menu
10 мистериозни находки от каменната ера
10 мистериозни находки от каменната ера
Вижте ги тук

Каменната ера представлява повече от 98% от известната ни история. Тя започва в много далечни времена, преди около 2,6 милиона години и се простира до около 3000 г. пр.н.е. 

 

Ерата обхваща време, което е толкова далеч назад, че обхваща множество ледникови епохи и еволюцията на съвременния човек. 

 

Важно е да се отбележи, че тази епоха дори е видяла девет човешки вида да обитават земята в един или друг момент (преди повече или по-малко 300 000 години), от които само един, Homo sapiens, оцелява и до днес. 

 

Ерата е обвита в мистерия и новите археологически открития продължават да разбиват някои от настоящите ни убеждения и разбирания относно културната еволюция на човечеството, технологичните му развития и постижения. 

 

С всяко ново откритие, ние изглежда разкриваме множество нови мистерии, които не само ни карат да поставяме под въпрос настоящите си вярвания, но и настоящето ни общество. 

 

1. Пещерата на червените елени и нейната мистерията 

 

Откриването на 14 000-годишни кости, принадлежащи на многобройни членове на странен човешки вид в китайския район Малудонг през 2012 г. възбуди научната общност. 

 

Археолозите предположиха по това време, че костите могат да принадлежат на неоткрит нов вид или много ранна и примитивно изглеждаща група от съвременни хора, мигрирали в района преди повече от 100 000 години. 

 

Известна като „Пещерата на червените елени“, нейната мистерия продължава и до днес, тъй като по-рано се предполагаше, че най-ранните хора в континенталната част на Евразия - денисованите в Сибир и неандерталците в Европа и Западна Азия - умират преди около 40 000 години, малко след като съвременните хора пристигат в района. 

 

Това откритие обаче предполага, че човешки вид може да е съжителствал заедно с тези древни хора в континенталната част на Източна Азия в някакъв момент от миналото. 

 

Тези древни хора, или по-точно, техните останки са толкова по-млади от нашите предци- неандерталците, че повдигат някои изключително важни въпроси. Те всъщност част ли са от различен вид хора? И ако това е така, какво е станало с тях? Защо са изчезнали? Какъв е бил начина им на живот? И как са се спогаждали с познатите ни предци?

 

2Мистерията на 11 500-годишния идол на Шигир 

 

През 1894 г. статуята на идола на Шигир беше открита, лежаща скрита дълбоко в торфено блато в руските Уралски планини. 

 

На възраст от 12 500 години, тя датира от ранната холоценова епоха, наречена „Епоха на човека“ и е два пъти по-стара от известните пирамиди на Египет. 

 

Самият идол е чудо. Издълбана от дървесината на 156-годишно дърво на лиственица, статуята е открита на фрагменти, стояши един от друг на около 9 фута (2,75 метра). 

 

Според археолога Владимир Толмачев, статуята преди е била с над два пъти по-голяма височина! Масивното произведение на изкуството има седем лица; На върха му може да се види триизмерно лице, докато още шест са гравирани върху тялото на идола. Поредица от абстрактни форми, включително шеврони, херинга и диагонални и хоризонтални линии, са нарисувани заедно с сложно издълбаните лица. 

 

Към днешна дата експертите не са успели да дешифрират посланието, което е толкова щателно вписано на повърхността на скулптурата. 

 

Все пак се смята, че геометричните модели на скулптора са имали много специфично значение. Някои теории предполагат, че линиите показват границите между духовния и физическия свят и че могат да наподобяват карта или да имат някакво отношение към божествата на времето. 

 

3.Стоунхендж 

 

Стоунхендж, чудо на инженерството от каменната ера, издигнато преди времето на пирамидите, издържа изпитанието на времето от хилядолетия. 

 

Всеки от 80-те мегалита, някои от които са с височина над 23 фута (7 метра), тежи повече от 20 тона. Строежът на Стоунхендж започва около 3100 г. пр.н.е. 

 

Това, което остава от Стоунхендж днес, представлява само малка част от оригиналната версия. 

 

Но защо древните хора всъщност са решили да издигнат тези масивни камъни в средата на нищото в Обединеното кралство? 

 

Според лондонския археолог Майк Паркър Пиърсън, около 10% от древните хора от сегашния остров на Великобритания преди са посещавали мястото, за да се покланят на боговете. Откриването на 80 000 животински кости, които може би са били използвани като храна или вероятно като дар за боговете, подкрепя това твърдение. 

 

Въпреки че има няколко хипотези, най-популярното мнение е, че Стоунхендж е действал като обсерватория, тъй като изгряващото слънце грее директно през сърцевината на комплекса в деня на равноденствието. 

 

Други твърдят, че е използван за езически ритуали и като гробница.  

 

Единственото, което знаем със сигурност, е, че това е било място с голямо значение. Просто няма други обяснения, които да оправдаят огромното количество усилия, които са влезли в изграждането на страховитата структура. 

 

4. Карнакските камъни: Мистерията зад мегалитите на френския регион Бретан 

 

Стотици мегалитни обекти са разпръснати в района на Карнак на южния бряг на Бретан, Франция.

