menu
Диамантите
Диамантите
Символ на вечността, доказателство за положение, но и още нещо.

Диамантите

Диамантите са считани за скъпоценни камъни, символизиращи дълголетие, благополучие и семейно щастие. Те са носени от векове от заможни хора и благородници като начин да се отличат от останалите, а в по-нови времена се подаряват вградени в годежни пръстени и се свързват с вечност и устойчивост. Всички тези характеристики ги превръщат в елемент от културата ни, но диамантите имат и други приложения, с обективно по-голямо значение за живота ни.

Произход на диамантите

Диамантите са минерали, които се образуват най-често на границата между земната кора и земната мантия под влияние на температура между 900 и 1300 градуса и висок налягане. Те се състоят изцяло от въглерод, като при тези условия атомите се подреждат в перфектна симетрия, която обуславя твърдостта и издръжливостта на диамантите. Първите диаманти са образувани още когато Земята е била млада планета, преди около 3 милиарда години. Те се изнасят близо до повърхността чрез вулканите и разместването на земните пластове, но такива процеси са по-скоро рядкост. Последните депозити са изнесени преди около 25 милиона години. На Земята има около 50 находища на диаманти, от които се добиват всички естествени камъни по света.

Символ

От древна Индия и Китай, през Римската империя и Тъмните векове до съвременната Европейка цивилизация, диамантите са познати на крале и благодарни и се носят като символи на богатство и положение, или като амулети за щастие. Те са изключително редки до откриването на находищата в Бразилия и Южна Африка, когато започва комерсиализацията им. Компания, производител на бижута чрез рекламна кампания превръща диамантния годежен пръстен в символ на вечна любов. Само около 20 процента от диамантите в света се използват в бижутерията, останалите нямат качества, за да се превърнат в семейно наследство, но вършат също толкова ценна работа.

Индустрия

Повечето диаманти в находищата не са познатите ни от бижутата, а включват примеси, кристалите са неправилни и не отразяват светлината равномерно. Те се използват в индустрията като абразив, за заточване на режещи повърхности, като материал, участващ в направата на пробиващи машини, за полиране, в електронни компоненти и в оптиката. В повечето диамантени мини се откриват по малко „чисти“ диаманти, които имат висока стойност като скъпоценни камъни, докато останалите се преработват и ползват в индустрията.

Синтетични диаманти

За да се подпомогне индустрията, още от средата на 20 век се създават синтетични диаманти, които имат същите свойства като естествените, но са по-евтини, което ги прави по-лесно достъпни. Диаманти се синтезират в лаборатория, първоначално по метода, който и природата използва – висока температура и налягане, които променят подредбата на атомите в графита. По-нов метод е чрез отлагане при химична реакция. Така буквално се отглеждат кристали, като въглеродните атоми се отлагат един по един в перфектна симетрия.

Културната значимост на диамантите е по-позната на обществото, но всъщност тяхната роля в промишлеността и технологичният прогрес на цивилизацията ни е много по-съществена. Независимо от това обаче, диамантите си остават универсален символ на вечност и високо положение.

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

okoseve
Този коментар съдържа спойлери? Щракнете тук, ако искате да прочетете.

Уникално лекарство, което взриви интернет: то е многократно по-хладно от виагра и е напълно безопасно на всяка възраст. С него ще имате силна и дълга ерекция, много сперма и повишена издръжливост и тестостерон. Прочетете го сами:--- https://itsssl.com/biox

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg