menu
Световна епидемия от затлъстяване - фактите по темата
Световна епидемия от затлъстяване - фактите по темата
Броят на хората със затлъстяване в световен мащаб продължава да расте. Какви са причините и какво може да се направи?

В съвремието ни култът към слабото тяло е с невероятни размери. Парадоксално обаче никога човечеството не е било по-затлъстяло. Кое в съвременния начин на живот води до това и какво може да се направи?

За да проверите дали теглото ви е в норма използвайте индекс телесна маса ИТМ (BMI - Body Mass Index). В интернет има калкулатори, които ще го изчислят вместо вас. Трябва само да въдетете данни за тегло, ръст, пол и възраст. ИТМ под 18,5 означава поднормено тегло, до 24,9 нормално тегло, от 25 до 29,9 наднормено тегло, а стойностите над 30 са вече в категория затлъстяване. Затлъстяването се дели на три степени с нарастването на ИТМ.

Според Световната здравна организация през 2016 година е имало над 650 милиона хора със затлъстяване. Обърнете внимание - не с просто с наднормело тегло, а със затлъстяване в някоя от трите степени. В последващите години досега броят им продължава да расте. Около 11 % от мъжете и 15 % от жените над 18 години са били със затлъстяване. Сред децата 8 % от момичетата и 6 % от момчетата. 

Затлъстяването не е проблем само на визията. То представлява сериозно хронично заболяване, което води до редица здравословни проблеми. Важно е да се знае, че затлъстяването е заболяване, което има до голяма степен наследствена предразположеност. Огромен брой гени са свързани с с предпоставката един човек да затлъстее и тяхното проучване напредва все повече. Има преки доказателства, че определени мутации правят едни хора да имат повишен апетит, да предпочитат мазни и сладки храни повече от останалите, да се засищат по-бавно. Разбирането на това би следвало да свали социалната стигма, която носят дебелите хора.

Разбира се пълните хора могат да направят много за подобрение на състоянието си. Трябва да променят начина си на живот и да спазват някои ограничения. Вече има и лекарства, които влияят на апетита и метаболизма. Те все още са много скъпи в България и се изписват от лекар. 

Склонностата към трупане на мазнини е обща черта на всички хора. В древното минало когато човек се е борел за всяка хапка и за всяка животоспасяваща калория, е било важно мозъкът да се научи да "обича" сладките и мазни храни, защото те носят много енергия. Така ние буквално сме програмирани да не отказваме високоларична храна, дори и когато сме сити.  Било е важно за отцеляването ни да бленуваме за нея по всяко време.

Днес когато имаме изобилие от храна, тази стратегия на мозъка се обръща срещу нас и ние масово затлъстяваме, защото нашият мозък продължава да мисли за нашето оцеляване, макар че ние сме затрупани и презадоволени от храна.

Има и психологични, а също и социлно-икономически фактори, които обуславят затлъстяването. Емоционалното хранене е много разпространен проблем, а често по-бедните хора имат повече излишни килограми поради хранене с по-некачествена и евтина храна, предимно богата на прости въглехидрати.Липсата на активност в ежедневието е още един проблем, който е свързан с наднормените килограми.

Всичко това означава, че решението на проблема със затлъстяването е много комплексно и сложно. Трябва да се вземат много неща предвид и е добре човек да подходи към тях като първо се консултира със своя лекар. Добавките, чайовете и всички подобни продукти, които се рекламират за отслабване, са опасни и неефективни. Същото важи и за модерните диети. Най-добре е човек да потърси помощта на диетолог, да се зареди с търпение, защото процесът на отслабване е бавен, ако се извършва по здравословен начин и да вярва в успеха, защото той е възможен.

 

 

 

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!