menu
Забележителните пещери в света
Забележителните пещери в света
Най-забележителните пещери и пещерни системи разположени от Франция до САЩ, и датиращи от стотици хиляди години, някои от които открити съвсем наскоро, представят едни уникални творения на природата.

Сред най-забележителните пещери и пещерни системи в света, това са Мамутовата пещера, пещерите в Ласкаукс (Франция), Галските солни пещери, Пещерите в Ню Мексико, Ледените пещери в Антарктика, кристалната пещера в Мексико.

Първата наистина забележителна пещерна система се намира във Франция, Ласкаукс, и в нея могат да се открият уникални праисторически рисунки, изработени с натурални оцветители. Някои от рисунките имат история от над 16 000 години и показват същества от ледената епоха. В тази пещерна система е открита и рисунка с ширина 5 метра.

Следващата уникална пещера се намира в САЩ, щата Кентъки, и се нарича Мамутова пещера. Тази пещерна система притежава най-голямата дължина на планетата – 587 км. Въпреки че е била открита през 18-ти век, тя е известна на местното население от хилядолетия, а през 1941 г. се превръща в национален парк.

В Антарктика се намират т. нар. Ледени пещери. Тяхното образуване е резултат от гореща пара, която в контакт със студения климат образува кули и пещери от лед. Всичко това се случва на връх Еребус, който е най-горещата точка в Антарктика.

Така наречената Кристална пещера се намира в Мексико. Тя е открита през 2002 година. Характерно за тази пещера е, че тя е снабдена с кристали селенит, от където носи и наименованието си. Всеки един от кристалите е с дължина 12 метра и тегло от 55 тона.

Следващата забележителна пещера е пещерата Гърлото в Мексико. Тя е открита през 60-те години на 20-ти век и се характеризира с форма на конус, а дълбочината й е 365 метра.

Пещерите на Торбестия лъв се намират в Австралия. В тях през 2002 година са открити изчезнали животински видове от преди 500 000 години, както и скелет на торбест лъв в цялост, от където идва и наименованието на пещерата.

На следващо място се нареждат Галските солни пещери, които  се намират в Чикаго, под Джоли Ин Банкетс, в Порейдж Парк. Пещерната система е снабдена със светлини в различни цветове, насочени към сцена. Посетителите в тези пещери имат възможност да използват шезлонги които са разположени между сталактити и позволяват да се вдиша солен въздух. Тази „солна терапия“ е позната на многобройни любители на природните лечения, в това число и с естествената сол.

Следващата позиция е заета от Пещерите в Карлсбад, Ню Мексико. Една от пещерите е варовикова, формирана от сярна киселина с голяма концентрация, в резултат на наличието на нефт и газ в близост. Тези пещери представляват стандартен пещерен комплекс, открит след 1890 година. Състои се от Голямата стая, която е зала втора по ред по големина на планетата. В нея може да бъде видяна и голяма зала от варовик, с дължина 1220 метра, ширина 190 метра и височина цели 107 метра. Интересен факт е, че пещерата е обитавана от милиони прилепи.

Пещери Карчнър, се намират в САЩ, щата Аризона, и са разположени на 3 километра под пустинни пясъци. Тези пещери датират от над 200 000 години. Характерно за тази пещерна система е нейната крехкост, и за да бъде запазена е било необходимо с информация за нея да разполагат само нейните пазачи.

Статията Ви е харесала? Споделете я!


ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!