menu
Спортът и развитието на цивилизацията
Спортът и развитието на цивилизацията
Спортът е част от живота на много хора, а всички с удоволствие гледаме професионални състезания.

Спортът и развитието на цивилизацията

Едва ли има човек, който да не е привърженик на спорта. Независимо дали практикувате спорт, наслаждавате се на победите на любимия си отбор или предпочитате игри, които не включват физическо усилие, повечето от нас приемаме спорта като нещо обичайно и „задължително“ в живота. Още от деца тичаме навън, организираме различни състезания или просто се наслаждаваме на активност, която включва усилие на ума или тялото, а често и двете. Спортът е част от културата на човечеството от древни времена. Ето как се е променил през вековете.

Спортовете на предците ни

Спортът е дейност, която вършим за удоволствие, той не е необходим за оцеляването ни, или поне в днешния свят. В далечни времена, преди повече от 3 хиляди години, спортът е бил нещо като подготовка на младежите – за лов, за война, за оцеляване. Поддържането на физическата активност и остротата на ума са били елементи от ежедневието. Това дало отражение и на културата: повечето древни племена и народи считали борбата и бойните изкуства за начин за доказване на мъжество, практикували ги като част от религиозни ритуали или имали фестивали, на които мерили сили.  Изобретяването на различни оръжия също довело до развитието на нови „спортни дисциплини“ – стрелба с лък, фехтовка, умения с копие. Освен, че обществата го практикували като начин за защита, най-умелите показвали уменията си на различни състезания, свързани с празници.

Олимпийските игри

Древните Гърци издигнали спорта до значимо събитие, което идвали да гледат различни хора от близо и далеч. Олимпийските игри започват около 700 години пр. н.е. и са форма на почитане на боговете. На тях се допускали само мъже, като състезанията били различни, а победителите получавали специални награди и почести.

Средновековие

Повечето съвременни спортове като футбол, баскетбол, бейзбол, волейбол, лека и тежка атлетика, гимнастика, възникват през 19 и 20 век и макар да имат общо със спортовете от миналото, правилата им са фундаментално различни, а измерванията на резултатите са точни и категорични. Олимпийските игри са възстановени през 19 век, като в тях вече могат да участват и жени, а днес са най-престижното спортно събитие на света.

Спортове на ума

Постепенно, с развитието на обществото, спортни игри, които не включват физически усилия започнали да набират популярност. Шахът е сред най-известните игри на ума, които днес считаме за спорт. Заедно с картите, пъзелите и пасиансите те са популярни от почти толкова време, колкото и физическите спортове. Вече можем да добавим към тях дарц, билярд, а защо не и видеоигрите.

За спорт се счита всяка дейност, която предизвиква ума и тялото, като не е задължително да бъде състезателна. Трудно е да си представим парка без тичащи и скачащи наоколо деца, така че и днес спортовете са неразделна част от израстването.

Разбира се състезателният елемент прави спортните игри още по-интересни, а стремежът към подобрение на уменията и способностите чрез интензивни тренировки съпътства всички спортове, през цялото им развитие. Впечатляващо е, че спортът за удоволствие присъства навсякъде в историята ни и до ден днешен е активност, към която никой не е безразличен.

 

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!