menu
Ежедневната консумация на кафе е ключова за „здравословното остаряване“
Ежедневната консумация на кафе е ключова за „здравословното остаряване“
Ежедневната консумация на кафе е ключова за „здравословното остаряване“

Нова  статия на учените  от университета в Коимбра (Португалия) изследва връзката на кафето със здравословното стареене и предполага, че ежедневната консумация на кафе може да увеличи с до две години  живота на човек.

Процентът на световното население на възраст 65 и повече години нараства бързо и се очаква да нарасне още повече, от 10% през 2022 г. до 16% през 2050 г. Този документ подчертава важната роля, която редовната, умерена консумация на кафе може да играе за хората, като част от здравословен и балансиран начин на живот.

Европейският орган за безопасност на храните счита, че консумацията на до 400 mg кофеин (3-5 чаши кафе) на ден е умерено и безопасно количество за повечето възрастни. За бременни или кърмещи жени приемът на кофеин трябва да се намали до 200 mg на ден.
Като една от най-изследваните суровини в световен мащаб, повече от 50 проучвания вече разглеждат потенциалната роля на кафето за намаляване на смъртността, играейки важна роля за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания, рак, респираторни заболявания, когнитивен спад и слабост.

Докладът, публикуван в списание „Ageing Research Reviews“ и подкрепен от Института за научна информация за кафето (ISIC), заключава, че редовната консумация на кафе добавя средно 1,8 години здравословен живот към продължителността на живота на човек, което означава, че не само ще живеем по-дълго, но и по-здравословно. Увеличаването на продължителността на здравословния живот, дължащо се на редовната консумация на кафе, се наблюдава както при мъжете, така и при жените.

Много традиционни клинични препоръки за хора в зряла възраст препоръчват намаляване или дори пълно избягване на консумацията на кафе. Тези насоки вече трябва да бъдат преоценени въз основа на убедителните съществуващи научни доказателства за ролята на кафето за здравословното стареене.

Въпреки че кафето най-често се свързва със съдържанието на кофеин, то включва и микс от над 2000 потенциално биоактивни съединения. Полифенолните компоненти могат да осигурят антиоксидантни и противовъзпалителни свойства.  Включително намаляване на невровъзпалението или регулиране на инсулиновата чувствителност. Въпреки че както кофеиновите, така и некофеиновите компоненти на кафето могат да помогнат за удължаване на продължителността на живота, все още има много неща, които не знаем за точните механизми, лежащи в основата на ролята, която играят тези компоненти. Авторите подчертават големия потенциал за изследвания, които съществуват в тази област относно ползите за здравето от кафето. Водещият автор Родриго Куня от университета в Коимбра коментира, че „традиционните клинични препоръки понякога пренебрегват ролята на кафето за здравословното остаряване, но изследванията показват как редовната му консумация може  да намали някои хроничните заболявания, пред които е изправено обществото.“ „Нашият преглед подчертава ролята, която редовната, умерена консумация на кафе може да играе в противодействието на биологичните механизми, които естествено се забавят с напредване на възрастта, предизвиквайки редица потенциални здравословни проблеми и съпътстващи заболявания“, добавя той.

 

Източник: LA RAZON

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!