menu
Празниците в края на годината – хилядолетна традиция
Празниците в края на годината – хилядолетна традиция
Коледа и Нова година не са единствените поводи за празнуване през декември.

Празниците в края на годината – хилядолетна традиция

Чакаме с нетърпение този период от годината. Това е времето да се съберем със семейството и приятелите, да се отпуснем, да си починем и да се заредим с енергия за следващата година. Независимо какво значение отдаваме на християнската религия, празниците за края на годината не започват с нея, а са традиция, която съпътства човечеството през хилядолетията. Ето защо.

Предхристиянски обичаи

В Римската империя през декември се организирал двуседмичен фестивал в чест на бог Сатурн – богът на земеделието. Около зимното слънцестоене пък се празнувал денят на слънцето или на бог Митра.

Тези празници се разпространявали свободно из Европа заедно с разрастването на Римската империя. Когато християнската религия започнала да навлиза и измества древните римски богове, хората продължили да си празнуват обичайните празници. Никой не знаел кога точно е роден Христос, затова взели назаем деня на слънцето и го превърнали в Рождество Христово.

Българският календар

Преди българите да приемат християнството, те също празнували края на годината и началото на новата спрямо естествените астрономически събития, свързани със Слънцестоенето – в денят след него идвало новото слънце и започвало очакване на пролетта. Както римляните и българите просто заменили старите си празници от този период с християнски такива.

Дядо Коледа

Прототипът на Дядо коледа или Свети Николас е всъщност свещеник, живял в ранните години на християнството, когато последователите му често били преследвани. Той бил от заможно семейство и в края на годината, когато идвало време за зимните празници, се стараел да помага на най-бедните. Почитаме го в началото на декември, но след 2000 години смесване на местни, национални и религиозни празници, едва ли на някой му прави впечатление тази подробност. Дядо Коледа е неразделна част от празника.

Природата

Основната причина да се празнува през декември е, че в северното полукълбо тогава са най-късите дни от годината, разгара на зимата, когато няма работа на полето. Поради наклона на оста на Земята, най-дългата нощ е точно около тези празници, а след нея се приветства Слънцето, което ще доведе и пролетта. Още от древността, хората наблюдавали как се изменя светлината през сезона и отбелязвали тези дни като специални. Украсявали къщите си с вечнозелени клони от ели и борове и палели свещи, за да държат тъмнината далеч и да си напомнят за пролетта.

Днес всички компоненти на някогашните празници се събират в Коледа – времето, в което изразяваме обичта и уваженото си към близките и приятелите, като си разменяме подаръци и се наслаждаваме на богата трапеза. Независимо дали почитате раждането на Христос или просто искате да се порадвате на свободно време и почивка, със сигурност не сте безразлични към тази културно-историческа смесица от поводи за празнуване.

Удивително е колко дълго традицията за празнуване именно в края на годината се е запазила. Без значение кое точно празнуваме, времето в този сезон предполага да стоим повече на топло и да споделим плодовете на труда си, преживяванията, радостите и тъгата с най-близките си.

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!