menu
6 прости начина да станете по-добър шофьор
6 прости начина да станете по-добър шофьор
Независимо от колко дълго шофирате, винаги можете да подобрите уменията си.

6 прости начина да станете по-добър шофьор

Шофирането, като всяко друго умение, се учи чрез практика. То изкисква и изключително внимание, спокойствие и концентрация.

Пътните инциденти са причина за смъртта на стотици хора всяка година. Почти всички те са резултат от човешка грешка. За да избегнем ПТП, независимо колко опитни се чувстваме, не трябва да забравяме, че винаги можем да станем по-добри шофьори.

Ето няколко начина, приложими за напреднали и начинаещи.

Опреснявайте си познанията

Може би шофирате от десетилетия и смятате, че всички правила са ви ясни? С течение на времето, умът ни забравя някои правила, а други се променят от законодателя. Няма нищо странно в това да си припомните правилника или просто да порешавате листовки. Ако пък сте начинаещ, повтаряйки правилата, ще съумеете да ги прилагате по-лесно.

Спазвайте дистанция

Независимо дали в града, на междуградски път или магистрала, спазвайте такава дистанция, че между вас и предната кола да може спокойно да застане още една кола. Така ще си спестите рязко натискане на спирачките, а голямата дистанция ще помогне да реагирате навреме, ако се случи нещо непредвидено, или някой невнимателен изпреварващ ви засече. Може да е досадно, но надценяването на собствените способности е основната причина за грешките на пътя.

В градски условия, ако не виждате гумите на колата пред вас, значи сте прекалено близо.

Подавайте мигачи

Дори да няма никой зад вас, подавайте мигачи винаги когато напускате лентата си. Винаги. Това ще се превърне в навик и няма да ви се налага да мислите за него. Ако подавате мигачи само когато зад вас има коли, не се създава навик и рано или късно ще пропуснете да го направите когато трябва. Мигащите светлини привличат вниманието, така че със сигурност е по-добре да ги ползвате по-често.

Учете се от опита на другите

Няма значение дали сте млад или опитен шофьор, ситуациите на пътя са безкрайни. Винаги приемайте опита на останалите шофьори сериозно, защото може да ви помогне някой ден. Ако сте шофьор отскоро, ще ви е полезно да се повозите с опитни „колеги“. Понякога най-елементарните неща са най-трудни за откриване, а всеки опитен шофьор с удоволствие ще сподели знанията си.

Не бързайте

Не бързайте да изпреварете или да наваксате дистанцията, защото така може да препуснете нещо на пътя и да не успеете да реагирате навреме. Винаги оглеждайте обстановката внимателно, дори да сте сто процента убедени, че знаете какво правите.

Гледайте напред

Буквално и преносно. Мислете само за пътя напред. Няма никакво значение какво сте видели, че са ви засекли, или изпреварили неправилно. Концентрирайки се върху миналото, пропускате да видите какво се случва сега, а със скорост от десетки метри в секунда, това може да ви коства много.

Автомобилите са част от живота ни от едва няколко поколения. Управлението им е лесно, удобно и ни дава измамното чувство за контрол на пътя. Често обаче това се оказва погрешно. Нужно е съвсем малко усилие, за да сме по-добри шофьори, а това може да спаси живот – чуждия, но и нашия.

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!