menu
Сезонният грип - предвидим или подмолен враг?
Сезонният грип - предвидим или подмолен враг?
Научи как с помощта на оригиналните Шуслерови соли на DHU бързо и лесно може да надвиеш грипния вирус.

Сезонният грип - предвидим или подмолен враг?

Кратката справка в медицинската енциклопедия гласи, че грипът е заразно респираторно заболяване, разпространяващо се по въздушно-капков път, чийто инкубационен период обикновено е от 1 до 4 дни. Грипът причинява комбинация от няколко симптоми, които могат да бъдат висока температура, кашлица, втрисане, болки в тялото, умора, главоболие, хрема, запушен нос, болки в гърлото… 

Грипът е известен на човечеството още от древността. Няма да сгрешим, ако кажем, че развитието на цивилизацията върви ръка за ръка с постоянното нагаждане на вируса към тялото на човек и неговите защитни механизми.

Всяка година избухват локални грипни епидемии (болестта се разпространява бързо в определен географски район за конкретен период от време). Грипът може да предизвика и пандемия (дадено заболяване поразява хората отвъд границите на определена държава или континент, засягайки едновременно голяма част от цялото население на Земята). 

През 20 век човечеството успява да се справи с цели 3 грипни пандемии. Най-голямата е от тях е предизвикана от т.нар. “Испански грип”, който избухва през 1918 г. и утихва в края на 1920 г. Испанският грип заразява около 27% от населението на нашата планета, като между 3% и 5% губят битката с вируса, което го превръща в една от най-смъртоносните пандемии, преживяни до момента от човечеството. 
Мъж с хрема от грипГрипният сезон

Всяка година има т.нар. грипен сезон, който се случва по различно време в отделните части на света и зависи от много фактори като температура и влажност на въздуха, особености на климата, здравната култура на населението – хигиенни навици, профилактика, здравословно хранене и редовна физическа активност. 

В северното полукълбо на Земята, включително и в Европа, грипният сезон настъпва през зимните месеци, понякога по-рано, още през ноември и декември, но най-често е през януари и февруари. Не е рядкост и закъснението на грипния сезон, който може да се случи през март, дори април. Ето защо е прието да се смята, че грипният сезон в северното полукълбо е от октомври до май. 

Кога е най-заразен грипът?

Грипният вирус е заразен още 1-2 дни, преди да се появят първите симптоми. Най-заразен е през първите 3-4 дни след разболяването, като продължава да бъде опасен още 5 до 7 дни след проявата на болестта.

Ето защо е важно инфектираният да остане вкъщи и да избягва контакт с други хора. Това от една страна гарантира, че няма да предава грипния вирус на други хора, а от друга – изкарването на първите 2-3 дни у дома и в режим на почивка ускорява по-бързо преодоляване на инфекцията. 

Грипният вирус е изключително коварен. Човек може да се чувства добре, само с лека симптоматика, а на следващия ден да е толкова зле, че да няма силни да се надигне от леглото. Най-често симптомите експлодират на първия ден, но има случаи, в които те се появяват 4-5 ден след излагането на вируса. 

Обикновено възстановяването от грип трае не повече от 1-2 седмици, но при по-тежки случаи може да продължи месец, дори и повече.

Жена си мери температурата

Най-застрашените групи от населението

Никой не е застрахован срещу това респираторно заболяване. Всеки може да се зарази от грип: от бебе до мъж или жена в преклонна възраст, но най-застрашени са следните социално-демографски групи, при които може да се стигне до усложнения и животозастрашаващи ситуации:

Грипният вирус може да “отключи” различни вторични инфекции, например инфекция на ухото и/или синусите, които се смята за по-безобидни, но може да предизвика и доста по-сериозни усложнения като бактериална пневмония и сепсис. 

Грипният вирус може също така да влоши хронични състояния като сърдечна недостатъчност, астма и диабет, да доведе до инфаркт и инсулт.

Има ли ефективна защита? 

Грипът може да варира от лек до тежък, така че е много важно да се разпознаят симптомите и да се започне ранно и адекватно лечение, което задължително трябва да включва защита на клетъчно ниво.

Най-добрата клетъчна защита си остава тази, осигурена от минералните соли, които имат уникалната способност да проникват през мембраната на клетките и да възстановяват загубения в тях минерален баланс. 

Минералните соли, наречени Шуслерови соли в чест на откривателя си, немския доктор Вилхелм Шуслер, са напълно безопасни и без странични ефекти, включително и при бебета и малки деца, бременни и кърмещи жени, хора с тежки хронични заболявания, което е още едно тяхно безспорно предимство в лечението на настинка и грип.

В зависимост от етапа и тежестта на грипната инфекция оригиналните Шуслерови соли на DHU се прилагат по следната схема:

При първи симптоми на грип

В началната фаза на инфекцията и температура до 38.5°С задължително се приема Шуслерова сол №3 (ферум фосфорикум), която насища тъканите с кислород, регулира обмяната на желязото в организма и дава мощна подкрепа на имунитета. Затова Шуслерова сол №3 е утвърдена като солта за първа помощ при всички инфекции и възпаления

Приема се на всеки 5-10 минути по 1 таблетка до настъпването на подобрение, след това дозировката става по 5 таблетки дневно до пълното възстановяване.

Момче в леглото с температура
Ако все пак температурата рязко се повиши

Ако температура надвиши 38.5°С и са се появили и други класически грипни симптоми, то към сол №3 трябва да се добавят още две оригинални соли на DHU: Шуслерова сол №5 и Шуслерова сол №8.

Шуслерова сол №5 (калиум фосфорикум) допълва действието на сол №3, извеждайки токсините от клетките, натрупали се вследствие на инфекцията, и така помага за регулирането на градусите. Енергизира организма и ускорява процеса на лечение. 

Шуслерова сол №8 (натриум хлоратум) се грижи за баланса на течности в тялото, предотвратявайки настъпването на дехидратация, която често се наблюдава при настинка и грип. 

Трите клетъчни соли се редуват с по 1 таблетка на всеки 5-10 минути до отшумяването на треската, след това се приемат по 5 таблетки на ден от всяка сол. 

Ако грипът протича с всички симптоми

Изброените по-горе три минерални соли на д-р- Вилхелм Шуслер за овладяване на висока температура, се комбинират с действието на природното антивирусно лекарство Инфлуцид, което има доказан ефект срещу всички респираторни вируси, включително А и В грипни щамове, коронавируси и в частност и COVID-19.

Инфлуцид съкращава боледуването, намалява приема на симптоматични лекарства, предпазва от усложнения и повторни инфекции.

Дозировката на антивирусното лекарство е следната: по 1 таблетка на всеки час (до 12 таблетки на ден), таблетките на Инфлуцид, както и тези на солите, бързо се разтапят в устата.  

Дозировката на Инфлуцид след преминаване на пика на грипната инфекция се променя на 1-2 таблетки 3 пъти на ден за минимум още 1 седмица.

 

Виж още:

4 изненадващи факта за грипа

10 факта, които грипният вирус НЕ иска да знаеш за него

Грип или друг вид вирусна инфекция?

ГРИП: 3 често допускани грешки при лечението му

10 естествени начина да засилим имунитета си в сезона на грипа

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!