menu
Професор Кантарджиев споделя, че сме закъсняли с мерките срещу COVID-19
Професор Кантарджиев споделя, че сме закъсняли с мерките срещу COVID-19
Той призова за незабавно поставяне на бустерни дози

В ситуацията на растящите случаи на коронавирус е важно да се вземат три основни мерки и това са – PCR тестове, обновяване на COVID зоните и носенето на маски в болничните заведения и на места, където се струпват доста хора. Това е съветът, който сподели в ефир в предаването „Твоят ден” на NOVA NEWS професор Тодор Кантарджиев.

Според професора сме се забавили с налагането на мерките в страната, защото вече има разпространяване на болестта, особено в София град и областта, Бургас и Варна. „Тези, които се връщат от Гърция трябваше да бъдат предупредени да не контактуват с много хора няколко дни след това”, каза още в ефир той.

Професорът изреди и три от особеностите на новата зараза – BA.5, който се разпръсква сега. ”Първо – той е по-заразен. Второ – има т.нар. имунно бягство. Трето – прекарва се много по-леко”, обясни Кантарджиев.

Как ще премине инфекцията зависи от организма на всеки боледуващ – към какво е предразположен, боледувал ли е и дали е ваксиниран. Макар че този вариант на болестта се отличава от останалите и заобикаля имунитета – бустерната доза срещу вируса предпазва от тежко боледуване в период от 4-6 месеца, обяснява още професорът. Допълни още, че ваксините в момента предпазват от новия вариант на болестта, ако се поставят 2-4 месеца по-рано.

От този момент се развиват специални ваксини срещу BA.5, сподели още той и информира, че като пристигнат в страната ще бъдат само за бустер. Той съобщи още и за друг нов вариант който се следи в Индия – BA2.75. За около два месеца с него са се заразили 25% от населението на страната.

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!