menu
Интересни факти за акулите
Интересни факти за акулите
Какво знаем за страшилищата на океана.

Интересни факти за акулите

Акулите са известни хищници, източник на множество страховити истории и често смятани за заплаха за човека. Това обаче не е точно така. Ето някои факти за акулите, които ще ви убедят, че тези риби са много по-интересни, отколкото смятате.

Те са много и навсякъде

Съществуват над 500 вида акули, които се срещат в почти всички морета и океани. Изненадващо, но има и някои сладководни акули, обитаващи Азия и Австралия. Могат да са много малки, колкото човешка длан или много големи – до цели 12 метра. Акулите са на върха на хранителните мрежи в океана и са най-големите риби в света. В Черно море се среща един вид акула, която достига до около метър.

Те са древни

Акулите са се развили като такива преди около 450 милиона години. Те са обитавали океана преди динозаврите да се развият и да завладеят сушата и много преди бозайниците да се появят на света. От тогава досега, акулите си и остават един от най-успешните хищници на планетата. Живеят дълго, а някои от изчезналите видове са били много по-големи от сега съществуващите.

Те имат странни приспособления

Акулите са риби, но нямат кости. Те принадлежат към т. нар хрущялни риби – еволюционно по-стари от костните. Имат един орган на муцуната си, който им позволява да усещат електромагнитни излъчвания – така откриват плячката си и се ориентират под водата. Повечето акули трябва да плуват непрекъснато, за да влиза вода в хрилете им и да могат да дишат. Имат отлично зрение, а при някои дори е 360-градусво. Средното поколение на една акула е около 100 малки, но някои имат едва 5-6.

Акулите също така не спят. Изпадат в полубудно състояние, а някои видове могат да изпадат и в транс, ако ги обърнат по определен начин. Това помага при изследванията.

Те имат впечатляващи челюсти

Акулите имат по няколко реда зъби, а при повечето видове те се сменят през целия живот – на мястото на изгубените зъби винаги порастват нови. Общо могат да имат до около 50 хиляди зъба през живота си. Захапката на акулите е най-силната захапка в животинското царство, а втората най-силна е…на друг вида акула.

Те не са чак толкова опасни за човека

Има по-голяма вероятност да бъдете ударени от мълния, отколкото да ви нападне акула. Въпреки че акулите ядат буквално всичко, което им попадне пред погледа, рядко атакуват хора, без да са провокирани. Повечето пострадали от акула в световен мащаб са мъже

Те са застрашени

Акулите играят важна роля в баланса на екосистемите. С намаляването на храната им и замърсяването на океана, се увеличават заплахите за съществуването им. Над 100 от видовете са под заплаха от изчезване, а загубата на хищник, живял толкова дълго на планетата не вещае нищо добро. Опазването на акулите и техните местообитания е приоритет на много организации и засега напредъкът е значителен.

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!