menu
Най-важното за първата помощ
Най-важното за първата помощ
Понякога изпадаме в екстремни ситуации, но дали сме подготвени?

Най-важното за първата помощ

Инцидентите и ситуациите, които изискват спешна помощ се случват, колкото и да внимаваме, затова е необходимо да се запознаем с основните неща по темата. Обичайно това става при издаване на „шофьорска книжка“, поради честотата на инциденти по пътя, но повечето от нас едва ли си спомняме курса. Може никога да не ни се наложи да оказваме първа помощ, но за да спазим принципа на медиците от древността до днес: „Първо не вреди“, е полезно да си припомним какво е и какво не е първата помощ.

Можете ли да помогнете

Инциденти се случват не само на пътя, а независимо къде се намирате, няма нищо лошо в това да изберете да не се намесвате, ако не се чувствате способни да помогнете. Ако обаче искате да помогнете, осигурете първо безопасността на района и себе си, а след това оценявайте състоянието на пострадалия. Едва тогава потърсете спешна помощ, за да може да им обясните ситуацията и те да могат да реагират най-адекватно. След като направите това и само ако сте сигурни в себе си, се опитвайте да окажете каквато и да е помощ на пострадалите.

Какво не е първа помощ

Пострадалите често изпитват болка и силен стрес, може да са дезориентирани или твърде развълнувани и да не реагират адекватно на обстоятелствата. Винаги търсете професионална помощ в случаи, когато има пострадал човек. В първите минути хората са под влияние на адреналин и рядко могат да преценят доколко някой е сериозно ранен и как да му помогнат, затова е по-безопасно да се потърсят специалисти, ако участник в инцидент не се чувства добре, замаян е или изпитва болка.

Няколко съвета

Когато станем свидетели на инцидент, първата ни реакция може да бъде подвеждаща, затова запазете спокойствие и си дайте няколко секунди да обмислите действията си. Ако сте на пътя, сигнализирайте максимално ясно, за да осигурите безопасност. Проверете дали пострадалия е в съзнание и говорете с него внимателно и спокойно. Не местете пострадали, ако не знаете какви наранявания имат. Не ги карайте да се движат, ако изпитват болка или световъртеж и не им давайте храна или вода. Ако има очевидно счупени кости, не ги „намествайте“, а само обездвижете мястото. Ако има кървящи рани, опитайте се да спрете кървенето със стерилна превръзка. Ако пострадалия не иска да ви сътрудничи, недейте да настоявате, а продължете да се държите спокойно.

Ако се страхувате

Много от нас по една или друга причина биха се страхували да се опитат да окажат първа помощ на пострадал и това е нормално. В този случай, може да потърсите друг, който да ви помогне. Никога не оставяйте пострадал при какъвто и да е инцидент, познат или непознат човек, сам и без помощ, защото от това може да зависи живота му.

Пътните и битови инцидент не са рядко срещани явления. Ако сме преживявали или сме били свидетели на такъв инцидент, познаваме объркването, породено от желанието да помогнем и страха да не навредим. Но с малко основни познания по темата, можем да бъдем полезни на околните, а дори и на себе си.

 

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!