menu
Диагноза „хиперактивност“
Диагноза „хиперактивност“
Трябва ли да се притеснявате, ако детето ви проявява симптоми на хиперактивност?

Диагноза „хиперактивност“

По-често наричано синдром на дефицит на вниманието, това е състояние, свързано с неврологичното развитие и се среща по-често при деца, но симптомите могат да продължат и при възрастния. Важно е да се отбележи, че много от симптомите на състоянието се наблюдават у деца с типично неврологично развитие и без продължително наблюдение и няколко различни тестове от специалист, не може да се даде тази диагноза.

Въпреки това е ценно да сме запознати със симптомите, за да можем да реагираме навреме. Хиперактивността може да повлияе негативно върху живота, но по-често децата, а и възрастните се научават да управляват състоянието си.

Симптоми

Много от симптомите може да съвпадат с такива при други заболявания, но ако детето ви често се разсейва и се „отнася“, или ако забравя къде си оставя нещата като правило, може да се касае за случай на хиперактивност. Ако говори твърде много, ако често действа без въобще да обмисля последиците, ако не може да стои на едно място, не успява да прояви търпение, не намира начин да се разбира с останалите може би си заслужава консултация със специалист.

Разбира се, наличието на такива симптоми само по себе си не значи нищо. Има няколко модела на проявление на хиперактивността, които обаче трябва да се оценят от специалист.

При първия детето не може да довършва започнато задачи, не внимава за детайлите, не успява да следва инструкции и лесно забравя дори рутинни процедури.

При втория детето не може да остане на едно място като правило, пречи на другите, импулсивно е и не може да се сдържа.

Третият модел е комбинация от първите два, но симптомите се променят с възрастта.

Причини

Не са ни известни причините за това състояние. Те вероятно са  и генетични и свързани със средата, като например излагане на тежки метали, алкохол, наркотици, цигари по време на бременността и др. Няма доказателства за широко битуващото схващане, че яденето на много захар, гледането на телевизия или „неправилно възпитание“ могат да причинят това състояние. То е състояние на развиващата се нервна система и разбира се тези неща могат да влошат симптомите, но не и да ги предизвикат.

Управление

В мнозинството от случаите, хиперактивността може да се управлява. При децата, изграждането на полени навици ще донесе дългосрочна полза, а познаването на особеностите на личността ще помогне да се предотвратят излишни негативни емоции. Процесът включва поведенческа терапия и в някои случаи и медикаменти, но основно се препоръчва изграждане на добри хранителни навици, планиране на ежедневни спортни дейности, съобразени с възрастта, ограничаване на забавленията включващи екрани и добър сън.

При възрастни, които не са диагностицирани, симптомите са различни, но също включват неспособност да се концентрираш продължително върху една задача, честа загуба на интерес, проблемна комуникация с колегите, безпокойство. В някои случаи, стресът от съвременния живот може да утежни проявленията на състоянието при възрастния. Ако имате съмнения, че вие или детето ви може да страда от хиперактивност, не се колебайте да потърсите помощ. Само така ще подобрите живота си и ще избегнете ненужни неприятни емоции.

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!