menu
Разходката и здравето
Разходката и здравето
Нужно ли е да правим по 10 хиляди крачки всеки ден?

Разходката и здравето

Физическите упражнения се препоръчват от всички за подобряване на здравето, поддържане на остър ум и добър тонус, както и за отслабване. Ако не сте активно трениращ, вероятно все пак вървите пеша или се разхождате из парка. Това е изненадващо ефективен начин за поддържане на форма, а има и полза за ума.

Къде да се разхождаме

Докато изпълняваме различни задачи, често се разхождаме из града, но макар все пак вървенето да е ползотворно, по-голяма полза ще имаме, ако сме сред природата. Не е нужно да ходите в планината, близкият парк ще свърши същата работа. Според проучване, публикувано в „Нейчър“, разходките сред природата подпомагат когнитивните функции повече, отколкото ако сте в града или правите упражнения на закрито.

Как да се разхождаме

Както с всеки спорт, темпото има значение. Ако вървите по-бързо, така че да ускорите пулса си, или пък ако се изкачвате, ще изгорите повече калории, ще подобрите работата на сърдечно-съдовата система и мускулния си тонус. Според изследванията, по-бързото вървене има и по-добър ефект върху мозъка ви.

Колко да се разхождаме

Сещате ли се за най-разпространения брой стъпки, които трябва да правите ежедневно? Мит е, че за добро здраве имаме нужда да вървим по 10 хиляди крачки всеки ден. Това е резултат от японска реклама на крачкомер, създадена преди десетилетия, която продължава да намира място в популярната култура, може би защото числото „10 хиляди“ звучи впечатляващо. Според науката, всяка крачка над обичайното за нас е полезна, особено за хора, които рядко спортуват целенасочено.

Отпуснете се

Има и още една причина да не се стремим да извървим определен брой стъпки днес. Когато се опитваме да достигнем определено число, изписано на телефона или часовника, пропускаме една особено ценна полза от вървенето: то освобождава ума и ни помага да се откъснем от битовите проблеми и да започнем да се фокусираме върху нещата, които наистина имат значение. Това ще пробуди креативността ни и може да ни помогне да решим някой труден проблем. Затова целта би трябвало да е а просто да се разхождаме всеки ден – до магазина, из парка, с приятел или пък с кучето.

При изследване на хора, занимаващи се с дълги преходи, се установява, че именно тази особеност е от изключителна полза за личността. Когато целта е толкова далеч, например на няколко стотин киломера, участниците се фокусират изцяло върху преживяването и пътя, който извървяват, а не върху достигането на целта. Така се оказва, че успяват да възприемат света около себе си много по ясно и да извлекат полза от преживяването.

Ако сте като повечето хора и не се занимавате с дълги преходи, кратката разходка ще свърши същата работа за ума и тялото ви, стига да съумеете да се отпуснете и да не смятате колко крачки можете да извървите за половин час, а просто да се насладите на усещането за движение.

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!