menu
Стобските пирамиди - заслужава си да ги посетите
Стобските пирамиди - заслужава си да ги посетите
Все още не толкова посещаван и известен природен феномен - чували ли сте за Стобските пирамиди?

Стобските пирамиди са красив и интересен природен феномен. Намират се на в Югозападна България. Кръстени са село Стоб, което е на 18 км от Благоевград. Други забележителност в близост за резерватът "Парангалица", водопадът Горица край село Овчарово, на няколко километра е и Риският Манастир.

До пирамидите се стига чрез красива екопътека, която е малко трудна в най-горната си част. Гледката обаче си заслужава, още повече, че е необичайна за нашите ширини. Пирамидите са  възникнали в резултат на хилядолетни релефни и климатични промени. Ерозията и изветряването са засегнали наносната почва там, която е била донесена от топящите се ледници в този дял на Рила.

Някои от образуванията са полуразрушени, а друго новообразувани. Някои от фигурите имат имена - Сватовете, Невестата, Кулите, Зъберите, Братята, Самодивските комини. Част от тези имена произлизат от фолклорни легенди, свързани с мястото. Една от тях гласи, че някога сватове от друго село взимали мома от село Стоб. По време на сватбеното шествие духнал вятър и повдигнал булото на невестата. Тя била толкова красива, че кумът понечил да я целуне. Ужасени от този грях, сватовете се вкаменили и останали там завинаги.

Пирамидите постоянно се променят. Дъждовете и ветровете са основен фактор за това. Ако искате да направите впечатлявящи снимки на пиамидите, опитайте при залез слънце. Тогава пирамидите имат загадъчен червеникав цвят.

Стобските пирамиди си заслужават да бъдат посетени, защото са един рядък природен феномен за нашата родина.

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!