menu
Поведения, които издават ниско самочувствие
Поведения, които издават ниско самочувствие
Ниското самочувствие предизвика определени поведения, а те го подхранват.

Поведения, които издават ниско самочувствие

Самочувствието е репутацията, която имаме пред самите себе си. Лесно разпознаваме хората с прекалено високо самочуствие по арогантното им държание, но прекомерно ниската самооценка често остава прикрита. Ето няколко поведения, които свидетелстват, че имате ниско самочувствие.

Угаждате на всички

Хубаво е да се грижим за другите, но ако винаги поставяте другите на първо място, обмислете дали не пренебрегвате своите нужди в процеса. Постоянният стремеж да задоволим другите издава желание да спечелим тяхното благоразположение на всяка цена, но това поведение изгражда чувство за малоценност у вас.

Винаги сте добре

Дори в най-тежкия момент, винаги сте добре, никога не се оплаквате и поставяте усмивка, дори когато ви се плаче. Всички имаме моменти, в които не сме добре, имаме нужда от помощ или просто някой да ни съчувства. Това, че не желаете да товарите другите с „несъществените“ си проблеми е сигнал, че вие самите не ги смятате за важни.

Не умеете да приемате комплименти

Отговаряте с „А, нищо особено“ на комплиментите, независимо дали хвалят работата или външния ви вид. Вместо „благодаря“ често се чувате да обяснявате защо не заслужавате комплимента. Хората с ниска самооценка по навик намират оправдания защо другите не трябва да харесват нещо, свързано с тях.

Извинявате се за мнението си

Често ли започвате разговор с: „Не разбирам много от това, но…“?

Макар да е ясно, че експертното мнение по дадена тема е по-ценно, има безкрайно много области от ежедневието, в които няма нужда да сте специалист, за да изразите ясно и значимо мнение. Дори то да не е съвсем „вярно“, винаги можете да го надградите. Постоянните извинения само показват, че вие самите не сте убедени в позицията си, тоест нямате висока оценка за нея.

Омаловажавате постиженията си

Както с комплиментите, за постиженията ви винаги има оправдание, че не са значими.

Хората с ниско самочуствие трудно приемат, че са способни да се справят с нещо, затова и всичко, което правят задължително си има „негативна“ страна, която неименно ще бъде изтъкната. Ако се разпознавате, обърнете внимание на причините, защото вие би трябвало да се радвате най-много на собствените си успехи.

Перфекционисти сте

Противно на общоприетото, перфекционизмът е недостатък и е изключително присъщ на хората с ниско самочувствие. Едва ли в живота има нещо, което да е идеално, а повечето неща не се получават от първия път дори на най-добрите сред нас. Ако винаги се опитвате да постигнете идеала, е по-вероятно да отлагате, да довършвате нещо няколко пъти и дори да се откажете, защото нещото не е перфектно. Хората с ниско самочуствие са много по-силно повлияни от грешките си и трудно ги преодоляват.

Самоиронизирате се постоянно

Забавно и полезно е понякога да се подиграваме на себе си, но ако по-голяма част от комуникацията ни включва обида към себе си, ирония или постоянно търсене и преувеличаване на недостатъците ви, може би причината е ниското самочуствие.

Самочувствието кореспондира със самоувереността и поведения, които подсилват усещането ни за некадърност, неспособност и липса на умения създават у мозъка модел, по който той „наглася“ поведението ни по-нататък.

Ако разпознавате себе си в някои от тези поведения, наблюдавайте се внимателно и се опитайте да ги избягвате колкото можете. Вие сте важни, не допускайте да вярвате в друго.

Източник: HackSpirit, Psychology today

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!