menu
Мазнините – добри или лоши
Мазнините – добри или лоши
Следите ли колко мазнини включвате в менюто си?

Мазнините – добри или лоши

В редица диети и режими за отслабване или подобряване на здравословното състояние се набляга на избягването на определени „лоши“ мазнини, в други се препоръчва включване на „добри“ и се получава понякога комично объркване. Мазнините са важна част от храната ни, именно те са причината тя да е вкусна, а и изпълняват изключително важни функции в тялото. През годините те са обвинявани за различни здравословни проблеми, а изследванията в областта са разнопосочни. Разбира се, истината е някъде по средата.

Какво точно са мазнините

Погледнато химично, те са сложни молекули, включващи в себе си различни компоненти, които определят и качествата им. В тялото мазнините участват в изграждането на клетките, усвояването на витамини, синтеза на хормони, ензимната активност и други критично важни за оцеляването ни процеси. Когато хапваме повече въглехидрати, те се трансфромират в мазнини чрез няколко биохимични процеси и „изпълват“ специални клетки, които после ни пречат да си закопчаем дънките. Това обаче е много надежден начин за съхраняване на запас енергия, както може да ви каже всеки, опитвал да спазва диета някога. При липса на храна, мазнините излизат от клетката и се включват в метаболизма, за да захранват процесите в тялото ни.

Добрите и лошите

Мазнините са форма на съхраняване на енергия и при животните, а в растенията имат други функции, което обуславя и различията в двата вида. Хората можем спокойно да усвояваме и използваме както животински, така и растителни мазнини. За съжаление, съвременната хранителна индустрия допринася за това да се храним с прекомерно големи количества и от двата вида, което е и основната причина да наричаме едните “добри“, а другите „лоши“. Прекаляването с животински мазнини, доказано повишава риска от сърдечно-съдови заболявания и е доста по-лесно в съвременния свят, отколкото прекаляването с растителните мазнини.

Сигналите на тялото

Но мазнините са необходима храна за тялото и тоталното им избягване по-вероятно ще влоши здравето ви, отколкото да го подобри. Готвенето без мазнини изглежда „здравословно“, но само на пръв поглед. Ако редовно избягваме мазнини, тялото ще ни сигнализира за това, като поддържа чувството ни за глад. Това може да доведе до прекаляване с други храни, особено въглехидрати.

Балансът

Обратната крайност също не е препоръчителна: повечето бързи храни съдържат прекомерно количество мазнини, за да по-вкусни и така може да приемем повече калории, отколкото искаме. Храните с намалено съдържание на мазнини пък са безвкусни, затова производителите им добавят захар, за да искаме да ги ядем.

Мазнините не са ни враг, нито „лошите“ са наистина лоши. За да се храним достатъчно здравословно и да дадем на тялото ни това, от което има нужда, трябва с всяко хранене да си набавяме мазнини от разнообразни източници, като наблягаме на тези с растителен произход, но и не се страхуваме от животинските. Липсата на мазнини в диетата както и прекомерното количество не се препоръчват от специалистите по хранене, така че трябва да обърнем внимание на това колко и какви мазнини ядем и да намерим собствения си баланс.

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!