 

 Около 5000 г. пр. Н. Е. Хората, живеещи в района на Карнак, започват да издигат тези мегалити. Те продължават да го правят през следващите 2000 години, което кара археолозите да вярват, че районът трябва да е имал огромно, процъфтяващо и добре организирано общество, предвид размера и броя на камъните. 

 

Това би било идеалната зона за лов, риболов и събиране на миди и горски плодове, защото е защитена от полуостров Киберон и има няколко сладководни извора. 

 

Смята се, че развитието на селското стопанство, което включва грижата за домашните животни и отглеждането на култури, е дало на хората време за изграждането на тези масивни структури. 

 

Но защо са ги конструирали? Структурите, които са идентифицирани като гробове или които биха могли да бъдат свързани с гробове, включват мегалити, долмени (каменни тунели) и тумули (долмени, погребани от масивни могили), както и едноетажни камъни (менхири). 

 

Целта на дългите каменни линии (подравнявания), каменните кръгове (Cromlechs) и повечето от менхирите обаче не е ясна. 

 

Някои смятат, че са били обсерватории или календари, използвани от древните фермери, за да разберат сезоните и кога да отглеждат или събират своите култури.

 

 Те може би са били използвани и от свещеници за предсказване на ужасни събития като слънчеви и лунни затъмнения. 

 

5. Мегалитичните менхири 

 

Уникална интригуваща мегалитна структура се намира скрита в Мароко, недалеч от Атлантическия бряг, но далеч от основните туристически дестинации и пътища. Каменният пръстен Mzora (известен още като Msoura / Mezorah) е най-голямата каменна елипса в света. 

 

Той се намира на около 6,8 мили (11 километра) от Асила и 6,7 мили (27 километра) от великолепните, обрасли руини на древен Ликс. 

 

Мзора е почти непознат за историята, въпреки че Плутарх може би го е споменал през първи век 

 

10 000-годишната конструкция сега се състои от 168 камъни от общо 175, за които се смята, че с съществували. Най-високият от тези камъни е висок почти 16,5 фута (5 метра).

 

 През 70-те години океанографският институт „Уудс Хоул“ в Масачузетс прави единственото професионално проучване на обекта. Благодарение на това проучване, за Mzora е открито, че е не само изключителна само по себе си, но и да има връзка с историята на Великобритания. Mzora, учудващо, изглежда, че е построен от същата цивилизация, която е изградила мегалитните обекти в Ирландия, Франция и Бритайн.

 

Питагорски правоъгълен триъгълник на съотношението 12-35-37 пък изглежда е използван за създаването на елипса. 

 

Същият процес е използван за създаването на пясъците на Форви и Давиотите, които са сред 30-те добри примера на оцелели британски каменни елипси. 

 

6. Кулата на Йерихон - първият небостъргач в света?

 

Един от първите каменни паметници в човешката история е кула, открита в древното селище Тел Джерико. 

 

Тя поражда различни теории защо е издигната още от откриването си от археолози преди около 70 години. 

 

През около 8000 г. пр. Н. Е., Кулата на Йерихон е построена точно до стената на Йерихон. Докато стената е открита през 1907 г., кулата е открита през 1952 г. 

 

Преди около 11 000 години хората, които са издигнали тази кула, са ловци-събирачи на прага на преминаване към селско стопанство.

 

Някои археолози спекулират, че примитивни проблеми и космологичните вярвания на местните жители може да са повлияли на изграждането на кулата. 

 

Други предполагат, че кулата и стената до нея са били поставени като защити, за да защитят селото, или да посочат място на скрито богатство. 

 

Наскоро двама археолози от университета в Тел Авив излязоха с нова теория. Те вярват, че 28-футовата (8,5-метрова) кула символизира мощността и силата на предишния народ.

 

Също така се наблюдава, че залезът на лятното слънцестоене, най-дългият ден в годината, взаимодейства по интересен начин с кулата и околностите около нея. Сянката на хълма на запад пада перфектно върху кулата на Йерихон, когато слънцето напълно да залезе, което може да означава, че паметникът и началото на по-дългите нощи са свързани. 

 

7. Набта Плая 

 

Това е уникален обект в Нубийската пустиня, на около 62 мили (100 километра) западно от Абу Симбел в Южен Египет, със стотици праисторически тумули, стели и мегалитни структури. 

 

Те са остатъците от силно развита градска общност, възникнала преди около 11 000 години. Общността е изградила редица мегалитни паметници, включително подземни гробници, каменни кръгове, масивни каменни плочи и удължени редици от стетели с дължина 8 200 фута (2500 метра). 

 

Мегалитните паметници в Набта Плая са сред най-старите в света, предшестващи Стоунхендж с няколко хилядолетия. 

 

Сред най-важните паметници в Набта Плая е каменен кръг, който учените обявяват за един от най-старите известни астрономически артефакти в света. Каменният кръг, който датира от най-малко 7000 години, е построен като праисторически календар за отбелязване на годишнината от две значими небесни събития: лятното слънцестоене, което е свързано с началото на летните дъждове и съзвездията в нощното небе, които са използвани за ориентир из пустинята. 

