menu
Опасно ли е нарцистичното разстройство
Опасно ли е нарцистичното разстройство
Крайната увереност в себе си може би е симптом.

Опасно ли е нарцистичното разстройство

Често използвано като нарицателно, за хората, които с прекалено суетни или с високо самочувствие, нарцисизмът всъщност е сериозно личностно разстройство, което може да влоши живота на засегнатите, а също и на техните близки и семейства.

Причините за появата му се свързват с ранното детство, макар още да не са напълно ясни. Твърде критичното отношение на родителите, както и прекалената гордост от детето, заедно с различни генетични предразположености могат да допринесат за състоянието. То се проявява по-често при мъже и започва още от пубертета. Ако не се предприемат мерки, може да разруши живота на страдащия, дори на пръв поглед да не изглежда точно така.

Как да го разпознаем

За диагностициране е нужно да се потърси специалист, но има няколко характерни типове поведение за хората, страдащи от това разстройство. 

Нарцисистите често имат изключително високо мнение за себе си, за уменията си и за положението си. Не допускат да бъдат критикувани и очакват от другите  да се отнасят с тях подобаващо. Те чувстват убеденост, че са по-способни и по-важни от другите и очакват това да бъде признато от всички. Изискат от другите специално отношение, услуги и постоянно фантазират за успех и слава.

Хората, страдащи от нарцисизъм имат затруднения да признаят успехите и способностите на другите, но винаги поставят на пиедестал своите. Често тези особености са умело прикрити, а нарцисистите ще отричат съществуването им, ако ги конфронтирате.

Какво всъщност се случва с нарцисиста

Тези хора често страдат поради разминаването между представите им за себе си и отношението на другите към тях. Това влияе върху начина, по които комуникират с хората. Те се ядосват често, избухливи са и понякога не търпят дори и най-дребните забележки. По-трудно им е да контролират емоциите си, а зад това се крие усещане за несигурност, неудовлетворение от живота и страх от провал. В много случаи могат да развият и депресия, а понякога хора с подобни проблеми ги пренасят върху близките си, защото по-трудно проявяват емпатия и не винаги разпознават нуждите на другите. Те са фокусирани само върху себе си и се стремят да накарат и останалите да почувстват превъзходството им.

Терапия

Нарцисизъмът е сериозно личностно разстройство и не бива да се бърка с други, по-обичайни състояния на несигурност, стремеж към перфекционизъм или обикновен човешки егоизъм, от които всички понякога страдаме. Нарцисистите могат да проявят силно агресивно поведение и да се превърнат в заплаха за семейства си, а дори за себе си.

Най-често те не желаят да потърсят квалифицирана помощ, защото не могат да приемат, че не се справят с нещо сами. Всичко това се превръща в източник на тревожност и влошава състоянието още повече. Обикновено се прилага когнитивна поведенческа терапия, но тя не винаги е успешна, поради убедеността им, че всичко е наред.

Нарцисизмът е болезнено състояние както за засегнатите, така и за околните. Няма как да го предотвратим, затова е важно да наблюдаваме за проявите му, включително и у самите себе си, и да се опитаме да помогнем като се насочим към специалист.

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!