобритания асоциацията на изискана страна с много елегантност и я направиха номер 10 в този топ 10 на най-посещаваните страни в света. 

 

Атракции: Бъкингамският дворец, Уестминстърското абатство, Стоунхендж, Единбургският замък, Римските бани, Нортумбърланд. 

 

 Не е изненада, че пътешествениците са привлечени от комбинация от фактори: зашеметяващи пейзажи, целогодишни атракции, исторически богатства и вкусна кухня. 

 

В епоха, в която се търсят уникални преживявания, е, разбираемо че пътешествениците искат да посещават страни с интензивни културни акценти. 

 

Заедно, страните от този списък са отговорни за 579 милиона от всички световни туристически пътувания миналата година. Това означава, че само тези 10 страни генерират 41% от всички туристически пътувания по света.  Доста забележително число, нали?  

 

Всяка от тези страни е приела най-малко над 35 милиона чуждестранни посетители в своите граници миналата година, докато най-посещаваната страна на Земята дори се доближава до границата от 100 милиона.  През повечето време има определени градове и атракции, които генерират най-големите туристически вълни за дадена страна.  

 

 

 

 

 

Следователно след класацията ще разгледаме и най-посещаваните градове и атракции в най-посещаваните страни:

 

  1. Франция

 Най-посещаван град: Париж, Ил дьо Франс

 

 Най-посещавана атракция: Нотр Дам дьо Пари (в Париж, Ил дьо Франс)

 

 2. Испания

 Най-посещаван град: Барселона, Каталуния

 

Най-посещавана атракция: Ла Саграда Фамилия (в Барселона, Каталуния)

 

 3. Съединени американски щати

 Най-посещаван град: Ню Йорк, Ню Йорк

 

 Най-посещаваната атракция: Таймс Скуеър (в Ню Йорк, Ню Йорк)

 

 4. Китай

 Най-посещаван град: Пекин, Община Пекин

 

 Най-посещавана атракция: Забраненият град (в Пекин, община Пекин)

 

 5. Италия

 Най-посещаван град: Венеция, Венето

 

 Най-посещавана атракция: площад Сан Марко и мост Риалто (и двете във Венеция, Венето)

 

 6. Турция

 Най-посещаван град: Истанбул, провинция Истанбул

 

 Най-посещавана атракция: Капалъ чарши (в Истанбул, провинция Истанбул)

 

 7. Мексико

 Най-посещаван град: Канкун, Кинтана Ру

 

 Най-посещавана атракция: Пирамида на Слънцето (в Теотиуакан, щата Мексико)

 

 8. Германия

 Най-посещаван град: Берлин, Берлин

 

 Най-посещавана атракция: Бранденбургската врата (в Берлин)

 

 9. Тайланд

 Най-посещаван град: Банкок, централен Тайланд

 

 Най-посещавана атракция: Големият дворец (в Банкок, централен Тайланд)

 

 10. Обединеното кралство

Най-посещаван град: Лондон, Англия

 

 Най-посещавана атракция: Бъкингамският дворец (в Лондон)

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!