menu
Как да взимаме правилни решения
Как да взимаме правилни решения
Колкото повече опции имаме, толкова по-трудно е да направим правилният избор.

Как да взимаме правилни решения

Свикнали сме да смятаме, че решенията които взимаме се базират на свободната ни воля, но това не е така. Решеният ни са повлияни от другите, от опита ни, от рекламите, от емоционалното ни състояние и всъщност са субективни и изцяло свързани с нашата перспектива. Избираме чрез комбинация от интуиция и рационална преценка, но все по-разнообразната реалност може да ни обърка. За да сме сигурни, че правим най-добрият избор за себе си и другите, трябва да сме наясно с процеса, но и с възможните затруднения. Ето няколко съвета за взимане на по-добри решения.

Бъдете по-малко емоционални

Емоциите не са най-добрият съветник, затова ако чувствате силни емоции, по-добре изчакайте преди да взимате решения. Обикновено ако „преспите“, ще ви е по-лесно да се отдалечите от емоциите и да мислите рационално.

Не се колебайте дълго

Често продължителното колебание води до премисляне и обмисляне на най-дребните детайли и перспективата ни се изкривява. Ако вече сте там, дайте си няколко дни да се отърсите от мислите си, преди да решите окончателно. Представяйки си последиците, обикновено преувеличаваме негативите, така че действайте смело и не чакайте дълго.

Познавайте маркетинг стратегиите

Рекламите и маркетинга влияят силно върху решенията ни и това едва ли ще се промени. Отделете си време да научите как маркетинг стратегиите се използват, за да насочват желанията ни. Така ще бъдете по-внимателни и няма да се поддавате твърде лесно на всяко примамливо предложение.

Проучвайте, но умерено

Най-добрият начин да вземем по-правилно решение е да знаем с какво разполагаме. Научете основните неща за опциите си, съберете информация, но не се впускайте в прекалено много детайли. И тук, ако прекалите, много лесно ще се объркате и ще загубите главната си цел.

Изслушвайте други мнения, но не ги следвайте сляпо

Като част от събирането на информация, разпитайте познати и дори случайни хора, но недейте да забравяте, че опитът на всички е различен. Ако дадено решение работи за някого, няма гаранция, че ще сработи и за вас. Приемете чуждия опит като помощ, не като посока, в която да поемате.

Обърнете внимание на вътрешната си мотивация

Независимо какво ни казват другите, понякога имаме силно вътрешно усещане, че трябва да направим нещо или да постъпим по определен  начин. Задавайте си въпроса откъде идва това усещане, доколко отговоря на целта ви и дали не е израз на някаква друга емоция. Често усещанията ни могат да ни объркат, затова търсете мотивацията си по-дълбоко и я свързвайте с визията си за бъдещето ви.

Поемайте рискове

Рядко някое решение ще ни постави в ситуация, от която не можем да се измъкнем, но паниката, която изпитваме, представяйки си именно това, е съвсем реална и може да ни повлияе негативно. Поемайте рискове, без да се задълбочавате твърде много в последиците, които си въобразявате. Ако сгрешите, това ще бъде ценен опит, който ще подхрани интуицията ви и ще ви направи по-уверени, защото ще знаете, че няма непоправими неща.

Дали решенията ни са „добри“ или „лоши“ зависи предимно от очакванията ни и от целите, които си поставяме. Колкото по-често решаваме съзнателно и обмислено, толкова по-лесен става процеса.

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!