menu
Бактерии, които ядат пластмаса
Бактерии, които ядат пластмаса
Решението за замърсяването с пластмаса? Може би, но не веднага.

Бактерии, които ядат пластмаса

Пластмасата е един от най-удобните материали, измисляни някога от човечеството. Тя е лека, здрава и се произвежда евтино. За съжаление, бумът на пластмасови изделия за еднократна употреба води до огромни количества боклуци, които все още не знаем как да рециклираме. Те започват се превръщат във все по-голям проблем, чието решение е сложно – пластмасата си остава удобство, от което няма да се откажем.

 Ideonella sakaiensis

През 2016 г. японски изследователи откриват една бактерия в пробите от пластмаса взети в близост до съоръжение за рециклиране. Тя била „прояла“ пластмасата и се оказало, че произвежда ензим, който разграждат съединението PET, основно в няколко от видовете пластмаса. Откритието бързo обиколило света и множество лаборатории се заели с изследвания, за да установят как точно го прави. PET молекулите представляват дълги въглеводородни вериги. Бактерията откъсва една по една части от веригата и използва някои от тях, за да си синтезира енергия за живота.

Малко микробиология

Бактериите са прокариотни организми. Освен, че са сред първите обитатели на планетата, те нямат клетъчни ядра, което значи, че генетичният им материал – ДНК – е по-податлив на естествени мутации и по-достъпен за манипулации от страна на генетиците. Затова изследванията на новата бактерия напреднали бързо. Установени са ензимите, които тя използва както и условията, в които разгражда пластмасата. В различни лаборатории са направени опити съответните гени да се „вкарат“ в други бактерии, за да се ускори процеса или пък да се разшири обхвата на ензимната активност. Опитите са обещаващи. Бактерията наистина успява да „изяде“ PET пластмасата.

А защо още има замърсяване

Това е въпросът, който вълнува повечето хора и той си има отговор.

Макар да сме установили какъв е процесът на бактериално разграждане на пластмаса, това изобщо не значи, че можем да го приложим веднага или в големи мащаби.

PET пластмасата е само един от няколко вида, а повечето пластмаси съдържат комбинация от материали. Бактериите са изключително адаптивни организми, които могат да променят хранителните си навици според средата. Оказва се, че за да „ядат“ пластмаса ефективно, а не просто да „похапват“ по малко, те имат нужда от конкретни условия като влажност, температура, наличие или липса на други хранителни вещества.

Освен това бактериите не разграждат PET докрай, а просто разкъсват молекулата, за да „вземат“ някои части. Останалото е суровина за производство на пластмасата. А производството по обичайния начин е достатъчно евтино.

Друг възможен проблем е способността на бактериите да мутират. Никой не би допуснал бактерии, които ядат пластмаса да щъкат свободно по света, тъй като пластмасата е много разпространен материал и може да се окаже фатално, ако бактериите попаднат където не им е мястото или мутират неконтролируемо.

Изследванията обаче са изключително обещаващи. Макар все още да нямаме работещо бактериално решение за замърсяването с пластмаса, е възможно, даже вероятно, откриването на Идеонела да допринесе за такова решение. Но то ще изисква не само години изследвания, а и координирана и последователна политика по темата. Още сме в самото начало на пътя и трябва да помним, че решението на проблем, създаван с години, също ще отнеме време.

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!