menu
Защо сънят е толкова важен
Защо сънят е толкова важен
Знаем, че сънят е от съществено значение, но защо е така?

Защо сънят е толкова важен

Чувството, че не сме в достатъчна кондиция, за да посрещнем предизвикателствата на деня, защото не сме наспали предишната вечер, е познато на всички. Причините са много, а последиците от системното недописване все още не са добре изучени, но хвърляйки поглед към функциите на съня, можем да си представим колко е вредно.

Естественото състояние

Има множество теории, които разглеждат сънят от няколко различни гледни точки. Според най-ранните, сънят възниква като еволюционна необходимост да прекарваме една част от времето си с понижени метаболитни функции, за да пестим енергия. Според последните, сънят може да се окаже естественото състояние, отклонение от което е будното ни състояние на съзнателно възприемане на реалността. Докато спим, мозъците ни работят по друг начин, а недописването дори само за ден, води до промяна в хормоналната среда в тялото и биохимичните сигнали в самия мозък.

„Почистване“

Мозъкът консумира около 20 процента от енергия ни през деня. Това е необходимо, за да контролира всеки аспект от тялото и личността ни. От такава интензивна работа се натрупват отпадни продукти, които във фазата на сън, когато мозъкът минава в друг режим на работа, се „изчистват“ от клетките. Установено е, че безсънието води до необратимо натрупване на тези отпадни продукти, което може да предизвика смърт за много кратък период. Има много редки заболявания, при които се нарушава способността на човек да заспива и такива хора умират в рамките на няколко седмици.

Когнитивни функции

Сънят спомага за управлението на когнитивните функции – това са паметта, способността за учене, фокусиране, мисленето. Още нямаме пълна представа как се случва това, но при преминаването в друг режим, мозъкът изгражда и подрежда спомените, а „почистването“ на клетките от отпадните продукти помага да работят както трябва през деня. След няколко дни без сън, човек не успява да се фокусира, паметта започва да изневерява, а неспособността да се възприеме заобикалящата реалност често води до инциденти.

Имунната система

Сънят допринася за работата на имунната система много повече отколкото смятаме. Когато тялото ни се бори с някаква инфекция, често ни се спи повече. Това е така защото имунната система праща специални сигнали до мозъка. В състояние на сън възстановителните процеси и синтеза на съединенията, които са ни необходим за да победим инфекцията са много по-интензивни. Бебетата и децата имат нужда от повече сън, за да растат – буквално. Атлетите, които тренират всеки ден, също спят повече и така си осигуряват възстановяване на мускулите.

Недоспиването означава, че тялото и мозъкът не са се възстановили от активността през деня и според последните изследвания, това може да доведе до сериозни увреждания на когнитивните функции, спад в имунната защита и влошаване на цялостното здравословно състояние. Възрастният човек има нужда от 7 до 9 часа сън на денонощие и то всеки ден, за предпочитане през нощта. „Наваксването“ през уикендите няма да има същия ефект.

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!