 

Това, което се е случило с хората от Набта Плая, все още е загадка. Някои смятат, че хората от Набта Плая са били принудени да се разпръснат поради климатичните промени в местната среда. Те вероятно са мигрирали на юг в Нубия - модерен Судан - и на север в Египет. 

 

Струва си да се отбележи, че тяхното изселване се е случило в годините точно преди възхода на първите фараони, което кара някои да спекулират, че Набта Плая е истинският произход на древноегипетската цивилизация. 

 

8. Епохата на Великия сфинкс 

 

Великият сфинкс на Гиза, масивната каменна фигура с тяло на лъв и глава на човек, която носи короната на фараона, е национален символ на Египет и е една от най-важните забележителности в света. 

 

Въпреки това, египтолозите, археолозите, геолозите и много други продължават да обсъждат „загадката“ на Сфинкса: на колко години е?

 

 Според общоприетото схващане монолитът е на приблизително 4500 години и е издигнат за Хафре, фараон от четвъртата династия, който царува между 2603 и 2578 г. пр.н.е.

 

 Не всеки обаче вярва, че сфинксът е построен за Хафре. Някои египтолози отбелязват още в средата на деветнадесети век, че въпреки че сфинксът е разположен вътре в пирамидния комплекс, традиционно идентифициран като Хафре, нито един съвременен надпис не го свързва със статуята. 

 

С течение на времето различни изследователи приписват Сфинкса на бащата на Хафре, Хуфу, както и на Джедефре, друг от синовете на Хуфу. 

 

Наскоро се появи нова теория, която поставя произхода на статуята много по-назад, преди около 9 000 години. Привържениците на тази теория взимат предвид съществената варовикова ерозия на върха на Големия сфинкс, твърдейки, че през периода преди около 9 000 години региона е получил достатъчно валежи, за да се създаде това ниво на влошаване

 

9. Гьоблеки Тепе: Зората на цивилизацията 

 

Няма как да има списък за каменната ера, без да има поне едно споменаване на Гьоблеки Тепе, считан за първия храм в света. 

 

Гьоблеки Тепе  се намира в югоизточна Турция, на около 55 мили (88 километра) източно от горните Ефрат.

 

Откриването на 12-годишното съоражение през 1994 г. разтърси археологическото общество, поставяйки под въпрос една дългогодишна теория, че религия се появява едва след като хората започват развитие на земеделиет. 

 

По време на ранните разкопки археолозите се убедени, че мястото е ритуален център, вероятно комплекс за погребение или смърт, а не на селище. 

 

Последните открития обаче, като доказателства за къщи, голям съд и канали за събиране на дъждовна вода и стотици фрезови инструменти, може би пренаписват праисторията.

 

Изследователите също са създали компютърен алгоритъм за проследяване на архитектурния дизайн на сайта, по-специално три от наистина масивните кръгли структури на комплекса. Чрез тях се установява, че стълбовете са умишлено поставени в техните специфични позиции. По-конкретно, беше открито, че дизайнът на съоражението се характеризира със символични йерархични нива, които отразяват промените в духовния свят, както и социалните структури на времето. 

 

Това откритие е забележително, тъй като се смята, че методите на архитектурното проектиране като етажни планове и геометрия са се появили по-късно в историята. 

 

Гьоблеки Тепе е построен 6000 години преди Стоунхендж, а точното значение на неговите скулптури, архитектура и крайна цел остава загадка. Това, разбира се, добавя към примамливостта на Гьобекли тепе. Всяка нова находка променя нашето разбиране за него и историята на човешката раса.

 

10.  Мистериите на Малта

 

Хората първоначално са пристигнали на малтийските острови преди около 7000 години, най-вероятно от Сицилия.  Малко се знае обаче за движението на праисторическите хора около Средиземно море.  

 

В Малта, през около 3400 г. пр.н.е., започва изграждането на мегалитни храмове, различни от всички други в света и по-стари от Голямата пирамида и Стоунхендж.  

 

Храмовете са строени в продължение на повече от хиляда години и днес от тях са останали тридесет. 

 

Хипогеумът Хал Сафлиени, един от най-добре запазените съществуващи храмове, може да бъде открит в рсйон на Малта. Хипогеумът е система от подземни камери, издълбана в скала.  Предполага се, че няколко от храмовете може да са имали такива структури под тях, но те все още не са открити.  

 

Хипогеумът Хал Сафлиени се състои от три основни подземни помещения, ями и галерии. 

 

Хипогеумът има странни акустични свойства, тъй като звуковото ехо тъти за изключително дълго време и кънти в цялата структура.  През годините са проведени няколко акустични проучвания, фокусирани върху „стаята на оракула“, която се отличава с овална ниша в стената, която произвежда особено интензивен ехтящ звук.  

 

Заслужава да се отбележи, че боядисаните „дискове“ стават все по-големи, когато човек се придвижва по-навътре в стаята на оракула, достигайки своя апогей в нишата на стената. Това по всяка вероятност доказва, че пеенето е било част от праисторическите церемонии извършвани мястото, но остават още загадки относно праисторическото минало на Малта.

 

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!