menu
Несъвместими ли са лекарствата и алкохола?
Несъвместими ли са лекарствата и алкохола?
Съвместими ли са лекарствата и алкохола

Наистина ли приема на лекарства е несъвместим с употребата на алкохол? Отговора на този въпрос се корени в силата на активното вещество в лекарството. За някои антибиотици приема на алкохол не пречи, а за други е абсолютно забранено. Това важи с пълна сила за психотропните лекарства. Идеята на тази статия е не да се нахвърлите на алкохола, макар и да приемате лекарства. Смисъла е да не изпаднете  в паника ако сте пили една бира, а сте на лечение. Не винаги е проблем.

Страха от смесването им се корени още от Втората световна война, когато са върлували венерическите болести. Клиниките са били препълнени и употребата на лекарства е била голяма. Медицинския персонал сплашвал пациентите, че ако пият алкохол и са на лекарства ще загинат.

Какво казва медицината по въпроса

Проведени са множество експерименти, които доказват че при едновренния прием на етанол и антибиотици, действието на вторите не отслабва. Редки са случаите, в които се наблюдават поражения върху черния дроб. 

Тези резултати далеч не дават зелена светлина, защото някои антибиотици при контакт с алкохол, дават изключително неприятни симптоми - така наречената дисулфирамоподобна реакция.  Реакцията възниква по време на химическото взаимодействие на етанол с някои специфични антибиотични молекули, в резултат на което обменът на етилов алкохол в тялото се променя. По-специално , има натрупване на междинно вещество - ацеталдехид. Интоксикацията с него дава следните симптоми: силно главоболие, гадене и повръщане, повишен сърдечен ритъм, зачервявания по тялото, тежко дишане, крампи по краката.

Несъвместими антибиотици с алкохол

Метронидазол, кетоконазол, фуразолидон, хлорамфеникол, ко-тримоксазол, цефотетан, тинидазол, цефамандол, цефоперазон, моксалактам.

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!